Σάββατο, 2 Αυγούστου 2025

Λίβανος: Σε αδυναμία πληρωμής των χρεών του για πρώτη φορά στην ιστορία του

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι η χώρα της Μέσης Ανατολής δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει σήμερα οφειλή 1,2 δισεκατομμυρίου του χρέους της, κάνοντας έτσι λόγο για την πρώτη αδυναμία πληρωμής στην ιστορία του Λιβάνου!

Χώρα που καταρρέει κάτω από ένα χρέος 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων — δηλαδή σχεδόν το 170% του ΑΕΠ της — ο Λίβανος θα “αναδιαρθρώσει το χρέος του σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον”, πρόσθεσε ο Αρχηγός της Κυβέρνησης της Βηρυτού, ο οποίος διορίσθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξη του πρωτόγνωρου κινήματος διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής τάξης η οποία κατηγορείται για διαφθορά και ανικανότητα.

Ο Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη οικονομική του κρίση από το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1.975-1.990), σε ένα κλίμα ύφεσης, έλλειψης ρευστότητας αλλά και αύξησης των τιμών και μιας επίμονης ανεργίας.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή