Κυριακή, 17 Αυγούστου 2025

Μαθητές παρήγαγαν λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια! (Εικόνες)

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ 3.200 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ – ΒΑΖΑΚΙΑ ΤΩΝ 30 ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ, ΘΑ ΤΙΜΩΝΤΑΙ ΠΡΟΣ 150 ΕΥΡΩ

Την παραγωγή λευκού χαβιαριού από σαλιγκάρια πέτυχαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 30 μαθητές ηλικίας 15-18 ετών του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College.

Μέχρι τον Ιούνιο, στόχος είναι, γυάλινα δοχεία των 30 γραμμαρίων, τα οποία θα τιμώνται 150 ευρώ, να είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Μια τόσο σπάνια λιχουδιά είναι λογικό να πωλείται προς 3.200 ευρώ το κιλό.

Σήμερα, χαβιάρι από σαλιγκάρια παράγεται μόνο στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία, επισήμανε ο κοσμήτορας της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, Βαγγέλης Βέργος.

Μέχρι στιγμής, η παραγωγή στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τα 550 γραμμάρια.

Οι 30 μαθητές, 15 έως 18 ετών, ξεκίνησαν την κλειστή ελεγχόμενη εκτροφή σαλιγκαριού υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Πέτρου Ευαγγέλου.

Όπως αναφέρει το voria, τα 300 σαλιγκάρια-γεννήτορες του ενδημικού είδους Helix aspersa maxima ζουν σε ξύλινη κατασκευή με ελεγχόμενη θερμοκρασία, σχετική υγρασία και φωτισμό. Τα σαλιγκάρια αυτού του είδους γεννούν κατά μια φορά το χρόνο περίπου 100 αβγά, συνολικού βάρους τεσσάρων γραμμαρίων.

Στη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία έχει την εποπτεία των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης του ΕΠΑΛ και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College, έχει ξεκινήσει έρευνα για την διατροφική αξία των αβγών, με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής.

φωτογραφίες: voria.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή