Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών, πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας» δεν θα ολοκληρωθεί σήμερα στην Ολομέλεια, αλλά αυτή θα συνεχιστεί και αύριο μετά τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων. Αύριο, επίσης, θα διεξαχθούν η ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για 16 συνολικά άρθρα του νομοσχεδίου όσο και του ΚΚΕ που έχει καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της Αρχής του νομοσχεδίου.
Την παράταση της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ανακοίνωσε ο προεδρεύων, Στ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Λαμπρούλης, ως απόφαση που ελήφθη στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, καθώς έχουν εγγραφεί να μιλήσουν πολλοί βουλευτές και με το ρυθμό που έχει κυλήσει μέχρι τώρα η συζήτηση στην Ολομέλεια, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να τους δοθεί ο λόγος.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρυθμίσεις Οφειλών και πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας» αφήνει στο έλεος των τραπεζών, χωρίς καμιά προστασία, την κύρια κατοικία και οδηγεί σε εξαναγκαστική πτώχευση χιλιάδες μικρές ευάλωτες επιχειρήσεις. «Είμαστε όλοι υποψήφιοι προς πτώχευση χωρίς καμιά προστασία», το μήνυμα των φορέων.
Στη σημερινή συνεδρίαση θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι το νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν είναι δεύτερη ευκαιρία.
Διαβάστε επίσης:
Πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας
Γεννηματά: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε κανένα μέλος της κυβέρνησης – Πυρά κατά Τσίπρα
Κόντρα Σταϊκούρα – Λοβέρδου
Κατά την έναρξη της συζήτησης, το ζήτημα της υπαγωγής της Ελλάδας στα μνημόνια πυροδότησε κλίμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Κίνημα Αλλαγής. «Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έχει το πιο θετικό πρόσημο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, όταν δέχθηκε τα πυρά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, που ζήτησε το λόγο προκειμένου να καταγγείλει τις αναφορές του Χρήστου Σταϊκούρα στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την υπαγωγή στα μνημόνια και μίλησε για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή.
«Δεν πρέπει να τολμάει να λέει ο κ. Σταϊκούρας που ήταν μέλος εκείνης της πλειοψηφίας, ότι εμείς ρίξαμε τη χώρα στα μνημόνια και ότι εμείς έχουμε πάρει τη θέση που μας αξίζει στο πολιτικό σύστημα της χώρας» είπε ο κ. Λοβέρδος που εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν θέλει να συζητηθεί το σχέδιο νόμου, γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στις διατάξεις του.
Ο τελευταίος απάντησε πως λέγοντας πως τις προηγούμενες ημέρες αφιέρωσε δύο ώρες και 10 λεπτά για να απαντάει στα κόμματα, στους φορείς και στην κοινωνία. «Έγινε ουσιαστικός διάλογος, έγινε διάλογος που οδήγησε σήμερα σε νομοτεχνικές βελτιώσεις, κατέθεσα επιχειρήματα και άρα δεν μπορείτε να λέτε ότι πετάω την μπάλα στην εξέδρα. Όταν κάποιοι νιώθουν άβολα, εκείνοι είναι που πετάνε την μπάλα στην εξέδρα».
ΣΥΡΙΖΑ: Και χάνεις το σπίτι σου και πληρώνεις
Στη συνέχεια η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί «βλέπει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους ως πρόβλημα ρευστοποίησης» και «τους πολίτες ως στρατηγικούς κακοπληρωτές», θέτοντας «ως πρώτη προτεραιότητα τη ρευστοποίηση των περιουσιών όλων, πάση θυσία»
Η Έφη Αχτσιόγλου καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι «απεκδύει τους πολίτες από ό,τι έχουν και δεν έχουν. Επιλέγει να τους πτωχεύσει, να τους στιγματίσει υλικά και κοινωνικά, να τους τιμωρήσει ακόμη και ποινικά», θεωρεί, πρόσθεσε, ότι «αν οι πτωχεύσεις γίνουν πιο εύκολες, πιο γρήγορες και γενικευμένες όλα θα λυθούν», γι’ αυτό «επιλέγει τη σχεδόν αυτόματη πτώχευση του 81% των μικρών επιχειρήσεων και την υποχρεωτική εξάπλωση της πτώχευσης σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, πέρα και έξω από κάθε αρχή του νομικού μας πολιτισμού».
Η πρώην υπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα από τη σκοπιά των τραπεζών», γι’ αυτό« τους δίνει τα κλειδιά για να καθορίσουν τα πάντα: από το αν θα υπάρχει εξωδικαστικός συμβιβασμός και τι περιεχόμενο θα έχει, αν θα υπάρχει εξυγίανση σε μια επιχείρηση και με ποιους όρους, πώς θα γίνει η πτώχευση, πώς θα γίνει ο πλειστηριασμός». Οι τράπεζες, υπογράμμισε, αποκτούν «απόλυτη ελευθερία να χειραγωγούν τα πάντα, χωρίς να έχει κανείς, ούτε το κράτος, λόγο στην πολιτική τους. Χωρίς να δεσμεύονται και να υποχρεώνονται για τίποτα, παρά μόνο να δικαιούνται».
Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε, επίσης, ότι «με την πτώχευση ο πολίτης χάνει το σύνολο της περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας» και «την επόμενη μέρα βρίσκεται σε οικονομικό εγκλωβισμό», καθώς «χάνει ό,τι αποκτά μετά την πτώχευση, εφόσον ξεπερνά τα 611 ευρώ τον μήνα. Δεν υπάρχει καμία προστασία και καμία μέριμνα. Δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία, κανείς δεν την βλέπει πλην των τραπεζών».
Με το νομοσχέδιο, σημείωσε, «επέρχεται οριζόντια και οριστική κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ακόμα και για τον ευάλωτο οφειλέτη, που το εισόδημα του δεν ξεπερνά τις 7.000 ευρώ. Οι πολίτες καθίστανται εσαεί όμηροι των τραπεζών».
Αναφερόμενη σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «με το ισχύον καθεστώς ένα φυσικό πρόσωπο απαλλασσόταν των χρεών του σε τρία χρόνια, κρατώντας την κυριότητα του σπιτιού του, χωρίς να πτωχεύσει. Με το πλαίσιο της ΝΔ απαλλάσσεται σε τρία χρόνια αν χάσει τα πάντα, και την κυριότητα του σπιτιού του, και πτωχεύσει», ακόμη, «με το νομοσχέδιο αυτό, ο οφειλέτης δεν πληρώνει για να σώσει το σπίτι του, αλλά χάνει το σπίτι του, χάνει και ό,τι άλλο έχει και συνεχίζει να πληρώνει».
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί σειρά άρθρων κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας σε 16 άρθρα του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας» κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στα άρθρα: 76 που αφορά τις δυνατότητες πτώχευσης φυσικών προσώπων. Στο άρθρο 77 που αφορά το τεκμήριο πτώχευσης. Στο άρθρο 92 για την ένταξη μελλοντικών εισοδημάτων στην πτωχευτική περιουσία. Στο άρθρο 100 που έχει τις διατάξεις για τη νομιμοποίηση περιουσίας από ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στο άρθρο 103 περί αλλαγής παραδείγματος για συμβάσεις εργασίας. Στο άρθρο 137 για τον ορισμό σύνδικου βάσει πρότασης του πιστωτή. Στο άρθρο 176 περί παύσης πληρωμών. Στο άρθρο 197 για τις συνέπειες απαλλαγής στην ρευστοποίηση και διανομή-επιπτώσεις σε συνοφειλέτες ή εγγυητές. Στο άρθρο 198 για τις ειδικές ποινικές ευθύνες του πτωχού. Στο άρθρο 217 που έχει τις διατάξεις ορισμού των ευάλωτων οφειλετών. Στο άρθρο 218 σχετικά με τις αρμοδιότητες του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Στο άρθρο 219 για την μεταβίβαση της κύριας κατοικίας στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Στο άρθρο 220 για τις 12ετείς μισθώσεις κύριας κατοικίας και του υπολογισμού του ύψους του μισθώματος. Στο άρθρο 221 που αφορά τις καταγγελίες μίσθωσης. Στο άρθρο 222 για την επαναγορά της κύριας κατοικίας από ευάλωτο και το άρθρο 268 που αφορά τις διατάξεις σχετικά με τις αναπροσαρμογές ασφαλίστρων Υγείας.
Ονομαστική ψηφοφορία ζητά το ΚΚΕ
Η ειδική αγορήτρια του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα, ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής του νομοσχεδίου ζητώντας «ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες» και εκφράζοντας την ριζική αντίθεση που έχει το ΚΚΕ με τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις.
Στην τοποθέτησή της η βουλευτής τόνισε πως «όσο και να προσπαθεί κανείς, αδυνατεί να δει ποια είναι η δεύτερη ευκαιρία που δίνει αυτό το νομοσχέδιο στα λαϊκά στρώματα που βυθίζονται στα χρέη» και πως «είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις τράπεζες να συγκεντρώνουν εισοδήματα και περιουσία λαϊκών οικογενειών».
«Είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου των αντιλαϊκών ρυθμίσεων όπου μαζί με το σχέδιο “Γέφυρα” και το νόμο Κατσέλη βάζουν ταφόπλακα στα όποια απομεινάρια της προστασίας της πρώτης κατοικίας έχουν απομείνει» πρόσθεσε η ίδια.
Η κ. Κομνηνάκα χαρακτήρισε πρωτόγνωρη και επικίνδυνη τομή τη θεσμοθέτηση πτώχευσης φυσικού προσώπου, δηλαδή ενός μισθωτού, αγρότη, ελεύθερου επαγγελματία, όταν δεν πληρώνει το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες και η συνολική του οφειλή ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας από το ΜέΡΑ25
«Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για τον νέο πτωχευτικό νόμο, πρέπει να καταπέσει για κοινωνικούς, οικονομικούς αλλά και συνταγματικούς λόγους», αναφέρει το ΜέΡΑ 25 που κατέθεσε νωρίτερα σήμερα, ενστάσεις αντισυνταγματικότητας στον νέο πτωχευτικό κώδικα.
«Το νέο πλαίσιο του πτωχευτικού νόμου που φέρνει η Κυβέρνηση προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή -μετά από πάγια και διαχρονικά αιτήματα της τρόικας- πέρα από βάρβαρο για τους μικρομεσαίους και τους πιο αδύναμους οφειλέτες, είναι και πρόδηλα αντισυνταγματικό ως προς συγκεκριμένες διατάξεις και πρόνοιες του Συντάγματος μας», αναφέρει ο ΜέΡΑ 25 και καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο:
-δημιουργεί τη δυνατότητα για δήμευση και λεηλασία της ιδιωτικής περιουσίας (αφού στη δημόσια δεν έχει απομείνει και τίποτα ούτως ή άλλως, μιας και όλα βρίσκονται πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ-ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ) καταπατώντας βάναυσα το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των πολιτών όπως αυτό κατοχυρώνεται ρητά και αυστηρά στο άρθρο 17 του Συντάγματος”
-με την κατάργηση της οποιασδήποτε προστασίας της κατοικίας των πολιτών και την πλήρη επέλαση σε αυτήν αρπαχτικών-τραπεζών-ολιγαρχίας, προσβάλλεται ο πυρήνας του άρθρου 21 παράγραφος 4 του Συντάγματος που προβλέπει ότι το κράτος οφείλει να μεριμνά για την απόκτηση κατοικίας από τους πολίτες και να προστατεύει την επαρκή τους στέγαση.
-καταστρατηγείται και η αρχή της ισότητας (άρθρο 2 παράγραφος 4 του Συντάγματος) αναφορικά με τους πιστωτές οι οποίοι χωρίζονται με το παρόν νομοθέτημα σε “πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα” (κοινώς τράπεζες και αρπαχτικά) και στους υπόλοιπους, με ιδιαίτερη μέριμνα και αυξημένα προνόμια για τους πρώτους φυσικά.
«Πρόκειται λοιπόν για ένα συνολικό τερατούργημα μνημονιακής κοπής που εγκαθιδρύει στην χρεοδουλοπαροικία μας την περαιτέρω φτωχοποίηση των ήδη φτωχών από την 10ετία των μνημονίων και των μικρομεσαίων, επιφυλάσσοντας παράλληλα δεύτερη ευκαιρία και περίσσεια γενναιοδωρία στα γνωστά και συνήθη παράσιτα», αναφέρει το ΜέΡΑ 25 και υπογραμμίζει ότι το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για τον νέο πτωχευτικό νόμο, πρέπει να καταπέσει για κοινωνικούς, οικονομικούς αλλά και συνταγματικούς λόγους.
Τροπολογίες κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής
Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία για την «επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και τη βελτίωση της διαδικασίας ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων».
«Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί ότι οι λόγω διατάξεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τον Ν. 3869/2010, ως ένα πρόγραμμα διευκόλυνσης και επίσπευσης της ρύθμισης οφειλών που οδηγούν στην προστασία της κύριας κατοικίας. Στο πλαίσιο αυτό, με την παρούσα ρύθμιση» αναφέρουν οι βουλευτές που υπογράφουν την τροπολογία και προτείνουν:
- Να προσαρμόζονται κατ’ αρχήν οι προθεσμίες έτσι ώστε η ρυθμιστική παρέμβαση της Πολιτείας να αναφέρεται στις επίκαιρες συνθήκες. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προσδιορίζονται με σημείο αναφοράς την 31η Σεπτεμβρίου 2020 και ως τελευταία ημερομηνία για την αξιοποίηση του προγράμματος ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2020.
- Αφαιρούνται ή αμβλύνονται κριτήρια αποκλεισμού δανειοληπτών. Έτσι, η ύπαρξη άλλης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ περιορίζεται μόνο στο πρόσωπο του οφειλέτη, ενώ εξακολουθεί να λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή εισοδηματική κατάσταση.
- Σε ρύθμιση υπάγονται δάνεια με συνολική ανά πιστωτή οφειλή μέχρι 200.000 (αντί για 130.000) ευρώ. Οι πιστωτές δεν μπορούν να υπονομεύσουν τη ρύθμιση, κάτι που δεν είναι στη διακριτική τους ευχέρεια καθώς υποχρεούνται σε πρόταση σύμφωνα με τους όρους που ορίζονται στον νόμο, και ειδικότερα στο άρθρο 75. Οι δανειολήπτες, σε περίπτωση που κρίνονται επιλέξιμοι από την πλατφόρμα, πλην όμως δεν τους έγινε αντίστοιχη πρόταση, απολαμβάνουν ήδη, και ως προσωρινή, την όποια προστασία του νόμου.
Τέλος, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του φορέα κατέθεσε επίσης τροπολογία που προβλέπει «προνομιακή κατάταξη εργαζομένων στη διανομή πτωχευτικής περιουσίας».
Νομοθετικές βελτιώσεις από τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης
Σειρά νομοθετικών βελτιώσεων στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις οφειλών και πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας» κατέθεσαν με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Ειδικότερα, κατατέθηκαν 78 βελτιώσεις στην πλειονότητά τους να είναι νομοτεχνικές αναδιατυπώσεις, ενώ για τις ουσιαστικές τροποποιήσεις διατάξεων οι δύο υπουργοί είχαν ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την κατάθεση των νομοτεχνικών βελτιώσεων στην Ολομέλεια επικεντρώθηκε στην αποσαφήνιση της διάταξης του νομοσχεδίου όπου παραμένει το ακατάσχετο όριο για οφειλές στα 1.250 ευρώ, προκειμένου όπως είπε να μην υπάρχει καμία απολύτως παρανόηση.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με το άρθρο 268 που αφορά τις αναπροσαρμογές ασφαλίστρων συμβολαίων Υγείας -και ήδη η Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 έχουν καταθέσει αιτήσεις αντισυνταγματικότητας που θα συζητηθούν αργότερα στην Ολομέλεια- κατέθεσε δύο νομοθετικές βελτιώσεις.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι, μετά και τις παρατηρήσεις της έκθεσης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, προστίθεται στην παρ. 4 του άρθρου 268 ότι «μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, με εξαίρεση συμβάσεις στις οποίες είτε δεν προβλέπεται αναπροσαρμογή ασφαλίστρων, είτε προβλέπεται σταθερή αναπροσαρμογή ασφαλίστρων», ώστε να είναι απόλυτα -όπως είπε- ξεκάθαρο ότι αυτή η ρύθμιση αφορά μόνο τα συμβόλαια που προβλέπεται η μονομερής αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων και όχι σε εκείνα που είναι σταθερά ασφαλίστρων.
Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά τις παρατηρήσεις όπως επανέλαβε και της Επιστημονικής Επιτροπής, προχώρησε στην τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της παρ.1 του εσωτερικού άρθρου 2Α τ και το ύψος της αναπροσαρμογής ασφαλίστρων δεν θα καθορίζεται «με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων», όπως προέβλεπε το νομοσχέδιο, αλλά «με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων». Ο υπουργός επισήμανε ότι στην Επιτροπή Οικονομικών ο ίδιος είχε προτείνει το ύψος των αναπροσαρμογών να γίνεται με βάση τον δείκτη του ΙΟΒΕ, που είναι ένας αντικειμενικός δείκτης. Επειδή όμως τίθεται ένα θέμα ασφάλειας δικαίου, τροποποιούμε τη διάταξη και προβλέπουμε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ανέφερε.
Στο σχέδιο νόμου έχουν κατατεθεί ακόμα τέσσερις υπουργικές τροπολογίες που αφορούν την σύσταση και οργάνωση στο Υπουργείο Οικονομικών Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης. Τις κατεπείγουσες ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της θαλάσσιας συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης νησιωτικών περιοχών και την ανάκτηση του ακτοπλοϊκού δικτύου. Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών. Και μια τροπολογία του υπουργείου Εργασία με τον μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» – Τροποποίηση της παρ.3 του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 και της παρ.2 του άρθρου 123 του ν.4714/2020 2. Έκτακτα μέτρα στήριξης εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες σε Περιφερειακές Ενότητες που εντάσσονται σε επιδημιολογικό επίπεδο «πολύ υψηλό», «υψηλό», «μέτριο» και «χαμηλό».