Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη: Υπεράσπιση

Μπορεί κάποιοι να την αδικούν ή να την αντιμετωπίζουν με κακοπιστία. Αλλά όσοι την ελέγχουν τη σέβονται ως πρόσωπο και ως γυναίκα. Ο σύζυγός της είπε πρόσφατα -στην Καθημερινή- ότι είναι «δυναμική γυναίκα με δημόσια παρουσία και δεν θα την ήθελα αλλιώς». Κανείς δεν έχει λόγο να διαφωνήσει.  Το επαγγελματικό παρελθόν της κυρίας Μαρέβας Γκραμπόφσκι– Μητσοτάκη στα χρηματοοικονομικά, η επιχειρηματική της κινητικότητα, και η κυριαρχική προσωπικότητά της -όπως λένε όσοι γνωρίζουν- είναι στοιχεία που της επιτρέπουν να υπερασπίζεται τον εαυτό της και τις υποθέσεις της.

Ωστόσο το αποφεύγει. Δεν είναι από επιλογή μη εμπλοκής στην πολιτική. Εμμέσως εμπλέκεται, κατά παραεμπλέκεται. Εκτός από δυο συνεντεύξεις της στη διάρκεια της πανδημίας -σε ξένα ΜΜΕ- δεν λείπουν οι φήμες για παρεμβάσεις στην τρέχουσα διακυβέρνηση. «Ποιος κυβερνάει ;», ρωτήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, για τη Δήμητρα Λιάνη.

«Σε ένα σπίτι συζητούνται όλα, αλλά εγώ κυβερνάω», απάντησε. Δεν ξέρουμε αν προσυπογράφει τη διατύπωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως είναι ο τέταρτος κατά σειρά Πρωθυπουργός που πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη σύζυγό του- μετά τον Γεώργιο Ράλλη, τον πατέρα του, και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στα ΜΜΕ , ένα- φιλοκυβερνητικό- σύστημα αποκαλεί τη Μαρέβα «πρώτη κυρία» – παρά τη διευκρίνιση του ιδίου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ο τίτλος. Της απονέμεται χωρίς τη θέλησή της; Χλωμό. Πέραν όσων της επιβάλει το Πρωτόκολλο, την είδαμε σε καταστάσεις, στις οποίες ασφαλώς δεν σύρθηκε σιδηροδέσμια.

Πρώτο τραπέζι πίστα στη Γ. Σ. του ΟΗΕ, επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, επισκέψεις σε υπουργούς, εμπλοκή κρατικής υποστήριξης ενός αλλοδαπού οίκου μόδας, εμφανίσεις σε κομματικές εκδηλώσεις… Εισέβαλε στο μέγαρο Μάξιμου και του άλλαξε τα φώτα- και τα έπιπλα- προσαρμόζοντας την διακόσμηση των χώρων στην αισθητική της. Κακώς ή κακώς, ήλθε στη δημοσιότητα ως εμπλεκόμενη σε ερευνητέες επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Κατά τον πρόσφατο ισχυρισμό της… ΝΔ ,το περίφημο σπίτι του Βολτέρου στο Παρίσι και η σχέση της με εξωχώριες εταιρίες, ερευνήθηκαν και ουδέν μεμπτό βρέθηκε. Δεν συμφωνούν όλοι. Αλλά αφού δεν φοβάται κάτι, γιατί δεν το λέει η ίδια. Ή έστω: δικηγόρο δεν έχει να μιλήσει;

Ως Ιππότης ο Κυριάκος την προστατεύει –«χτυπήστε εμένα»- και καταγγέλλει «χυδαίες επιθέσεις» εναντίον της. Ουδείς διακρίνει «χυδαιότητα» ή παραβίαση ιδιωτικότητας απέναντι στην κυρία. Ο μόνος που ασχολήθηκε δημοσίως με τα προσωπικά της είναι ο … σύζυγός της: στο μεσημεριανάδικο της -οικείας του -Τατιάνας.

Οι άλλοι απλώς την ελέγχουν. Αλλά αυτό είναι θεμελιώδες στοιχείο της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας , από την εποχή που… δεν υπήρχε. Επί Καίσαρα. Μπορεί κάποιοι να την αδικούν ή να την αντιμετωπίζουν με κακοπιστία. Αλλά όσοι την ελέγχουν τη σέβονται ως πρόσωπο και ως γυναίκα. Επειδή δεν είναι βουβό πρόσωπο, θα ήταν ωφέλιμο για τον δημόσιο βίο, να αναλάβει προσωπικά η ίδια την υπεράσπιση του εαυτού της και των συμφερόντων της.

Μπορεί κάποιοι να την αδικούν ή να την αντιμετωπίζουν με κακοπιστία. Αλλά όσοι την ελέγχουν τη σέβονται ως πρόσωπο και ως γυναίκα

 

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Δείτε πώς θα είναι η Ελλάδα σε 20 χρόνια

Ακτινογραφία της έκθεσης της Ομάδας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και Ερευνας για το Μέλλον

Ενα σημαντικό εργαλείο μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, που θα συμβάλλει στη δημιουργία της Ελλάδας του μέλλοντος, έχει στη διάθεσή του εδώ και λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός. Πρόκειται για μια επιστημονική έκθεση που συνιστά μια προβολή στο μέλλον: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2040 με βάση τις νέες τάσεις που φαίνεται ότι θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια; Και τι θα σημάνει αυτό για τη χώρα μας; Την έκθεση συνέταξε η Ομάδα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και Ερευνας για το Μέλλον, Strategic Foresight, με επικεφαλής τον Γιάννη Μαστρογεωργίου, η οποία κατέληξε στις εξής επτά «μεγατάσεις» που θα διαμορφώσουν τον κόσμο την επόμενη 20ετία:

Κλιματική αλλαγή: Η χώρα μας θα επηρεαστεί έντονα (τουρισμός, υποδομές, πόλεις) από την αύξηση των παγκόσμιων επιπέδων της θάλασσας, τα οποία αυξάνονται με μέσο ρυθμό 3,4 χιλιοστών τον χρόνο. Θα ανακύψουν θέματα ασφάλειας τροφίμων και επιπτώσεων στις παράκτιες περιοχές.

Ελλειψη πόρων: Η παγκόσμια ζήτηση για κάθε είδος φυσικών πόρων έχει αυξηθεί δέκα φορές κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά έως το 2030, σε σύγκριση με το 2010. Στην Ελλάδα το 80-85% των υδάτινων πόρων, από επίγειους και υπόγειους ταμιευτήρες, δαπανάται για την άρδευση καλλιεργειών.

Δημογραφικές ανισορροπίες: Το 2050 η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στην 4η θέση παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του πληθυσμού σε παραγωγική ηλικία, ενώ θα υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση του συνολικού δείκτη παραγωγικότητάς στην ΕΕ  λόγω των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού της.

Αστικοποίηση: Προκαλεί οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που απαιτούν καινοτόμες λύσεις για την εξασφάλιση υψηλού βιοτικού επιπέδου. Προσελκύει μεγάλες επενδύσεις (π.χ. στην Κεντρική Μακεδονία μετρό, λιμάνι, αεροδρόμιο, αυξάνει τις ευκαιρίες απασχόλησης και προσελκύει εξειδικευμένο προσωπικό).

Ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη/ Υπερ-συνδεσιμότητα: Η ασφάλεια θα αποτελέσει κύρια μεταβλητή σε όλα τα επίπεδα των τεχνολογιών, το διάστημα αναδεικνύεται στον νέο χώρο ανάπτυξης αμυντικών τεχνολογιών και ασφάλειας ενώ η έρευνα και οι τεχνολογίες αποτελούν ένα πεδίο όπου έχουν ήδη εμφανιστεί ανταγωνισμοί μεταξύ παγκόσμιων παικτών.

Αύξηση της μεσαίας τάξης και της κατανάλωσης: Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης θα παρατηρηθεί στην Ασία. Αρα δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες εξαγωγών σε διαφορετικές περιοχές, που απαιτούν ίσως νέα προϊόντα και στρατηγικές προώθησης.

Μετατόπιση της επιρροής προς την Ανατολή και τον Νότο: Η μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης από τις καθιερωμένες προηγμένες οικονομίες της Βόρειας Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης και της Ιαπωνίας προς τις αναδυόμενες οικονομίες στην Ανατολή και στον Νότο συνεχίζεται. Αρα θα υπάρξουν νέες γεωστρατηγικές πολιτικές και πολυπολικός κόσμος, αύξηση των περιφερειακών δυνάμεων, εμφάνιση ηγετικών προσωπικοτήτων με έμφαση στον λαϊκισμό.

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή