Μαγιορκίνης: Η μάσκα προστατεύει, η ιατρική δεν είναι δόγμα – Μείωση κρουσμάτων κάτω των 40 ετών

Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας ενημερώνουν ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Σήμερα ανακοινώθηκαν 169 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και ένας νέος θάνατος, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να κάνει λόγο για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων σε κάτω από 200, κάτι που είναι θετικό. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση διαδωληνωμένων και αυτή η διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα κρούσματα χρειάζονται επτά ημέρες για να επιδεινωθούν.
Τάση υποχώρησης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού
Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης κάτω από τα 200 κρούσματα, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης που τόνισε ωστόσο πως συνοδεύεται από ήπια άνοδο στον αριθμό των διασωληνωμένων. Αυτό, όπως είπε ο καθηγητής οφείλεται στο γεγονός πως τα κρούσματα κορωνοϊού χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να παρουσιάσουν επιδείνωση. Αυτή λοιπόν η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, αντικατοπτρίζει την ένταση της μετάδοσης του ιού πριν από 10 ημέρες.
Ένα ακόμη αισιόδοξο στοιχείο είναι η υποχώρηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 40. Η κατάσταση αν και είναι αισιόδοξη δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Κλιμάκιο ΕΟΔΥ στη Μόρια – 35 νέα κρούσματα κορωνοϊού
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στους ελέγχους που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια. Το κλιμάκιο εξέτασε 2.000 άτομα, εκ των οποίων 1900 μετανάστες και 100 εργαζόμενους στη δομή.
Από τους ελέγχους εντοπίστηκαν 35 κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ των μεταναστών, ενώ κανείς εργαζόμενος δεν διαγνώστηκε θετικός στον ιό. Τα θετικά κρούσματα έχουν απομονωθεί και δεν έρχονται σε επαφή με τη δομή, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ο καθηγητής εξήγησε πως το αισιόδοξο στοιχείο στη δομή μεταναστών, σε σχέση με άλλες δομές (όπως γηροκομεία) είναι η σχετικά πιο νεαρή ηλικία τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουμε λιγότερη σημασία.
Η χρήση μάσκας φέρνει σημαντικά αποτελέσματα στην επιδημία του κορωνοϊού
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στη χρήση μάσκας, που φαίνεται πως φέρνει σημαντικά αποτελέσματα στον έλεγχο της πανδημίας, κάτι που μαρτυρεί σηματοδοτεί και η υποχώρηση του επιδημικού κύματος. Όπως, αναφορικά με τις φωνές που σχολιάζουν την αλλαγή πολιτικής από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού αναφορικά με τη μάσκα, «η ιατρική δεν είναι δόγμα και δεν έχει στεγανά, εξελίσσεται».
Ωστόσο, ο όγκος των πληροφοριών για τη χρησιμότητα της μάσκας τους τελευταίους μήνες δεν έχει προηγούμενο. Ο κ. Μαγιορκίνης αναγνώρισε πώς η μάσκα είναι δυσάρεστη, αλλά όπως τόνισε πρόκειται για μια σχετική μικρή θυσία για να προστατευτούν οι αγαπημένοι μας, η δημόσια υγεία και η οικονομία.
Το ανθρώπινο γονιδίωμα, απάντηση στη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός
Στο ιατρικό και ερευνητικό πεδίο η προσπάθεια για τη διαλεύκανση των ιδιαιτεροτήτων της νόσου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως οι ερευνητές προσπαθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα γιατί η νόσος εκτροχιάζεται σε άτομα μικρότερης ηλικία, τι συμβαίνει και ορισμένοι ηλικιωμένοι νοσούν πιο ελαφρά και γιατί ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν για περισσότερο χρόνο αντισώματα έναντι στον κορωνοϊό.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε πως σημαντικές πληροφορίες θα δώσει η ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Σε ότι αφορά, τον Covid, ενδείξεις δείχνουν ότι τα γονίδια που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση βρίσκονται στο επίκεντρο του μηχανισμού της νόσου. Τους επόμενους μήνες οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Σχετικά Άρθρα
27/03/2024 - 08:15
22/03/2024 - 08:15
06/03/2024 - 10:55
01/03/2024 - 08:15
Δείτε επίσης
Τελευταία Άρθρα
Τα πιο Δημοφιλή