Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τις ΓΣΕΕ, που δείχνουν ότι οι 9 στους 10 ανέργους δεν λαμβάνουν καμία στήριξη από τον ΟΑΕΔ, καθώς δεν δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας ούτε επιδότηση απασχόλησης! Με την ανεργία να θερίζει και τις τιμές στην αγορά να αυξάνονται, λόγω των αυξημένων έμμεσων φόρων, μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας!
Τους 820.000 έχουν φτάσει οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή οι άνεργοι που βρίσκονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ για διάστημα άνω των δώδεκα μηνών, οι οποίοι δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Από αυτούς, μόνο το 1,5% του συνόλου, λαμβάνει το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ τον μήνα
Αντιμέτωποι με αυτή την σκληρή πραγματικότητα και την ανεργία να υποχωρεί με απελπιστικά χαμηλούς ρυθμούς, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Ελλήνων που επιλέγουν των δρόμο της μετανάστευσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τα τελευταία έξι χρόνια, όσο η χώρα μας βρίσκεται κάτω από την επιτροπεία των δανειστών, η ανεργία έχει οδηγήσει στο εξωτερικό περίπου 300.000 ανθρώπους.
Τα περιθώρια για βοήθεια στενεύουν συνεχώς, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, σε 350.000 οικογένειες στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ένα εργαζόμενο μέλος! Ολόκληρες οικογένειες που ζουν με δανεικά, όταν υπάρχουν και τα επιδόματα που δίνει η πολιτεία, στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Μόνο μέσα στην τετραετία των δύο πρώτων μνημονίων από το 2010, έως το 2014, καταγράφηκε μία ανοδική έκρηξη στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων της τάξης του 45% ενώ παράλληλα μειώθηκαν κατά 47% οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας! Σύμφωνα με τα Νέα 9 στους 10 ανέργους, δεν παίρνουν ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε επίδομα απασχόλησης!
Ένας πραγματικός εφιάλτης που γίνεται ακόμα δυσκολότερος μέσα στις γιορτές. Ρα συγκλονιστικά στοιχεία για την ανεργία, δείχνουν την τεράστια συρρίκνωση της αγοράς εργασίας και ένα ιδιωτικό τομέα που λόγω της μειωμένης ρευστότητας και της μείωσης του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος των νοικοκυριών, δεν μπορεί να εντάξει μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων!
Το πρόβλημα της ανεργίας, επιρρεάζει το σύνολο της αγοράς, αφού αυξάνει τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις, ενώ στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα ποσό που εκτιμάται ότι ετησίως φτάνει πάνω από τα 7 δισ. ευρώ!
Με τους περισσότερους ανέργους να είναι εκτός αγοράς εργασίας, για περισσότερο από 2,5 χρόνια, το βάρος της κρίσης έχει πέσει σε περίπου 1,1 εκατ. συμπολίτες μας που έχουν βρεθεί στο περιθώριο.
Ακόμα χειρότερα, είναι τα πράγματα για τις γυναίκες που έχουν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από τους άνδρες (27,2%), ενώ μαύρα είναι τα νούμερα απασχόλησης για τους νέους (15 – 24 ετών), όπου η ανεργία, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη, έχει φτάσει το 46,9%.