Λ.Κατσέλη: Άρση των Capital Controls μέχρι τον Σεπτέμβριο!

0
Λούκα Κατσέλη, Capital Controls

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΙΜΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS ΕΙΠΕ Ο Δ. ΜΑΡΔΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ!                                                                                    

Άρση των Capital Controls μέχρι τον Σεπτέμβριο, εκτίμησε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη από το Βερολίνο, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ. Συγκεκριμένα,  τόνισε ότι, εάν κλείσει η συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, τότε μετά από τέσσερις μήνες, θα αρθούν και τα Capital Controls. Ο στόχος κυβέρνησης και δανειστών είναι να κλείσει η συμφωνία μέχρι τον Μάιο (22 Απριλίου), άρα τέσσερεις μήνες μετά περίπου μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τόσο η κυρία Λούκα Κατσέλη, όσο και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, βρίσκονται στην Γερμανία,  για να συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό συνέδριο του Economist.

Η ελληνική Οικονομία χρειάζεται ένα επενδυτικό «σοκ», είπε από την πλευρά του ο  υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, που σχετικά με τα Capital Controls εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με από τη στιγμή που η επιχειρηματική κοινότητα στην Ελλάδα εξυπηρετείται, ,  Στην λογική, ότι η ελληνική αγορά κινείται παρά τους περιορισμούς, υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς, να προχωρήσει η σταδιακή άρση τους. Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε δηλώσει ότι  υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις η τελική άρση των τραπεζικών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα ξεκινήσει σταδιακά μέσα στο έτος. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο κ. Μάρδας  ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ άνω των 100 δισ. ευρώ μέχρι  το 2022. (Το 2022 είναι χρονιά ορόσημο για την ελληνική Οικονομία, καθώς τότε ξεκινούν και οι μεγάλες δόσεις των δανείων που έχει λάβει η χώρα.)

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι βέλτιστες πρακτικές για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι, η γρήγορη αδειοδότηση (6-8 μήνες), η προσέλκυση διεθνών εταιρειών που δεν έχουν παρουσία στα Βαλκάνια, οι επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας λόγω του υφιστάμενου δικτύου ιαματικών πηγών στην Ελλάδα και οι χαμηλές τιμές για την αγορά εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων στις βιομηχανικές ζώνες της χώρας.