Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Μαύρη τρύπα-τέρας προκαλεί τρόμο στους επιστήμονες

ΜΑΖΑΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ 17 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΗΛΙΩΝ                                                                                                        

Άλλη μία, τεραστίων διαστάσεων, μαύρη τρύπα, με μάζα μεγάλη όσο 17 δισεκατομμύρια Ήλιοι, ανακαλύφθηκε από αστρονόμους των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Αν και δεν είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ, δεδομένου ότι το συμπαντικό ρεκόρ κατέχει μια μαύρη τρύπα με μάζα 21 δισεκατομμυρίων Ήλιων που ανακαλύφθηκε το 2011, η νέα μαύρη τρύπα-μαμούθ έχει την ιδιαιτερότητα ότι βρίσκεται σε μια πολύ «αραιοκατοικημένη» περιοχή του διαστήματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, μέχρι σήμερα, οι μεγαλύτερες μαύρες τρύπες έχουν βρεθεί στο κέντρο πολύ μεγάλων γαλαξιών σε περιοχές με πολλούς άλλους γαλαξίες ολόγυρα.

Η νέα μαύρη τρύπα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε μια «έρημο» του σύμπαντος, στον γαλαξία NGC 1600, σε απόσταση περίπου 200 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Πρόκειται για μια ανακάλυψη η οποία ανατρέπει τα μέχρι πρότινος δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια αστρονομίας Τσουνγκ-Πέι Μα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και τον Γιενς Τόμας του γερμανικού Ινστιτούτου Φυσικής Μαξ Πλανκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, δήλωσαν ότι πιθανότατα η ανακάλυψη είναι «η κορυφή του παγόβουνου» και ότι άλλες θηριώδεις μαύρες τρύπες βρίσκονται σε απρόσμενα σημεία.

«Είναι σαν να βρίσκεις έναν ουρανοξύστη σε ένα χωράφι στο Κάνσας αντί για το Μανχάταν», δήλωσε η Μα.

Οι μελανές οπές σχηματίζονται όταν η ύλη γίνεται τόσο πυκνή, που ούτε το φως δεν μπορεί να διαφύγει από τη βαρυτική έλξη τους. Στο πρώιμο σύμπαν, όπου υπήρχαν άφθονα αέρια, ορισμένες αχόρταγες μαύρες τρύπες έγιναν υπερμεγέθεις, καταβροχθίζοντας τεράστιες ποσότητες αέριας ύλης γύρω τους και, παράλληλα, εκπέμποντας ισχυρές ποσότητες ενέργειας. Σήμερα αυτές οι μαύρες τρύπες φαίνονται σαν πολύ φωτεινά κβάζαρ (ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες). Η ανακάλυψη και μελέτη της νέας μαύρης τρύπας έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, καθώς επίσης με τα επίγεια Gemini στη Χαβάη και McDonald στο Τέξας και η δημοσίευση έγινε στην επιθεώρηση «Nature».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή