Συνέντευξη στην Άλκηστη Ζαλοκώστα για την Κυριακάτικη Kontranews
Είδαμε τη διακοπή των δοκιμών από την AstraZeneca, η οποία δεν είναι ευχάριστη, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε ότι οι διαδικασίες ακολουθούνται πιστά και όποια εμβόλια τις ξεπεράσουν θα είναι ασφαλή.
Με μία αν μη τι άλλο πρωτόγνωρη σχολική χρονιά να είναι προ των πυλών, αλλά και τη διάχυτη ανησυχία του κόσμου για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται λόγω κορωνοϊού, ο Καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews για την πορεία των κρουσμάτων μέσα στον χειμώνα και τονίζει ότι πρέπει να είμαστε διαρκώς σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο έξαρσης της επιδημίας.
Ο καθηγητής εξηγεί γιατί πρέπει να κάνει ο κόσμος το εμβόλιο της γρίπης, καθησυχάζει για την συμπεριφορά των μικρών μαθητών με μάσκα, και μεταφέρει την πεποίθηση ότι μέχρι τον Μάρτη θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας.
H κατάσταση στα σχολεία με τη χρήση μάσκας στα παιδάκια προβλέπεται να είναι προβληματική. Τι συστήνετε σε γονείς και δασκάλους προκειμένου να έχουμε μια ομαλή σχολική χρονιά;
Γενικά νομίζω ότι οι γονείς πρέπει να είναι ψύχραιμοι και απλώς να βρίσκονται σε εγρήγορση. Η εμπειρία μας δείχνει ότι τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα και κρατούν πιο ευλαβικά τους κανόνες, και με δεδομένο ότι θα φοράνε μάσκες στο σχολείο, ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός για εξάπλωση. Έτσι κι αλλιώς για τα παιδιά η νόσος είναι πολύ ελαφριά έως μη ανιχνεύσιμη, και ο κύριος λόγος προστασίας είναι για να μη μεταδώσουν τα παιδιά τον ιό που ίσως να κολλήσουν στο σχολείο σε επαφές τους εκτός σχολείου.
Γιατί στην Ελβετία όπου τα κρούσματα είναι περισσότερα αναλογικά με την Ελλάδα δεν πάρθηκε το μέτρο της χρήσης μάσκας για τα παιδιά στα σχολεία;
Γενικά οι διαφορές έχουν να κάνουν και με την κοινωνική δομή αλλά και με την αίσθηση του ρίσκου. Οι ηλικιωμένοι στην Ελβετία δε ζουν με τα παιδιά, άρα ο κίνδυνος μετάδοσης σε ευπαθή ομάδα εκτός σχολείου είναι μικρότερος.
Επίσης, ως κοινωνία η Ελβετία έχει διαφορετική σχέση με το θάνατο, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ηλικιωμένοι δεν εισάγονται σε ΜΕΘ με δική τους επιλογή λόγω φιλοσοφίας. Άρα ο τρόπος και τα επίπεδα προστασίας είναι διαφορετικά και για διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού.
Έχετε δηλώσει ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι περίπου πενταπλάσια από αυτά που ανακοινώνονται… Είναι ικανοποιητικά τα μέτρα διαχείρισης του ιού;
Νομίζω ότι τα μέτρα που παίρνονται, είτε τα έκτακτα, είτε τα μόνιμα λειτουργούν. Φυσικά η συμμόρφωση είναι μέρος της εξίσωσης και το καλοκαίρι αυτή ήταν πιο χαμηλή από ότι θα θέλαμε. Νομίζω τώρα είναι πιο υψηλά τα επίπεδα συμμόρφωσης. Όμως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος εξάρσεων όπως είδαμε στη Μόρια και στα Γιαννιτσά και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για γρήγορη αντίδραση.
Πως κρίνετε την δήλωση βάσει έρευνας του Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Σαρρηγιάννη ότι μπορεί να φτάσουμε και τα 2000 κρούσματα ανά ημέρα μέχρι το τέλος Δεκέμβρη αν δεν παρθούν τα ανάλογα μέτρα;
Θεωρητικά όλα είναι πιθανά αλλά δε νομίζω ότι με τη σημερινή δυναμική θα φτάσουμε σε τέτοια επίπεδα. Όμως στην καρδιά του χειμώνα και χωρίς άλλα μέτρα δεν θα είναι έκπληξη να δούμε τον αριθμό των ταυτοποιημένων κρουσμάτων σε αριθμούς όπως 500 η 600.
Πρόσφατα ο έγκριτος Καθηγητής κ. Γώγος δήλωσε ότι το εμβόλιο για την κοινή γρίπη είναι αναγκαίο για τον χειμώνα που έρχεται με τη λογική ότι μπορεί να φρενάρει ακόμα και αναπνευστικές λοιμώξεις που συνδέονται με τον κορωνοϊό. Ποια ή άποψή σας;
Συμφωνώ απόλυτα. Το εμβόλιο της γρίπης όχι μόνο θα βοηθήσει στην αποφυγή λοιμώξεων από τη γρίπη και στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας αλλά και στην αποφυγή σύγχρονων μολύνσεων που έχουν χειρότερο αποτέλεσμα. Επίσης, θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση ασθενών με συμπτώματα, καθώς εάν ένας ασθενής έχει κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο και εμφανίσει συμπτώματα πυρετού, βήχα κτλ. τότε είναι πιο πιθανό να έχει COVID-19 και η απομόνωση είναι πιο γρήγορη και εύκολη διαδικαστικά.
Η Ελλάδα περί τα τέλη Δεκέμβρη αναμένει μια παρτίδα 600.000 εμβολίων. Ποια η εικόνα αναφορικά με τις έρευνες για το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού; Πότε θα το έχουμε και ποιοι πρέπει να το κάνουν;
Η χορήγηση του εμβολίου είναι μια σημαντική στιγμή σε αυτή την πανδημία. Είδαμε τη διακοπή των δοκιμών από την AstraZeneca, η οποία δεν είναι ευχάριστη, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε ότι οι διαδικασίες ακολουθούνται πιστά και όποια εμβόλια τις ξεπεράσουν θα είναι ασφαλή. Χωρίς πια να μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες, πιστεύω ότι τον Μάρτιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα. Προφανώς οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί είναι πρώτοι και μετά σταδιακά οι ομάδες με μικρότερο ρίσκο. Η διαδικασία μπορεί να είναι περίπλοκη, αλλά ευτυχώς θα την έχουμε ήδη δοκιμάσει, καθώς και το εμβόλιο της γρίπης θα δοθεί με παρόμοια διαδικασία.