Της Ελένης Τσερεζόλε
Η πρόταση Τσίπρα για άρση της πατέντας του εμβολίου κατά του Covid-19, μια πρόταση που παρουσίασε στις 8 Ιανουαρίου, στην επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνει το δρόμο της στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι οι εγχώριοι, καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα «αντι-Συριζαίοι», έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την πρόταση ανεδαφική, μη ρεαλιστική κ.λπ. Μαζί τους δεν συμφωνεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, που χθες, και μάλιστα παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσιους, υιοθέτησε τη λογική Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων. Σίγουρα η απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε περίοδο, αφενός έξαρσης του εθνικισμού των εμβολίων και αφετέρου αδυναμίας των εταιρειών εμβολίων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, δεν είναι τυχαία.
Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία (72 υπέρ, 16 κατά και 27 αποχές, όπου συγκαταλέγονται τα δύο γαλάζια μόνιμα μέλη των Μπακογιάννη και Στυλιανίδη) τροπολογία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρούγκαλου. Η τροπολογία ζητά από το Συμβούλιο της Ευρώπης να υιοθετήσει την πρόταση Τσίπρα, να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του Covid-19 ως δημόσιο αγαθό. «Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη θα πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας από τις πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες», τονίζεται.
Ενδιαφέρον έχουν οι αποχές Μπακογιάννη και Στυλιανίδη, καθώς ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα είχε υποστηρίξει την πρόταση του καθηγητή Μόσιαλου, να κάνει η ΕΕ από κοινού αγορές πατεντών για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης. Ποια από τις δύο θέσεις της ΝΔ ισχύει για τις πατέντες; Η δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού ή η αποχή των εκπροσώπων της ΝΔ στο Συμβούλιο της Ευρώπης;