Μαύρη τρύπα 62 δισ. ευρώ σε δημόσιο και επιχειρήσεις

Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Kontra News του Σαββάτου

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Το lockdown στέγνωσε τα ταμεία και την αγορά

ΣΕ «κόκκινο συναγερμό» η ελληνική Οικονομία, την ώρα που η κυβέρνηση κλείνει τη στρόφιγγα της κρατικής βοήθειας. Το «ταμπλό» έχει ήδη γράψει απώλειες άνω των 62 δισ. ευρώ (42 δισ. από την αγορά και 20,4 δισ. ευρώ στα δημοσιονομικά) και το οικονομικό επιτελείο ελπίζει σε σωτηρία από την αναβαλλόμενη ζήτηση και το άνοιγμα του Τουρισμού. Με τον προϋπολογισμό να έχει εκτροχιαστεί, καθώς οι παρεμβάσεις για την πανδημία έχουν ξεπεράσει τους στόχους κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, μειώνουν τα μέτρα στήριξης, ποντάροντας ότι εμβόλια και καλός καιρός, θα σώσουν την παρτίδα εν μέσω θέρους.

Το πλήγμα στην Οικονομία από την υγειονομική κρίση, δημιουργεί στρεβλώσεις και ανισορροπίες που θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθούν, όμως το μεγάλο άγχος και η αβεβαιότητα στην αγορά, αφορά το τί θα γίνει για την επιβίωση επιχειρήσεων και διατήρηση των θέσεων εργασίας τώρα. Οι απώλειες από την αγορά και τα δημόσια έσοδα είναι μόνο το πρώτο χτύπημα και ξεπερνούν τα 62 δισ. ευρώ. Πέρα από όσες έχουν ήδη προσμετρηθεί, κάθε ημέρα που περνά, όσο παραμένουν οι περιορισμοί, το κόστος αυξάνεται. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, κάθε μήνας με κλειστό λιανεμπόριο κοστίζει 1,3 με 1,4 δισ. ευρώ και αυτό αφορά τις απώλειες μόνο από έναν κλάδο. Τί λένε τα επίσημα στοιχεία;

Απώλεια τζίρου 42 δισ. ευρώ περίπου το 2020 είναι ο απολογισμός της ΕΛΣΤΑΤ για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών το έτος 2020 ανήλθε σε

266,083 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 13,5% σε σχέση με το έτος 2019, που είχε ανέλθει σε 307,704 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στα δημόσια οικονομικά, η επιδείνωση που καταγράφεται στο 2020 σε σχέση με το 2019 φτάνει τα 20,4 δισ., διαμορφώνοντας πρωτογενές έλλειμμα σχεδόν 14 δισ. ευρώ (8,4% του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο δείχνει πρωτογενές έλλειμμα 1,497 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο χτύπημα, είναι οι συνέπειες της κρίσης ή πιο σωστά της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση. Ο μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο, η εστίαση, είναι κλειστή από τον Νοέμβριο. Ο Τουρισμός «ψυχορραγεί». Το 2020 είχαμε έσοδα 4 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2019. Φέτος το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι τα έσοδα μπορούν να διπλασιαστούν. Στην καλύτερη περίπτωση, η λεγόμενη «μεγάλη βιομηχανία» της χώρας υπολογίζεται ότι θα φέρει 8 δισ. ευρώ, δηλαδή τα μισά από την τελευταία «κανονική» χρονιά του 2019.

Επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, όλοι περιμένουν από την κυβέρνηση νέα και ισχυρότερα μέτρα, όμως η κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι πολύ διαφορετική. Παράταση των υφιστάμενων, αλλά όπως λένε «πιο στοχευμένα», που σημαίνει σε λιγότερους δικαιούχους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει την προσεχή εβδομάδα νέα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, όμως κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών τονίζοντας ότι «τα περισσότερα μέτρα τα έχουμε ανακοινώσει. Αυτά που θα ανακοινώσουμε είναι οι συνεχίσεις των μέτρων με βάση το ότι συνεχίζεται το lockdown».

Ο ίδιος τόνισε ότι «και τα δημόσια οικονομικά δέχονται πλήγματα. Τα δημόσια οικονομικά κρατούν όρθιο ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας. Ξεπεράσαμε τα 30 δισ. σε ταμειακές δαπάνες στην διάρκεια της κρίσης». Ενδιαφέρον έχει ότι τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, διαφέρουν σημαντικά από τα όσα προβλέπει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το δ’ Τρίμηνο του 2020 την Τρίτη 24 Μαρτίου. «Οι έκτακτες δημοσιονομικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν εντός του 2020 έφτασαν τα 14,9 δισ., ενώ εκείνες που προβλέπονται για το 2021 είναι λίγο παραπάνω από 10 δις». Άρα 24,9

δισ. ευρώ και όχι 30 δισ. ευρώ. Εκτός και αν ο υπουργός αναφερόταν σε κάτι που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί.

Η κυβέρνηση που δεν έδωσε όσα μπορούσε, όταν μπορούσε να προλάβει καταστάσεις και τώρα που τα μειωμένα έσοδα και αυξημένα έξοδα έχουν βάλει σε «μέγγενη» τον προϋπολογισμό ελπίζει σε αύξηση της ζήτησης όταν ανοίξει η αγορά, στον καλό καιρό που θα μειώσει τα κρούσματα και τα εμβόλια με στόχο να ανοίξει ο τουρισμός.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή