Μαύρη αγορά στήνουν τα καρτέλ

12
Μαύρη αγορά στήνουν τα καρτέλ

Τρελή κούρσα κερδοσκοπίας από τις πολυεθνικές και τις μεγάλες αλυσίδες – Το μονοπώλιο στην εισαγωγή σιτηρών διπλασιάζει την τιμή του ψωμιού

Το μονοπώλιο στην εισαγωγή σιτηρών στην Ελλάδα που επεκτείνεται και στη βιομηχανική επεξεργασία έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές στο αλεύρι και στο ψωμί.

Η διαχείριση του βασικότερου καταναλωτικού αγαθού βρίσκεται στα χέρια του καρτέλ που κερδοσκοπεί ασύστολα με την κυβέρνηση να κάνει τον τροχονόμο.

Το μονοπώλιο επεκτείνεται και στις αλυσίδες φούρνων οι οποίες εμφανίζονται με διαφορετικές επωνυμίες αλλά έχουν την ίδια ιδιοκτησία.

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με την τιμή του ψωμιού που έχουν στηθεί με πρόσχημα τις αυξήσεις των πρώτων υλών ροκανίζουν τα πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων, ενώ παράλληλα διαμορφώνουν το κλίμα για αυξήσεις σε μια σειρά άλλα προϊόντα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες για μια ακόμη φορά εμφανίζονται αδιάφορες για τα παιχνίδια των κερδοσκόπων.

Με την απουσία ελέγχων αφήνουν ασύδοτα τα καρτέλ και τους καταναλωτές στο έλεος των κερδοσκόπων.

Το ίδιο συμβαίνει και για τους υπόλοιπους τομείς της παραγωγής και της διάθεσης.

Οι πολυεθνικές αύξησαν τις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων πριν ακόμη αυξηθούν οι πρώτες ύλες.

Το ίδιο συνέβη και με τις μεγάλες διατροφικές αλυσίδες, οι οποίες με εναρμονισμένες πρακτικές περνούν τις ίδιες αυξήσεις στην κατανάλωση.

Η απουσία ουσιαστικών ελέγχων φαίνεται ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως παρέμβαση για το όργιο της κερδοσκοπίας.

Οι αναμενόμενες εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ. δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα.

Η επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μια θετική κίνηση αλλά δεν φτάνει για να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας που θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο.

Ήδη οι πρώτες αυξήσεις διπλασίασαν τον πληθωρισμό σε χώρες του Βορρά και ειδικά στη Γερμανία.

Οι παράγοντες της οικονομίας, προειδοποιούν για το τσουνάμι που έρχεται και αναμένεται να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες.

Γι΄ αυτό όλες οι χώρες προετοιμάζονται και ήδη διεξάγουν σαρωτικούς ελέγχους για να περιορίσουν την κερδοσκοπία.

Μόνο στην Ελλάδα ακολουθούν το δόγμα Γεωργιάδη για αυτορρύθμιση της αγοράς.

Προφανώς θεωρεί ότι η πλειοψηφία του κόσμου μπορεί να τα βγάλει πέρα με την εκτίναξη των τιμών σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά και ειδικά τα είδη διατροφής.

Αντί να σημάνει συναγερμός στις κρατικές υπηρεσίες και να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής στα σιτηρά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και την κτηνοτροφία, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα αφήνοντας τις πολυεθνικές και τα ντόπια μονοπώλια να αλωνίζουν.

Το άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να εκτινάξει τα κέρδη των μεγάλων ομίλων και να σβήσει από τον χάρτη τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας.

Δραματικές θα είναι και οι επιπτώσεις σε μια κρίσιμη μάζα πολιτών που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.