Μας σέρνουν σε διάλογο οι… κότες της Ευρώπης

ΑΝΤΙ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία οι… κότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας στέλνουν πακέτο στον σουλτάνο για διάλογο εφ’ όλης της ύλης.

Για μια ακόμα φορά τα γερμανικά συμφέροντα στην Τουρκία τέθηκαν πάνω από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Άτολμοι και άβουλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι, απέδειξαν ότι δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τα ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Άλλωστε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα από όλα τα μέτωπα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Απουσιάζει από τη Λιβύη, από τη Συρία, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν, και με προκλητικό τρόπο δείχνει αδιαφορία για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εκτός από την Μέρκελ, τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, που έχουν ανοιχτά συμβόλαια, συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων και έκθεση στις τουρκικές τράπεζες, μας πούλησε και ο μέχρι πρόσφατα λαλίστατος… φίλος μας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, που έφτασε σε σημείο να προτείνει την υπογραφή αμυντικού συμφώνου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία που θα προέβλεπε στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας σε μια ενδεχόμενη σύρραξη με την Τουρκία, άλλαξε ριζικά τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα.

Προφανώς η μετεξέλιξή του συνδέεται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προμηθευτεί φρεγάτες και μαχητικά F35 από την Αμερική.

Η σύμβαση για τα 18 RAFALE δεν φαίνεται να ικανοποιεί την αμυντική βιομηχανία της DASSAULT και τον ίδιο τον Μακρόν.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι η στάση των Ευρωπαίων θα αποθρασύνει τον Ερντογάν ο οποίος, την ώρα που συνεδρίαζαν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, βρισκόταν ήδη στο Μπακού για τη μεγαλειώδη παρέλαση των Αζέρων, με την οποία γιόρτασαν τη νίκη τους στον πόλεμο με την Αρμενία.

Οι Τούρκοι ακόμα και αν για προσχηματικούς λόγους δεχθούν τον διάλογο, είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουν τις προκλήσεις προβάλλοντας νέες διεκδικήσεις.

Οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προχώρησε σε μετωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σαν να βγήκε από άλλη Σύνοδο Κορυφής», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που ο Ερντογάν μιλάει για λογικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απέρριψαν τις κυρώσεις και ότι υπάρχουν δικαιώματα της Τουρκίας που ήρθε η ώρα να της δοθούν, ο Έλληνας πρωθυπουργός πανηγυρίζει λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα ακόμα βήμα και ότι οι κυρώσεις που θα δαγκώνουν και τις οποίες είχε θέσει ο ίδιος ως στόχο δεν είναι αυτοσκοπός.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι η χώρα εισέπραξε μία από τις σημαντικότερες διπλωματικές ήττες των τελευταίων δεκαετιών, αλλά ότι ο πρωθυπουργός δείχνει να μην καταλαβαίνει πού πατά και πού βρίσκεται», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέμελος στην Ελλάδα απέναντι στην πανδημία, ανέμελος και στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία και την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

 

Ευρωπαϊκή… γαργάρα το εμπάργκο όπλων

Ένα βήμα που μάλλον έμεινε μετέωρο έκανε για μια φορά ακόμη η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία αφού η επέκταση των κυρώσεων σε πρόσωπα που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής, δεν αφορούν την εμπλοκή τους το Oruc Reis που έκανε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά εφαρμογή αποφάσεων που πήρε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 11ης Νοεμβρίου του 2019 και αφορούσαν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Ο Μπάιντεν

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου 2020 που έδινε δύο μήνες περίοδο χάριτος στην Τουρκία να συμμορφωθεί, στην ουσία ανανεώθηκε με νέα περίοδος χάριτος μέχρι την Σύνοδο του Μαρτίου του 2021. Η βραδυφλεγής ΕΕ έχει στραμμένο το βλέμμα στην Ουάσιγκτον και αναμένει την ορκωμοσία του νέου πλανητάρχη Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου και την στρατηγική που θα ακολουθήσει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και απέναντι στην Τουρκία, της οποίας ο ρόλος στο ΝΑΤΟ αναγνωρίζεται ως σημαντικός, παρά το γεγονός ότι το φλερτ της με την Ρωσία κι άλλες δυνάμεις εκτός της ευρωατλαντικής συμμαχίας παραμένει ισχυρό. Εάν δεν διαμαρτύρονταν μέχρι την τελευταία στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης, ενδεχομένως να μην υπήρχε ούτε καν αυτή η ασπιρίνη στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δύο προσχέδια απορρίφθηκαν με παρέμβαση της ελληνικής πλευράς. Αλλά και το τρίτο είναι κατώτερο των προσδοκιών.

 

Ο γαλλογερμανικός άξονας

Η θέση της Άνγκελα Μέρκελ στην κατεύθυνση να μην επιβληθούν κυρώσεις οι οποίες θα προκαλέσουν πλήγμα στην Τουρκία πέρασε. Ακόμη και ο στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας Εμανουέλ Μακρόν, ξέχασε τα γαλλικά του και μίλησε γερμανικά. Βρήκε πολύ ικανοποιητικό το κείμενο των συμπερασμάτων και ισορροπημένο. Βερολίνο και Παρίσι παρέμεναν πιστά στη γραμμή του γερμανογαλλικού δόγματος. Το ερώτημα είναι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είχε προεξοφλήσει ότι οι κυρώσεις δεν θα είναι σημαντικές για την Τουρκία, θα ξαναστείλει το Oruc Reis να κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή θα περιμένει κι εκείνος τον Μπάιντεν να ανοίξει τα χαρτιά του. Ήδη επιχειρεί να ανοίξει γέφυρα με την νέα αμερικανική ηγεσία. Ο Τούρκος πρόεδρος παρότι είχε δεχθεί προσβλητικές αναφορές από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και είχε αναφερθεί και ο ίδιος υποτιμητικά στο πρόσωπο του, χθες θυμήθηκε ότι ο Μπάιντεν τον είχε επισκεφθεί ακόμη και στο σπίτι του όταν ήταν άρρωστος, και επισήμανε ότι μετά την ορκωμοσία του, θα τα συζητήσουν όλα, «έτσι γίνεται στην πολιτική» τόνισε. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η Ευρώπη έκανε ένα βήμα το οποίο «αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά». «Οι κυρώσεις για την Ελλάδα δεν είναι αυτοσκοπός» τόνισε.

 

Οι διερευνητικές επαφές

Η Σύνοδος Κορυφής έδειξε για μια φορά ακόμη τον δρόμο του διαλόγου και των διερευνητικών επαφών. Κάλεσε την Τουρκία «να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruç Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών». Ως προϋπόθεση για τη συνέχισή τους είναι η αποχή από παράνομες δραστηριότητες – όρο που έχει θέσει η Ελλάδα σε κάθε σχετική συζήτηση. Οι διερευνητικές επαφές διακόπηκαν το 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Την ίδια περίοδο τινάχτηκαν στον αέρα και πάλι με υπαιτιότητα της Τουρκίας οι συνομιλίες για το κυπριακό στο Μοντρέ γεγονός που επιβεβαίωσε την αδιαλλαξία της. Μετά την πρώτη ελληνοτουρκική κρίση του καλοκαιριού οι διερευνητικές επαφές επανήλθαν στο τραπέζι με γερμανική παρέμβαση αλλά ουδέποτε ορίστηκε ημερομηνία έναρξης τους, καθώς η Τουρκία ήταν αυτή η οποία υπαναχωρούσε με διάφορα προσχήματα, από τον δρόμο του διαλόγου και κλιμάκωνε την ένταση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται και όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Η ουσία είναι όμως ότι και πάλι πρέπει να παραμείνει χαμηλά ο δείκτης των προσδοκιών καθώς η τελωνειακή ένωση συνδέεται με οικονομικές συναλλαγές των ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία που υπερβαίνουν τα 120 – 140 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με εξαγωγές περίπου ίσης αξίας με τις εισαγωγές από την Τουρκία.

O MΠΟΡΙΣΟΦ ΧΑΙΡΕΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ

Γερμανία και Βουλγαρία μπλόκαραν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η Γερμανία και η Βουλγαρία ήταν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρόβλαν τις πιο ισχυρές αντιστάσεις έναντι των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Euroactiv. «Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ήταν οι ηγέτες της ΕΕ που αντιτάχθηκαν ανοιχτά στις κυρώσεις κατά της Άγκυρας», ανέφεραν οι πηγές. Άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ουγγαρία ήταν επίσης αντίθετες, αλλά δεν το εξέφρασαν ανοιχτά, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Η Αυστρία υποστήριξε τις κυρώσεις, ενώ η Γαλλία, η οποία ζητούσε σκληρή απάντηση στην ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες χαμήλωσε τους τόνους στη Σύνοδο Κορυφής. Η Γερμανία, η οποία κατέχει επί του παρόντος την προεδρία της ΕΕ, αντιτάχθηκε σταθερά στις κυρώσεις και ήθελε να διατηρήσει τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά με την Άγκυρα. Οι διπλωμάτες εκτιμούσαν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ότι η στάση της Σόφιας σχετικά με το θέμα των κυρώσεων δεν μπορούσε να προβλεφθεί. «Ο ηγέτης της Βουλγαρίας Μπορίσοφ είναι γνωστός φίλος του Ερντογάν και η συμπεριφορά του είναι απρόβλεπτη», είχε δηλώσει Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Euroactiv την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν την επιθετικότητα και τις μονομερείς δράσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, στην πράξη, τήρησαν μια ήπια στάση, δίνοντας στην Άγκυρα μία περίοδο χάριτος τριών μηνών. Οι ηγέτες κατέστησαν επίσης σαφές ότι η «θετική ατζέντα παραμένει στο τραπέζι» και υποσχέθηκαν στην Τουρκία να συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική βοήθεια για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή