Δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο πιστό αντίγραφο του Κώστα Μητσοτάκη, από γιό του. Και ας του προέκυψε … τυχαία- κατά την εξομολόγηση του ιδίου, σε μεσημεριανάδικο. Αξέχαστες στιγμές. Δύο θέματα των ημερών αποδεικνύουν ότι υπάρχει πολύς Μητσοτάκης μέσα στον Κυριάκο.
Το ένα παραπέμπει στην παραδοσιακή σχέση των Μητσοτάκηδων με τους αρπακτικούς Γκλύξμπουργκ. Ο πατέρας Μητσοτάκης, μετά τη συνωμοσία κατά της Δημοκρατίας το 1965 με τον κουφιοκέφαλο Κωνσταντίνο- που οδήγησε στην Αποστασία και την ανατροπή του λαοπρόβλητου Πρωθυπουργού- τον αβαντζάρισε και επι των ημέρων της Γ Ελληνικής Δημοκρατίας, με το χαρακτηρισμό «unfair», για το Δημοψήφισμα της εκδίωξή του.
Τώρα ο γιος του υποδέχεται με υποκλίσεις οικογενειακώς την αδελφή του τέως βασιλιά,- την οποία είχε προικίσει ο ελληνικός λαός, παρά τη θέληση του, όταν την προξένεψαν στον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας. Σαν να χορεύει αστόχαστα επι της Ιστορίας , πιάνει μαζί της κουβέντα για το Τατόι και τις «αναμνήσεις» της.
Μιλώντας της σαν κάτι για το οποίο …αδικήθηκε η φουκαριάρα, την καλεί να ξαναέλθει για να την ξεναγήσει. Είναι το δικό του unfair. Ποιος κοινοβουλευτικός Πρωθυπουργός δεν θα έκανε τέτοια «κονσομασιόν» σε αποστρατευμένη βασίλισσα;
Ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε σαν ιδιοκτήτης της χώρας, σε βαθμό που μπορεί να κάνει παροχές σε φίλους του. Με τον ίδιο τρόπο αισθάνεται ιδιοκτήτης του κόμματος που ίδρυσε ο Καραμανλής και διαχειρίζεται τα οικονομικά του κατά βούληση. Αυτό είναι το δεύτερο θέμα. Ο μακαρίτης Μιλτ. Έβερτ είχε αποκαλύψει, όταν ανέλαβε τη ΝΔ, ότι ο πατέρας Μητσοτάκης του άφησε «μαύρη τρύπα» επτά δις δραχμών.
Ο γιός θα αφήσει μεγαλύτερη. Κατά την «Δημοκρατία», το κόμμα που νομοθετεί την αποπληρωμή χρεών δια της «βίας» για οφειλές δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων- σε όλους δεν έχουν να πληρώσουν-χρωστάει 342 εκατομμύρια. Πολλοί μιλούν και για «κρυφά» χρέη που θα έρθουν στον αφρό όταν ο Κυριάκος θα παραδώσει στον διάδοχο του.
Ίσως πίσω από την ιδέα να διαλύσει τη ΝΔ και να βάλει στη θέση της δικό του ΙΧ κόμμα, βρίσκεται το ξεπατίκωμα όσων έκανε η Φώφη στο ΠΑΣΟΚ. Ωραία πατέντα. Χρεοκοπούν τη χώρα, χρεοκοπούν και το κόμμα τους και στέλνουν το λογαριασμό τους άλλους. Μετά τα ρίχνουν στον Τσίπρα που πλήρωσε τα σπασμένα τους.
Το νέο στοιχείο είναι ότι από τότε που ανάλαβε την ηγεσία το «σύστημα Μητσοτάκη», φορτώνει στη ΝΔ κάθε χρόνο κάπου 30 εκατομμύρια νέα χρέη. Τι τα κάνουν τόσα λεφτά; Η μεγαλύτερη σπατάλη που έγινε ποτέ για να ηγετοποιηθεί κάποιος. Σόι πάει το βασίλειο: πατήρ κι υιός unfair στη Δημοκρατία και στη Νέα Δημοκρατία.
Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά ενίοτε στην πολιτική η μια γενιά επαναλαμβάνει την προηγούμενη
DEUTSCHE WELLE
Η αμφιλεγόμενη μεταναστευτική πολιτική της Δανίας
To δανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που επιτρέπει κέντρα ασύλου σε άλλες χώρες
Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες στη Δανία ήταν οι πρώτοι στην ΕΕ που ψήφισαν νόμο στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον οποίο οι διαδικασίες των αιτούντων άσυλο θα ανατεθούν σε τρίτες χώρες στο μέλλον. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στα σύνορα της Δανίας και στη συνέχεια θα μεταφέρονται αεροπορικώς σε κέντρα υποδοχής άλλων χωρών. Εκεί θα περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου τους. Ωστόσο, η Δανία δεν έχει ακόμη εταίρους για την υλοποιήση του σχεδίου της. Η κυβέρνηση στην Κοπεγχάγη ακολουθεί μια ιδιαίτερα σκληρή πολιτική σε θέματα μετανάστευσης εδώ και χρόνια. Πρόσφατα κήρυξε τη Δαμασκό, ασφαλή περιοχή για την απέλαση εκεί, προσφύγων από τη Συρία. Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντερίκσεν έχει θέσει στόχο της πολιτικής της «μηδενικούς αιτούντες άσυλο στη Δανία». Ακόμη, η αναγκαστική μετεγκατάσταση προσφύγων επειδή ορισμένες περιοχές σε πόλεις της Δανίας φέρεται να έχουν γίνει γκέτο, είναι μέρος αυτού του προγράμματος. Η ΕΕ επέκρινε τα νέα σχέδια της δανικής κυβέρνησης: «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Η εξωτερική ανάθεση των διαδικασιών ασύλου θέτει υπό αμφισβήτηση την πρόσβαση στην προστασία. Η διαδικασία αυτή δεν συνάδει με τη νέα συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση», ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο. Η Κομισιόν θέλει να εξεταστεί προσεκτικά ο δανικός νόμος και στη συνέχεια να αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα. Ωστόσο, οι μονομερείς αυτές κινήσεις από τη Δανία δημιουργούν μια ιδιαίτερη κατάσταση.
Ακόμη, έντονη κριτική στη Δανία άσκησε και ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες απορρίπτοντας το σχέδιό της. Η Δανία προσπαθεί τώρα να εφαρμόσει μια ιδέα που είχε προηγουμένως συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, όλα τα ταξίδια από σχετικά ενδιαφερόμενους πολιτικούς στο Μαρόκο, την Τυνησία ή την Αλγερία που φάνηκαν να είναι κατάλληλοι εταίροι, δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες IOM αρνήθηκε να την υποστηρίξει και τελικά τα πρακτικά και νομικά προβλήματα αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα. Στα μέσα ενημέρωσης της Δανίας, η Αίγυπτος, η Ερυθραία και η Αιθιοπία αναφέρονται ως οι πλέον πιθανές χώρες για συνεργασία. Μια φερόμενη συμφωνία με τη Ρουάντα, ωστόσο, αποδείχθηκε μάλλον πολιτική απάτη. Ο υπουργός Tεσφάγιε ταξίδεψε στο Κιγκάλι τον Απρίλιο και υπέγραψε μια συμφωνία, την οποία στη συνέχεια πλάσαρε ως συμφωνία για τα κέντρα ασύλου και τους αιτούντες άσυλο. Μέχρι στιγμής, κανένα κράτος δεν έχει συμφωνήσει να δημιουργήσει ένα από αυτά τα κέντρα ασύλου, γεγονός το οποίο έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Κοπεγχάγης. Το όλο θέμα ήταν απλώς θέατρο, εξηγεί ο ερευνητής για θέματα μετανάστευσης Μάρτιν Λέμπεργκ Πέντερσεν από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.