Lockdown: Ανοίγει το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα – Πώς θα κάνουμε τις αγορές μας

2
Lockdown: Ανοίγει το λιανεμπόριο – Οι αυστηρές προϋποθέσεις που έβαλαν οι λοιμωξιολόγοι

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο 3 Απριλίου ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. 

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι ανοίγουν τα καταστήματα από τη Δευτέρα 5 Απριλίου και οι διαδημοτικές μετακινήσεις πιλοτικά αυτό το Σαββατοκύριακο και μόνο για άσκηση. 

SMS 13032: Πώς θα ψωνίζουμε στα καταστήματα – Τι ισχύει με το όριο των 3 ωρών

Όπως είπε ο υπουργός «μετά από την εισήγηση της Επιτροπής, η κυβέρνηση προχωρά σε προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα. Πρόκειται για νέο μείγμα μέτρων με αυστηρή επιτήρηση τα οποία θα δώσουν μικρές ανάσες ελευθερίας».

Επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις μόνο τα Σαββατοκύριακα

Δεν θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ξεκινώντας: «Η κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση των επιστημόνων προχωρά σε προσαρμογή των μέτρων. Με δεδομένη την κούραση, το νέο μείγμα των μέτρων με περιορισμούς και επιτήρηση, θα δώσει μικρές ανάσες ελευθερίας. Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων και να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και τα πάρτυ.

Μάσκες, αποστάσεις και τήρηση κανόνων υγιεινής. Η πανδημία δείχνει τα δόντια της. Καμία χαλάρωση. Τα μέτρα δεν επιτρέπουν χαλάρωση».

Τα μέτρα:

  • Επιτρέπεται από την Δευτέρα 05.04.2021 το λιανεμπόριο πλην των εμπορικών, με χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και ως 3 ώρες συνολικά την ημέρα. Θα επιτρέπεται η πώληση θα γίνεται εκτός καταστήματος με ραντεβού, αλλά και εντός καταστήματος (1 πελάτης ανά 25 τετραγωνικά και μέγιστο όριο 20 πελάτες) πάλι με ραντεβού.
  • Από το Σάββατο 03.04.2021 και μόνο τα σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται η μετακίνηση με το SMS 6 ως 3 άτομα.

Παράλληλα, μπορούμε με SMS στον αριθμό 13033 να πάμε σε άλλο δήμο για να μεταβούμε σε κομμωτήριο και κέντρα αισθητικής.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όμως, η μετακίνηση απαγορεύεται και σε περίπτωση ελέγχου από τις αρχές, θα επιβάλλεται το τσουχτερό πρόστιμο των 300 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι σήμερα για τα SMS στο 13033 ισχύουν τα εξής:

Μπορούμε να στείλουμε από το κινητό μας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

Μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Για την δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων ο κ. Χαρδαλιάς είπε, ότι το ζήτημα θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.