Λίνα Μενδώνη: Ανατριχίλα

Μιλούν τα γεγονότα… Τον περασμένο Δεκέμβριο, μέσα στην πανδημία, εμφανίσθηκαν στελέχη του περίφημου οίκου Dior. Η σύζυγος του Πρωθυπουργού, τους συνόδευσε στην Καλαμάτα. Η Πολιτική Προστασία της έδωσε ειδική άδεια!

Για να δουν τις παραδοσιακές φορεσιές της συλλογής «Βικτωρία Γ. Καρέλια», είπαν. Ξέσπασε θόρυβος. Και η Μαρέβα πού κολλάει; Γιατί μαζί της; Από το Γραφείο του Πρωθυπουργού έλεγαν ότι οι άνθρωποι του Dior ερευνούσαν το ενδεχόμενο «η collection του 2021 να έχει αναφορά στην Ελλάδα με αφορμή και τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας».

Συμπλήρωναν ότι η κυρία Γκραμπόφσκι -που ασχολείται με τη μόδα ειρήσθω εν παρόδω-λόγω ενασχόλησης με τη ελληνική χειροτεχνία «σχετίζεται άμεσα». Άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε. Από κοντά και ο συνήθης Άδωνις με τη σπάτουλα: «τη μισούν». Πρόσφατα μάθαμε στα ξαφνικά ότι στην, κλειστή, Ακρόπολη έγιναν έργα – χωρίς καμιά προειδοποίηση. Αποκαλύφθηκε ότι ήταν …τσιμεντόστρωση του Βράχου, με πλάτος. Η πρόσβαση στον Παρθενώνα μοιάζει τώρα με τη Βάρης – Κορωπίου.

Η υπουργός Πολιτισμού- ο Θεός να την κάνει- είπε ότι πρόκειται για διευκολύνσεις σε ΑΜΕΑ. Σαν να πρόκειται να κάνουν ράλι με τα αμαξίδια. Στην παρατήρηση ότι τα μπετά δημιουργούν υδρορροές που θα καταφάνε τον ιερό βράχο αντέδρασε με αναισθησία. Όπως και όταν αποκαλύφθηκε – από την «Αυγή»- ότι στην προσπάθεια να τις … διευθετήσει, υπήρξε καταστροφή γλυπτού: το απέδωσε σε.. εργατοτεχνίτες και όχι σε κομπρεσέρ.

Η βεβηλωτική αντίληψη της κυβέρνησης για το Μνημείο συνεχίσθηκε όταν εμφανίσθηκε πάλι ο γαλλικός οίκος μόδας. Αυτή τη φορά με πρόθεση να κάνει επίδειξη στον Παρθενώνα!. Το είχε ξανακάνει, λέει , το….1952! Παραβλέπουν ότι μόλις προ τετραετίας, άλλος διάσημος οίκος προσπάθησε να κάνει το ίδιο και οι αρχαιολογικές αρχές που προστατεύουν την Ακρόπολη το ξέκοψαν.

Η Μενδώνη; Το χειρίσθηκε όπως τον …Λιγνάδη. Με μισόλογα.  Επανέλαβε ότι έλεγε τον Δεκέμβριο το πρωθυπουργικό γραφείο για τον Dior: «Έχουν αποφασίσει να παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη κολεξιόν στην Αθήνα». Και λοιπόν; Όταν κατατεθεί επισήμως το αίτημα οι αρμόδιοι θα αποφανθούν «για το αν μπορεί να γίνει η συγκεκριμένη κολεξιόν, πού μπορεί να γίνει και υπό ποιες προϋποθέσεις».

Δηλαδή ΔΕΝ το απέκλεισε για τον Παρθενώνα. Βρίσκει …ωφέλιμο για τη χώρα να οργανωθεί μια τέτοια κολεξιόν «με φόντο την Ακρόπολη». «Πάντως δεν είναι κακό» λέει και το συγκρίνει με το … Σούνιο. Δεν ξέρει ότι και το «φόντο» απαγορεύεται χωρίς άδεια; Ότι ο τεχνητός φωτισμός βλάπτει τα γλυπτά; Επειδή μαζεύονται πολλές συμπτώσεις, να βάλουμε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων.

Πρώτο. Γιατί η υπουργός δεν αποκλείει ρητά ότι αποκλείεται να γίνει πάνω στην Ακρόπολη η περιβόητη επίδειξη – και θα παραιτηθεί αν της το επιβάλουν; Δεύτερο. Ποια σχέση μπορεί να έχει η σύζυγος του Πρωθυπουργού με την ιδέα του Dior-αφού σχετίσθηκε μαζί του- για την Ακρόπολη;  Από τις απαντήσεις θα κριθεί και η απορία που φέρνει ανατριχίλα: τσιμέντωσαν το Μνημείο ακριβώς για να διευκολυνθεί η πασαρέλα του Dior;  Τα υπόλοιπα είναι ευκόλως εννοούμενα…

Από τις απαντήσεις θα κριθεί και η απορία που φέρνει ανατριχίλα: τσιμέντωσαν το Μνημείο ακριβώς για να διευκολυνθεί η πασαρέλα του Dior;

HNΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Έκλεισε το τελευταίο κατάστημα Debenhams

Έπειτα από 240 χρόνια παρουσίας στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου

Kατέβασαν ρολά τα καταστήματα Debenhams καθώς έκλεισε το τελευταίο κατάστημα, έχοντας ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο 52 καταστημάτων της, της ιστορικής αλυσίδας έπειτα από 240 χρόνια παρουσίας στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Καταναλωτές έσπευσαν στα τελευταία ανοικτά καταστήματα, που λειτουργούσαν εδώ κα αρκετές εβδομάδες σαν outlets, για να αγοράσουν τις προσφορές λόγω κλεισίματος. Το όνομα Debenhmans θα συνεχίσει να λειτουργεί διαδικτυακά μετά την εξαγορά του από την Boohoo αντί 55 εκατομμυρίων στερλινών τον Ιανουάριο. Στην κορύφωσή της, η αλυσίδα λειτουργούσε 150 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως τέθηκε σε καθεστώς διαχείρισης το 2019 έπειτα από διαδοχικές χρονικές αρνητικών αποτελεσμάτων. Η πανδημία έδωσε το τελειωτικό χτύπημα και τον Δεκέμβριο το 2020 και οι ιδιοκτήτες ανακοίνωσαν το σταδιακό κλείσιμο με απώλειες 12.000 θέσεων εργασίας. Μετά το lockdown, 97 καταστήματα ξανάνοιξαν επιτρέποντας την εκκαθάριση των αποθεμάτων και ξανάκλεισαν σταδιακά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Ηταν μια ακμάζουσα επιχείρηση στις δεκαετίες του 1970 και 1980. Τα απογεύματα της Παρασκευής, το κατάστημα ήταν γεμάτο από αγόρια που δούλευαν στο εργοστάσιο,» δήλωσε η Γκλένις Τόμσον, πρώην υπάλληλος του καταστήματος στο Μάνσφιλντ, ενώ η Τζούλι Χάου, άλλη πρώην υπάλληλος τόνισε ότι: «το κλείσιμο του καταστήματος θα αφήσει μια μεγάλη τρύπα στην πόλη,» για προσθέσει: «Δεν φταίει το ηλεκτρονικό εμπόριο, ή ο κορονοϊός. Η εταιρεία έχασε το δρόμο της, κάτι που είναι λυπηρό.»

Η ιστορία του Debenhams άρχισε το 1778 όταν ο Ουίλιαμ Κλαρκ άνοιξε ένα κατάστημα στο West End του Λονδίνου, πωλώντας υφάσματα, καπέλα και ομπρέλες. Το 1950 ήταν το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 110 καταστήματα. Η εταιρεία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα επί σειρά ετών, ωστόσο η χαριστική βολή ήρθε από τα λοκντάουν για τον περιορισμό της επέκτασης της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα Debenhams πρόσφεραν εκπτώσεις ενόψει του οριστικού τους κλεισίματος που έφθαναν το 80% σε προϊόντα σπιτιού και σε ρουχισμό. Παρότι η φυσική παρουσία των Debenhams δεν θα υπάρχει πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επωνυμία θα συνεχίσει να υφίσταται , καθώς τον Ιανουάριο, η ηλεκτρονική εταιρεία λιανικής ένδυσης Boohoo αγόρασε την Debenhams για 55 εκατομμύρια λίρες και πρόκειται να λανσάρει προϊόντα με την επωνυμία αυτή στην ιστοσελίδα της στις αρχές του 2022.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή