Μάχη για το χρέος – Όλοι θέλουν λύση, αλλά κανείς δεν κάνει πίσω!

Χρέος και επιστροφή στις αγορές στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη
Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη η συνολική συμφωνία για χρέος πλεονάσματα και εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών της διαπραγμάτευσης, που συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Φρανκφούρτη για συνέδριο του Economist με θέμα την Ελλάδα. Σχεδόν ένα μίνι Eurogroup στη Γερμανία, καθώς παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκπρόσωποι των θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM), όπως και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Παράλληλα, στο Βερολίνο ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συναντάται με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δύο σημαντικά ραντεβού, στο δρόμο για το κρίσιμο Eurogroup στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Τσακαλώτος: Ώρα να αποφασίσει το ΔΝΤ το τι θέλει να κάνει
Σαφήνεια για το ζήτημα του ελληνικού χρέους ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη με θέμα «Ματιά στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης-Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;».
Ανάμεσα σε άλλα, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Τώρα η Ελλάδα χρειάζεται σαφήνεια για τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους». Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «αυτό που ζητούμε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι διαύγεια. Μένουν μόνο 14 μήνες για να λήξει το πρόγραμμα. Νομίζω ότι είναι ώρα να αποφασίσει το ΔΝΤ το τι θέλει να κάνει και τι πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνει».
Ανάμεσα σε άλλα, ο ίδιος δήλωσε ότι «χωρίς σαφήνεια στο χρέος, νιώθω σαν να προετοιμάζω μια ομάδα ποδοσφαίρου για έναν αγώνα για τον οποίο κανείς δεν μου έχει δείξει πού είναι το τέρμα».
Στουρνάρας: Αναγκαία η διευθέτηση του χρέους
Για «τεράστια πρόοδο» από το 2010 μέχρι σήμερα στην ελληνική Οικονομία, έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου, «είναι μια πρόοδος μοναδική και χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη και τον ΟΟΣΑ» όμως απομένουν πολλά να γίνουν και ότι το υψηλό χρέος και η ανεργία είναι ακόμα προβλήματα που δυσκολεύουν την ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος, μέλος της ΕΚΤ και Διοικητής της ΤτΕ, παρουσίασε μια πρόταση για το ελληνικό χρέος, που τόνισε ότι είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει. Προβλέπει διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020 και στη συνέχεια μείωση στο 2%. Όπως εξήγησε ο ίδιος, για να γίνει βιώσιμο το χρέος με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως η αναβολή πληρωμής των τόκων, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων και η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
Κερέ: Συμφωνία για το χρέος για ένταξη στο QE
Την ανάγκη το Eurogroup της 15ης Ιουνίου να φέρει αποτέλεσμα στην υπόθεση του ελληνικού χρέους υπογραμμίζει και ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ.
Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Κερέ, τόνισε ότι «δεν υπήρξε σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων στο Eurogroup της 22ης Μαΐου. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 ωστόσο είναι σημαντικό να προσδιοριστούν από τώρα για την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».
Χωρίς προηγούμενο οι μεταρρυθμίσεις της Αθήνας, λέει ο Ντ. Κοστέλο
Ο επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα (Τρόικα), Ντέκλαν Κοστέλο, κατά την τοποθέτησή του επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα «τεράστιο, πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων χωρίς προηγούμενο». Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα, προσέθεσε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πλέον δημοσιονομικό πρόβλημα, και κατά τη γνώμη της Επιτροπής δεν χρειάζεται να ληφθεί κανένα επιπλέον μέτρο. προτεραιότητα πλέον είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές».
Τζιαμαρόλι: Η υπερβολική συζήτηση για το χρέος, αποπροσανατολίζει
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι σημαντικό ζήτημα, όμως θα ήταν καλύτερα αν η συζήτηση γινόταν για το τι κάνει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ESM, δήλωσε ο άνθρωπος του ESM στην τρόικα, Νίκολα Τζιαμαρόλι. Από το βήμα του συνεδρίου, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί για τις μέχρι τώρα μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, που έδωσαν τη δυνατότητα στους πιστωτές να καταλήξουν σε προκαταρκτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.
Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ότι η υπερβολική προσοχή που δίνεται στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους αποσπά την προσοχή από αυτό που πρέπει πραγματικά να συμβεί, δηλαδή την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος
Χαρίτσης: Καθαρά τα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας
Στην ελληνική αποστολή, μαζί τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Στουρνάρα, ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος κατά την ομιλία του, επεσήμανε την σημαντική βελτίωση στην ελληνική Οικονομία.
Ο ίδιος, τόνισε ότι «παρά την αβεβαιότητα λόγω της καθυστέρησης στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη, όπως αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική οικονομία δείχνει καθαρά σημάδια βελτίωσης», ενώ παράλληλα, με «την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα»
Μοσκοβισί: Ποντάρουμε στον Ντάισελμπλουμ για λύση ως τις 15 Ιουνίου
Ανάγκη να βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).
Ο Επίτροπος επανέλαβε τη θέση του για ανάγκη λύσης στο ελληνικό ζήτημα, προσθέτοντας ότι «το Eurogroup σήμερα έχει πρόεδρο, και μάλιστα έναν εξαιρετικό πρόεδρο που έχει πολλή δουλειά μπροστά του. Υπολογίζουμε στην αποφασιστική στάση του προέδρου του Eurogroup για να βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα ως τις 15 Ιουνίου».
Ντάισελμπλουμ: Εκκρεμότητες στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων
Όλα αυτά στο δρόμο για το Eurogroup του Λουξεμβούργου, ενώ την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του στο Ολλανδικό κοινοβούλιο, αναφέρεται σε Θέμα εκκρεμοτήτων στην εκπλήρωση και των 140 προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επιστολή, «τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες». Αφού πρώτα τα υλοποιήσει η Ελλάδα τότε θα συνταχθεί νέα έκθεση προόδου από την Κομισιόν η οποία θα οδηγήσει στο επόμενο πακέτο δόσεων.
Σχετικά Άρθρα
21/07/2025 - 09:51
21/07/2025 - 09:40
20/07/2025 - 18:48
Δείτε επίσης