Της Ελένης Τσερεζόλε
Ένας από τους τομείς που η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση, είναι αυτός των μέσων μαζικής μεταφοράς. Καθημερινά οι πολίτες ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι αναγκασμένοι να περιμένουν άπειρα λεπτά για να μπουν σε γεμάτα από κόσμο λεωφορεία και (στην περίπτωση της πρωτεύουσας) σε γεμάτους συρμούς, με τον φονικό ιό να καραδοκεί. Από τη μια οι επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές εκκλήσεις περί “ατομικής ευθύνης” και από την άλλη η αδιαφορία της κυβέρνησης για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, εγκλωβίζουν τους πολίτες σε έναν φαύλο κύκλο, ενοχοποιώντας τους και αφήνοντάς τους παράλληλα εκτεθειμένους στην απειλή της πανδημίας.
Και σα να μην έφθανε η επικίνδυνη αδιαφορία του, κατά τα άλλα, επιτελικού κράτους, ο υπουργός Μεταφορών, κ. Καραμανλής παίζει με τη νοημοσύνη των πολιτών, όταν, πολύ σοβαρά, ανακοινώνει ότι “σε έξι μήνες η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί”! Μέχρι τότε δηλαδή οι πολίτες θα πρέπει να… “βολεύονται” με την υπάρχουσα κατάσταση, δηλαδή τη σαρδελοποίησή τους στα ΜΜΜ, με τη μάσκα να αποτελεί το μόνο μέσο προστασίας υπό συνθήκες όμως που δεν τηρείται η απαραίτητα επιβαλλόμενη απόσταση.
Στην Αθήνα πάντως σύμφωνα τους εργαζόμενους, που μίλησαν σε ρεπορτάζ του Μέγκα, θα μπορούσαν να επισκευαστούν και να τεθούν σε κυκλοφορία 168 από τα 600 λεωφορεία που είναι παροπλισμένα στα αμαξοστάσια, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν ανάλογοι πόροι και προσωπικό. Ψιλά γράμματα για τον κ. Υπουργό, ο οποίος φυσικά δεν μπορεί να αντιληφθεί τις ανάγκες, την καθημερινότητα των πολιτών και το πόσο ευάλωτοι αισθάνονται στοιβαγμένοι μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και αυτό γιατί η πραγματικότητα που βιώνει, τόσο ο ίδιος όσο και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, και ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης που τον συνόδεψε στο αμαξοστάσιο του Τραμ στο Ελληνικό, είναι εκείνη της φωτογραφίας για το Δελτίο Τύπου. Που πόρρω απέχει από ό,τι ζουν καθημερινά οι πολίτες.