Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2025

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στην Κάρυστο

ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΟΡΤΟ ΛΑΦΙΑ – ΚΑΗΚΑΝ ΣΠΙΤΙΑ – ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΝΕΟΥΝ ΑΝΕΜΟΙ ΕΝΤΑΣΕΩΣ 8 ΜΠΟΦΟΡ                                                                                                                      

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες για την κατάσβεση της φωτιάς που έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Πόρτο Λάφια, στην Κάρυστο Ευβοίας.

Στις αυλές των σπιτιών της περιοχής Πόρτο Λάφια στην Κάρυστο Ευβοίας έχει φτάσει πια η πυρκαγιά. 

Οι άνεμοι πνέουν ισχυροί στην περιοχή φθάνοντας τα 8 μποφόρ γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της Πυροσβεστικής που επιχειρεί στο σημείο και προσπαθεί ώστε να μην καταστραφούν οι περιουσίες των κατοίκων.

Αυτή τη στιγμή 65 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 16 πεζοπόρο τμήμα, δύο αεροσκάφη και πέντε οχήματα ΟΤΑ προσπαθούν να μην επιτρέψουν οι φλόγες να κάψουν τα σπίτια της περιοχής και να αποφευχθούν τραυματισμοί. 

Η φωτιά πέρασε μέσα από τον παραλιακό οικισμό Πόρτο Λάφια, ενώ ο δήμαρχος Καρύστου Ελευθέριος Ραβιόλος, ανέφερε πως οι φλόγες έκαψαν σπίτια.

Ο οικισμός έχει εκκενωθεί, ενώ στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

111

Πυρκαγιές σε Εύβοια, Ρέθυμνο, Άρτα και Νέα Μάκρη                                                                                              

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση εκδηλώθηκε στην περιοχή Αργυρό, στο Αλιβέρι Ευβοίας, το απόγευμα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν τρία ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος.

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν σχεδόν σε όλη την επικράτεια έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού την Πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία, εκτός από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κάρυστο Ευβοίας, κλήθηκαν τις τελευταίες δύο ώρες ακόμα έξι περιστατικά.

Συγκεκριμένα, υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στο Γεράνι Ρεθύμνου και τις Συκιές Άρτας, μετά από έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής.

Ακόμα, υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Δαιμονιά, στην Λακωνία.

Πάντως, στην περιοχή παραμένουν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να κατασβήσουν πλήρως την φωτιά, αλλά και να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Αστράς, στην Κέα. Στο σημείο επιχειρούν 15 εθελοντές πυροσβέστες, με 3 οχήματα και 3 αεροσκάφη

Επίσης, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που ξέσπασε σε οικόπεδο μέσα στον οικισμό της Νέας Μάκρης στην Αττική. Η συγκεκριμένη φωτιά ήταν πολύ επικίνδυνο να επεκταθεί πολύ γρήγορα και να θέσει σε κίνδυνο κατοικίες.

Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά στην περιοχή Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα. Στο σημείο επιχείρησαν 11 οχήματα της Πυροσβεστικής, με 22 πυροσβέστες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα, Σάββατο, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια, Βοιωτία)

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή