Συμφωνία για άμεσο πακέτο 500 δισ. ευρώ και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κοροναϊού επετεύχθη στο Εurogroup. Στους αρχηγούς των κρατών – μελών πετούν την καυτή πατάτα για έκδοση ευρωομολόγου.
Τα χέρια έδωσαν τα δυο «στρατόπεδα» και το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία με μια τηλεδιάσκεψη που κράτησε λιγότερο από μια ώρα, αφού προηγήθηκαν μαραθώνιες, σκληρές διαπραγματεύσεις και αλλεπάλληλες αναβολές της έναρξης της συνεδρίασης.
Η μόνη προϋπόθεση για πρόσβαση στις πιστωτικές γραμμές του ESM θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν στήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης του κορονοϊού.
Συμφωνήθηκε ένα σημαντικό δημοσιονομικό πακέτο που περιλαμβάνει την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ETEπ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η «πύρρειος νίκη» της Ιταλίας συνίσταται στο γεγονός ότι απέκτησε πρόσβαση στους πόρους του ESM χωρίς Μνημόνιο και προαπαιτούμενα και με μοναδική προϋπόθεση τα χρήματα που θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να κατευθυνθούν σε δαπάνες σχετικές με την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πέρασε τελικά της Γερμανίας για τα κορωνοομόλογα
Σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια λύση: Αμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη – η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα φτάνει στα 3 τρισ. περίπου – και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού. Μετά, όπως αναφέρεται, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους.
Οπως διευκρίνισε πάντως ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ η βοήθεια από τον ESM για υγειονομικούς σκοπούς θα είναι άνευ όρων, αλλά η βοήθεια για την οικονομία θα είναι υπό όρους, κάτι που βρίσκει «και λογικό και δίκαιο». Επίσης, πέρασε τελικά της Γερμανίας (και Αυστρίας και Ολλανδίας) καθώς απορρίφθηκαν τα κορωνοομόλογα, που πρότειναν Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τον έλληνα υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, «στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου».
Λαγκάρντ: Εφευρετική συμφωνία
«Η Ευρώπη στέκεται ενωμένη στη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό. Είμαι συγκινημένη που οι υπ. Οικονομικών της ΕΕ έφτασαν σε μια εφευρετική συμφωνία».
Καλβίνο: Επιτεύχθηκε μία καλή συμφωνία
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε σήμερα το βράδυ πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
«Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet της η Καλβίνο.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.
Λεμέρ: Το πιο σημαντικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν να κινητοποιήσουν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού, στο πιο σημαντικό οικονομικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ.
Σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους ο Λεμέρ τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενεργοποιηθεί με χαλαρούς όρους. Παράλληλα είπε ως η συμφωνία θα καταστήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα και πως ένα ταμείο στήριξης θα ακολουθήσει.
«Η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτής της κρίσης», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο twitter.
«Μας πήρε συνολικά 16,5 ώρες συζητήσεων, και πολλές ώρες τεχνικής δουλειάς, αλλά τελικά τα καταφέραμε» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Μάριο Σεντένο.
Οπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των συνεπειών της πανδημίας είναι τα εθνικά μέτρα, τα οποία αθροιστικά, όπως σημείωσε, φτάνουν σε ποσό τρισεκατομμυρίων.
Από εκεί και πέρα, η ΕΕ στήνει τρία «δίχτυα ασφαλείας»: Ένα για τους εργαζόμενους ύψους 100 δισ. ευρώ (το ταμείο SURE), ένα για τις επιχειρήσεις με εγγυήσεις ύψους 200 δισ. ευρώ και ένα για τα κράτη-μέλη με κεφάλαια έως 2% του ΑΕΠ του εκάστοτε κράτους-μέλους, συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων.
Ως «επόμενα βήματα» χαρακτήρισε το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ο Μάριο Σεντένο, τέλος, θα στείλει επιστολή στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να τους ενημερώσει σχετικά με το ποιά κράτη – μέλη ζητούν ευρω – ομόλογο και ποιοί όχι, ενώ δεν θα γίνεται καμία ρητή αναφορά στην «αμοιβαιοποίηση τους χρέους».
Financial Times: Γραμμή στήριξης της εγχώριας χρηματοδότησης
Λευκός καπνός διαφαίνεται μετά το Eurogroup, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών φέρεται να ήλθαν σε συμφωνία.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια των FT στις Βρυξέλλες, Mehreen Khan υπάρχει ένα νέο σημαντικό σημείο στη παράγραφο 16 για τον ESM: «Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19».
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια των FT, «στο πλαίσιο του συμβιβασμού, ο Μάριο Σεντένο θα στείλει επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, αναφέροντας ότι μερικές πρωτεύουσες τάσσονται υπέρ των ομολόγων-corona και άλλες όχι. Η αμοιβαία αναγνώριση του χρέους δεν αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο».
Οι ανταποκριτές των διεθνών ΜΜΕ ανέφεραν από την αρχή πως «επετεύχθη συμφωνία», οι λεπτομέρειες της όμως προφανώς θα πάρει ώρα να ανακοινωθούν. Φαίνεται πως δεν περιλαμβάνουν ευρωομόλογα, αλλά πιστωτική γραμμή 240 δισ. μέσω ΕSM και άλλα μέτρα.
Το παρασκήνιο
Επειτα από τρίωρη αναβολή άρχισε στις 10:30 η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Θετικά νέα έρχονται από τη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς μετά από περισσότερες από τρεις ώρες καθυστέρησης της έναρξης του Eurogroup, φαίνεται ότι οι εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Μάριο Σεντένο και συγκεκριμένους υπουργούς απέδωσαν καρπούς.
Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το φιάσκο του προηγούμενου Eurogroup, όπου σχεδόν μία μόλις ώρα μετά την έναρξή του οι διαφορές ήταν αγεφύρωτες με αποτέλεσμα ορισμένοι υπουργοί Οικονομιών να ζητούν τη λήψη της συνεδρίασης, ο κ. Σεντένο είχε συνομιλίες με τους υπουργούς της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας με αποτέλεσμα να έχουν καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία, χωρίς ωστόσο να έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες, στις οποίες ως γνωστόν βρίσκεται ο διάβολος.
Η ώρα έναρξης της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ορίστηκε αρχικά στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, αλλά μετατέθηκε αρχικά για τις 8:00 και κατόπιν για τις 10:30, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλοι θέλουν ενότητα και επίτευξη συμβιβασμού, κανείς δεν φαίνεται πραγματικά διατεθειμένος να υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές του, που για τους ισχυρούς του Βορρά εξακολουθεί να είναι η έκδοση ευρωομολόγου.
Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία εμφανίζονται ανένδοτες σε ότι αφορά τα ευρωομόλογα, αλλά ελπίζουν να βρεθεί συμφωνία, την ίδια στιγμή που η εξοργισμένη Ιταλία ξεκαθαρίζει ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης με τον Ιταλό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι αν η ΕΕ δεν «δηλώσει παρούσα», κάθε χώρα-μέλος της θα κοιτάξει «τον εαυτό της».
Υπό αυτές τις συνθήκες οι εκτιμήσεις ακόμη και κορυφαίων αξιωματούχων ότι είναι δυνατόν να καταστεί εφικτή μια συμφωνία δύσκολα μπορούν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα και αισιοδοξία.
Αχτίδα ελπίδας από τον Σολτς
Στο πλαίσιο αυτό η τελευταία δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup ότι αρχίζει να βλέπει φως στο τούνελ είναι ίσως η πρώτη αχτίδα ελπίδας.
Σύμφωνα με το Reuters ο Σολτς δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να αρθεί το αδιέξοδο το οποίο μπλοκάρει το πρόγραμμα στήριξης δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κοροναϊό.
«Φαίνεται πως μια συμφωνία είναι εφικτή και πιθανότερη από ποτέ» δήλωσε ο Σόλτς, σημειώνοντας πως η Ολλανδία η οποία είχε θέσει «σκληρές» απαιτήσεις για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχει μαλακώσει τη στάση της.
«Το διάλειμμα της μιας ημέρας συνέβαλε στο να δυναμώσει η θέληση όλων να βρούμε μια κοινή λύση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός διμερών συνομιλιών την Τετάρτη και την Πέμπτη. Τώρα είναι σημαντικό να τα καταφέρουμε τελικά. Η κρίση του κορονοϊού αφορά εξίσου όλους τους πολίτες της Ευρώπης, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει μια κοινή και αλληλέγγυα απάντηση», συμπλήρωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το τελευταίο τιτίβισμα από την πλευρά Σεντένο που είπε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Πιστεύω – ακόμη πιστεύω- ότι αυτή τη φορά όλοι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα αλληλεγγύης, το οποίο αποτελεί θεμέλιο της Ένωσής μας.
Ο εκπρόσωπός του Λουίς Ρέγκο ανακοινώνοντας την καθυστέρηση της συνεδρίασης για μία ακόμη ώρα (αισίως φθάσαμε στις 20:00 ώρα Ελλάδος) τόνισε ότι «Όπως μόλις δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, φτάνουμε πιο κοντά σε μία συμφωνία. Χρειαζόμαστε, όμως, μία ώρα ακόμη πριν μπορέσουμε να αρχίσουμε. Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται τώρα για τις 19.00, ώρα Βρυξελλών».
Δραματική έκκληση Σεντένο για συμφωνία
Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter για τη σημερινή συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Συμβουλίου.
O Σεντένο ανέφερε ότι έχει εντατικές επαφές με τους ομολόγους του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.
«Εντατικές επαφές με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών πριν την επανέναρξη του Eurogroup σήμερα το απόγευμα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία», έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης στην κρίση του κορονοϊού
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του τόνιζε πως «είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί». Η πλήρης δήλωση του έχει ως εξής:
«Καθώς ξεκινάμε ξανά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή. Ένα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεων μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ένα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση. Σε αυτό είμαστε μαζί. Όλοι με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος. Κάθε ώρα μας υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο.
Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω – εξακολουθώ να πιστεύω – ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας».
Η Μέρκελ απορρίπτει και πάλι τα ομόλογα
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι αισιόδοξη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορούν να συμφωνήσουν σήμερα για τη βοήθεια των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό.
«Μια συμφωνία θα είναι ένα πολύ καλό σημάδι, ειδικά επειδή βρισκόμαστε πολύ κοντά. Ελπίζω ότι θα επιτευχθεί», δήλωσε στο Βερολίνο. Η καγκελάριος είπε επίσης ότι συμφώνησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και η Γερμανία. «Και η Γερμανία θα το κάνει».
Ταυτόχρονα όμως, η Μέρκελ απέρριψε και πάλι την έκδοση κορονοομολόγων που ζητούν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή την από κοινού ευθύνη για νέα χρέη. «Τα τρία στοιχεία της βοήθειας, του Ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης (ΕΤΕπ) και του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, αποτελούν καλά εργαλεία για την επίδειξη αλληλεγγύης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε.
Επιπλέον, «η Γερμανία θα συμμετάσχει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα ανασυγκρότησης μετά την κρίση. Αυτό πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές δημοσιονομικές προοπτικές από το 2021 έως το 2027», πρόσθεσε.
Μαρκ Ρούτε: Δυνατή μια συμφωνία σήμερα για ένα ευρωπαϊκό πακέτο ως απάντηση στην πανδημία
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης 500 δισεκ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
«Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ντι Μάιο: Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο βλέπει στην κρίση του κορονοϊού κίνδυνο για την ύπαρξη της Ευρώπης
«Διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης, οικονομικά πρέπει να ανταγωνιστεί με παγκόσμιους γίγαντες. Πρέπει να εργαστούμε για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι για τη διάσπαση της, και είμαι βέβαιος ότι αυτό θέλουν και οι Γερμανοί. Τώρα θα πρέπει να γίνει μια συμφωνία, η οποία να διασφαλίζει το μέλλον της Ευρώπης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας σε συνέντευξή του στο dpa, αναφερόμενος στο θέμα της βοήθειας προς την Ιταλία και την έκδοση ή μη κορονοομολόγων, τα οποία απορρίπτει η Γερμανία.
«Δεν είναι σωστό να μιλάμε για την Ιταλία στην περίπτωση αυτή, γιατί δεν πρόκειται για το μέλλον της Ιταλίας, αλλά για το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για το αν είναι κανείς απογοητευμένος από την γερμανική κυβέρνηση ή όχι, αλλά για το ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι τώρα είναι απολύτως αναγκαίο να κινηθούμε μαζί προς την ορθή κατεύθυνση», τόνισε.
Η πρόταση του Σασόλι για δημιουργία ταμείου οικονομικής ανασυγκρότησης
Mήνυμα ότι το Eurogroup πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ότι «τώρα είναι η ώρα που χρειαζόμαστε εργαλεία για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσουμε το νέο σχέδιο ανοικοδόμησης», έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης του οποίου θα μοιραστούμε το κόστος για να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας» πρότεινε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και αναγνώρισε: «Αυτό θα χρειαστεί πολλά χρήματα, ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι περιορισμένος και δεν θα είναι επαρκής. Πρέπει να βρούμε νέους, έκτακτους και αμοιβαίους τρόπους για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του».
Περαιτέρω ανέδειξε πως «δεν είναι θέμα μόνο αλληλεγγύης μεταξύ μας, αλλά και κοινό συμφέρον όλων μας, λαμβάνοντας υπόψη πόσο βαθύτατα διασυνδεδεμένες είναι οι οικονομίες μας» και σημείωσε ότι η κατάρρευση μίας χώρας θα είχε αναπόφευκτα δραματικές συνέπειες σε όλες τις υπόλοιπες
Δ. Παπαδημούλης: Θετική η δήλωση Σασόλι
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολίασε τη δήλωση Σασόλ ως εξής:
Eυ. Τσακαλώτος Ο κ. Σταϊκούρας δεν δικαιούται να παραμένει παρατηρητής
«Ο κ. Σταϊκούρας καλά θα κάνει στο σημερινό Eurogroup, να τοποθετηθεί με σαφήνεια. Αφενός, να διεκδικήσει και να πάρει παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Αφετέρου, να συνταχθεί με τον ευρωπαϊκό νότο και να τοποθετηθεί υπέρ των όσων διεκδικούν Ιταλία και Ισπανία. Αντιτασσόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική του οικογένεια να ταχθεί με τα συμφέροντα της χώρας. Να μιλήσει για αμοιβαιοποίηση του χρέους, για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, και να επιμείνει η όποια παροχή ενίσχυσης στις χώρες να είναι χωρίς μνημονιακούς όρους και δεσμεύσεις»: αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της νέας τηλεδιάσκεψης.
Όπως προσθέτει ο Ευκλ. Τσακαλώτος:
«Ο κ. Σταϊκούρας δεν δικαιούται να παραμένει παρατηρητής στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Ειδικά τη στιγμή που διακυβεύονται το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση από την μία ισχυρίζεται ότι συντάσσεται με τα αιτήματα Ιταλίας και Ισπανίας και από την άλλη, δια στόματος του κ. Γεωργιάδη, δηλώνει ότι οι κινήσεις της είναι επικοινωνιακές και όχι εφαρμόσιμες.
Αν ο κ. Σταϊκούρας αλλάξει ρότα θα έχει σε αυτό την στήριξή μας. Αν όχι, εκείνος και η κυβέρνηση θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη».