Ήταν Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου όταν ανακοινώθηκε από τον καθηγητή και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρη Τσιόδρα, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του πανδημικού ιού στην Ελλάδα. Αφορούσε στην τότε 38χρονη Ελληνίδα, Δήμητρα Βουλγαρίδου, που είχε επιστρέψει από πληττόμενη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Όλες τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες στη χώρα μας αναμενόταν η προδιαγεγραμμένη έλευση της νόσου Covid-19. Είχε ήδη ταξιδέψει από τη μακρινή Γουχάν στην Ευρώπη και είχε ξεκινήσει το καταστροφικό της πέρασμα στη γειτονική Ιταλία.
Δώδεκα μήνες αργότερα, η Ελλάδα, όπως και όλος ο κόσμος, έχει εμπειρία διαχείρισης του ιού, επιστημονική γνώση, καλύτερα μέσα αντιμετώπισής του και, το κυριότερο, εμβόλια, που αποτελούν την ελπίδα εξόδου από αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.
Ραγδαίες εξελίξεις
Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι εξελίξεις από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020 έως σήμερα ήταν ραγδαίες και οι εναλλαγές στην καθημερινότητα απότομες. Στις 28 Φεβρουαρίου γίνεται η εισήγηση για το πρώτο περιοριστικά μέτρο, την αναβολή όλων των οργανώσεων για το Καρναβάλι. Στις 4 Μαρτίου λαμβάνονται πια σκληρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για τις περιοχές Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου έπειτα από επιβεβαίωση συρροής κρουσμάτων σε ομάδα προσκυνηματικής εκδρομής στο Όρος Σινά και τους Αγίους Τόπους. Στις 11 Μαρτίου κλείνουν τα σχολεία όλης της χώρας, την Κυριακή 22 Μαρτίου ανακοινώνεται το πρώτο, πανελλαδικό, καθολικό lockdown. Στις 12 Μαρτίου καταγράφεται ο πρώτος θάνατος, ενός 66χρονου με υποκείμενα νοσήματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
Η Ελλάδα, κατά το πρώτο πανδημικό κύμα, την περίοδο έως και τον Μάιο του αποτελούσε πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση, καταφέρνοντας σχεδόν τον εκμηδενισμό της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα.
Ακολούθησε ένα καλοκαίρι σχετικά χαλαρό, με τη χώρα να ανοίγει τις πύλες της και στον τουρισμό από την 1η Ιουλίου. Μήνες που, βέβαια, συνοδεύτηκαν από μικρότερες ή μεγαλύτερες εξάρσεις, κατά τόπους επιδημίες και ανάλογα τοπικά μέτρα. Το «μοντέλο Πόρου» έχει μείνει στη μνήμη όλων ως το πρώτο πακέτο στοχευμένων περιορισμών σε μία περιοχή.
Αναζωπύρωση
Γρήγορα η σχετική χαλάρωση του καλοκαιριού αναζωπύρωσε την πανδημία, με το δεύτερο κύμα να είναι αυτό που ουσιαστικά δοκίμασε την Ελλάδα.
Η χώρα έφτασε στο σημείο να χάνει περισσότερους από 100 ασθενείς την ημέρα, τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας να αντιμετωπίζουν μια… εμπόλεμη κατάσταση και τη θλίψη από μολύνσεις και απώλειες να κατακτά και άλλο τους κουρασμένους πολίτες.
Το δεύτερο πανελλαδικό lockdown ήταν ωστόσο μονόδρομος προκειμένου να ελεγχθεί η έξαρση. Έτσι στις 5 Νοεμβρίου πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον καθηγητή Τσιόδρα ανακοινώνουν τη δεύτερη καραντίνα, που μπήκε σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου.
Έκτοτε, η εφαρμογή ενός συστήματος «ακορντεόν» είναι αυτή που θα συνοδεύσει τη χώρα έως την άνοιξη, όταν και αναμένεται να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σήμερα η Αττική διανύει το τρίτο στη σειρά lockdown εν μέσω του τρίτου και πιο «ελαφρού», όπως όλα δείχνουν, πανδημικού κύματος. Στη διάρκεια όλου αυτού του χρόνου, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν πάρει τη μορφή συγκεκριμένων ανθρώπων, ιδιαίτερα ενός, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και όλο το team των «σοφών», 33 άτομα πλέον στην αρμόδια για τον κορωνοϊό Επιτροπή, κάποιοι εξ αυτών πιο αναγνωρίσιμοι, όπως η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, που πραγματοποιούν τις τακτικές τηλεοπτικές ενημερώσεις, συνδέθηκαν με την πανδημία.
Το ίδιο τους τελευταίους μήνες και η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, καθώς και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, που έχει το γενικό πρόσταγμα στην επιχείρηση «Ελευθερία».
Πέντε ημέρες πριν εκπνεύσει η «χρονιά του κορωνοϊού», το 2020, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, που θα οδηγήσουν σταδιακά τη χώρα μας σε μια καθημερινότητα όπως ήταν πριν από την 26η Φεβρουαρίου 2020. Σήμερα, ο αριθμός των εμβολιασμών έχει ξεπεράσει τους 850.000 και ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει έως το Πάσχα τον εμβολιασμό ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, που θα σημάνει μια μεγάλη νίκη, καθώς πρόκειται για τις ομάδες που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ ή/και έχουν μοιραία έκβαση από νόσηση με την Covid -19.