Λευτέρης Κρέτσος: Οι δημοσκόποι, είτε έχουν δόλο είτε δεν μπορούν – Θα μπουν κανόνες

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΔΕΑ

Τις λεπτομέρειες για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για τη διενέργεια και δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων κατόπιν διαλόγου με το ΣΕΔΕΑ, που έχει ήδη ξεκινήσει, παρουσιάζει ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Εποκοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Ο στενός συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, μιλώντας στην ιστοσελίδα News247.gr, κάνει λόγο για «τερατώδεις αποκλίσεις μεταξύ των γκάλοπ και των αποτελεσμάτων των τελευταίων εκλογών, οι οποίες ότι δεν εξηγούνται μόνο από μεθοδολογική ανεπάρκεια.»

«Αυτό που γίνεται εδώ κι ένα χρόνο, με όλες τις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν και τα συνεχιζόμενα προβλήματα, δεν έχει προηγούμενο. Από το 2012 παρατηρείται δυσχέρεια στα απότοκα των ερευνών, κάτι που δείχνει ότι είτε υπάρχει δόλος και προσπάθεια καθοδήγησης της κοινής γνώμης, ή ότι υπάρχει τεράστιο μεθοδολογικό πρόβλημα», υποστηρίζει και σημειώνει πως: «Είναι πλήγμα για τη δημοκρατία να υπάρχουν «εργαλεία» που έχουν καταπέσει στα μάτια της κοινής γνώμης.»

Σύμφωνα με τον κ. Κρέτσο οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν με δικούς τους πόρους τις βάσεις δεδομένων που θα επέτρεπαν τον συνυπολογισμό στις έρευνες των παραπάνω πληθυσμών.

«Οι δημοσκόποι επιμένουν στην «αυτορρύθμιση» του κλάδου. Εμείς, ωστόσο, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη είναι από τις πολύ ξεκάθαρες περιπτώσεις όπου το κράτος πρέπει να βοηθήσει», προσθέτει.

Ξεκαθαρίζει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει το νομοθετικό πλαίσιο, εστιάζοντας στο θέμα της εποπτείας, αλλά ότι δε θα ληφθεί καμία απόφαση χωρίς να προηγηθεί συμφωνία με το ΣΕΔΕΑ, που είναι ο συνομιλητής της κυβέρνησης στο διάλογο ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει. «Έχουν υποβληθεί προτάσεις, τις οποίες και θα λάβουμε υπόψη προκειμένου να καταλήξουμε σε συμπέρασμα και αποφάσεις», εξηγεί ο κ. Κρέτσος. Δε μπαίνει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες, ακριβώς διότι ο διάλογος μόλις ξεκίνησε και είναι σε εξέλιξη, αναφέρει ωστόσο:

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις θα υλοποιούνται από εταιρίες που αποδεδειγμένα εφαρμόζουν τους κανόνες δεοντολογίας και πιστοποιούνται από τον ΣΕΔΕΑ. Επίσης, θα πρέπει ενδεχομένως οι ερευνητές να προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη χρήση συγκεκριμένων ερωτημάτων και μεθοδολογιών, που δεν θα επιτρέπουν σπεκουλάρισμα από κανέναν εμπλεκόμενο. Υπάρχουν προβλέψεις από τους διεθνείς οργανισμούς των εταιριών δημοσκόπησης (την ESOMAR και τη WAPOR), για «στοχευμένες» δειγματοληψίες, για παράδειγμα.»

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή