Αν Ολοι υπουργοί όλων των κυβερνήσεων και ιδιαίτερα των τριών «μνημονιακών» μελετούσαν όλες τις ετήσιες και ενδιάμεσες εκθέσεις των διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και εφάρμοζαν όλα τα μέτρα που προτείνονται, θα ήταν όλα καλύτερα στην οικονομία και δεν θα χρειάζονταν αποφάσεις για σκληρή λιτότητα και, φυσικά, εφιαλτικά μνημόνια.
Τη διαπίστωση αυτή ενίσχυσε η τελευταία τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η οποία, με συντονιστή και μέλη της επιστημονικής επιτροπής φωτεινά μυαλά, για μιαν ακόμα φορά, ορθοτομεί τον γνήσιο οικονομικό λόγο, παρουσιάζει την ελεεινή οικονομική πραγματικότητα και συνεχίζει τις σοφές προτάσεις της.
Επικεφαλής του Γραφείου (συντονιστής) έχει οριστεί, με απόφαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, μετά από πρόταση του προέδρου της Βουλής, ο οικονομολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, και μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής (επιλέγονται από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους), ο οικονομολόγος, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος Συμβουλίου του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πελοποννήσου (και τακτικός συνεργάτης μου στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο») κ. Πάνος Καζάκος, ο οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Σπύρος Λαπατσιώρας, ο οικονομολόγος, καθηγητής Μακροοικονομικής Θεωρίας και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ Ναπολέων Μαραβέγιας και ο οικονομολόγος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μιχάλης Ρηγίνος.
Διαβάστε τί αναφέρουν στο εισαγωγικό σημείωμα της τελευταίας τριμηνιαίας έκθεσης οι προαναφερθέντες φωτεινοί οικονομολόγοι , ο συντονιστής και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, και θα δικαιολογήσετε τη χαρούμενη διαπίστωσή μου για το σημαντικό επιστημονικό συμβουλευτικό έργο τους σε αυτό το Γραφείο της Βουλής και τις ευνοϊκές συνέπειες που θα είχε η εφαρμογή των προτάσεων και από τους σημερινούς διαχειριστές της υπό συνεχή κατάρρευση ελληνικής οικονομίας:
«Αναγνωρίζουν ότι γενικά στην οικονομική πολιτική αντιπαρατίθενται διαφορετικές οικονομικές φιλοσοφίες και πως ό,τι είναι αναγκαίο με οικονομικά κριτήρια δεν είναι απαραίτητα εφικτό με πολιτικά. Επίσης, ό,τι είναι επιθυμητό πολιτικά δεν είναι πάντοτε οικονομικά αποτελεσματικό. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να εκθέτουμε τις απαντήσεις που δίνονται σε αυτά όχι μόνο στο κυρίως σώμα της έκθεσης, αλλά και σε ειδικό κάθε φορά κεφάλαιο στο τέλος της».
Ιδού, λοιπόν, γιατί κατάντησε έτσι η ελληνική οικονομία και έχει γίνει ανίσχυρη και αναξιόπιστη χώρα η Ελλάδα…