Μας τα έχουν πει κι άλλοι αυτά για μείωση φόρων και δημόσιου τομέα για να γίνουν επενδύσεις, κύριε Πόλσον, αλλά…
Τελευταιος και καταϊδρωμένος ήρθε στην Ελλάδα ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής κ. Τζον Πόλσον για να κάνει προτάσεις «ξορκισμένες» και μισητές από τις ελληνικές κυβερνήσεις όλων των εποχών για έκρηξη επενδύσεων στη χώρα μας από τα κεφάλαια που θα έφερναν ξένοι επενδυτές, αν…
Και εδώ, δηλαδή σε αυτό τον μοιραίο υποθετικό σύνδεσμο, που χρησιμοποιούσε συχνά και ο Καραγκιόζης, «κολλάνε» όλα επί δεκαετίες στην Ελλάδα. Διότι, πριν από τον κ. Πόλσον πρότειναν και συνεχώς προτείνουν τα ίδια επί δεκαετίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Παγκόσμια Τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδος και πολλοί φωτισμένοι Έλληνες οικονομολόγοι ακαδημαϊκοί και καθηγητές, αλλά… Και εδώ, δηλαδή και σε αυτό τον μοιραίο αντιθετικό σύνδεσμο, «κολλάνε» όλα και βρίσκεται η χώρα μας
συνεχώς σε οικονομικό και κοινωνικό τέλμα, σε χρεοκοπία και σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Διαβάστε, λοιπόν, τί πρότεινε ο «σκληρός» για την ελληνική μακαριότητα αυτός άνθρωπος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή»:
– Παρ’ όλες τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα παραμένει μία χώρα με μεγάλες δυνατότητες. Το βασικό περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδας είναι οι άνθρωποί της, που είναι εργατικοί, ανθεκτικοί και διαθέτουν επιχειρηματικό πνεύμα. Αν εφαρμοστούν οι σωστές μεταρρυθμίσεις, τότε οι επενδυτές θα φέρουν περισσότερα κεφάλαια και το έθνος θα μπορέσει ξανά να βρεθεί σε κατάσταση ευημερίας. Ο κίνδυνος είναι ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν και η οικονομία θα παραμείνει σε τέλμα, κάτι που θα ήταν κακό τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τους επενδυτές.
–Η ανά τον κόσμο συνταγή για επενδύσεις και αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου είναι η μείωση των φόρων και η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Αν η Ελλάδα ακολουθούσε αυτή τη συνταγή, τότε θα σημειωνόταν και σε αυτή τη χώρα μία έκρηξη επενδυτικής δραστηριότητας και οικονομικής ανάπτυξης. Οι επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη θα καθησυχάζονταν ότι η Ελλάδα είναι ικανή να επιτύχει συνεπή και παρατεταμένη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης. Αυτό θα γεννούσε έναν ενάρετο κύκλο δημιουργίας θέσεων εργασίας, αυξανόμενου βιοτικού επιπέδου και ακόμα περισσότερων επενδύσεων.
-Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα οδηγήσει σε προσέλκυση επενδύσεων, θα αυξήσει τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και θα διευκολύνει, συνεπώς, τις τράπεζες στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους με τρόπο που να μην απαιτεί νέες ενέσεις κεφαλαίων.
Και πρότεινε όλα αυτά γνωρίζοντας ότι μιλά σε ώτα μη ακουόντων, δηλώνοντας ότι «ο κίνδυνος είναι πως οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν…». Μα «μάγος είναι;»
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης