Κυριάκος Μητσοτάκης: Τρικυμία

Κάποτε οι συνεντεύξεις των Πρωθυπουργών ήταν τομές στις πολιτικές εξελίξεις. Από την εποχή του Σημίτη, έγιναν ανιαρά επικοινωνιακά εργαλεία τους. Ο Μητσοτάκης, με την συνέντευξή του -στον Μιχ. Τσιντσίνη στην «Καθημερινή»- πρόσθεσε μια άλλη διάσταση: το ψυχογράφημα. Οι απαντήσεις του δείχνουν εσωτερική αναταραχή και τρικυμία εν κρανίω. Η σκέψη του καταλήγει στα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα από τα δεδομένα που ίδιος θέτει. Ισχυρίζεται -ψευδώς- ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένη».

Αλλά με ποια μαθηματικά το κάτω του 40% είναι «πλειοψηφικό»; Μιλάει για «υγειονομικό σαμποτάζ» από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο Τσίπρας έβαλε πλάτη από τη πρώτη στιγμή. Λέει ότι «δεν μπορεί να πιάσει κανέναν από το λαιμό και να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό». Αλλά το κάνει με απειλές για ποινές, εκβιασμό και διαχωρισμούς.

Παραδέχεται ως «συνταγματικά οριακό» να αποκλείσει τους ανεμβολίαστους από την ψυχαγωγία, αλλά εξισώνει το πρόβλημα με το κάπνισμα. Δεν του πάει στο μυαλό γιατί δεν πείθει, αφού «επί 16 μήνες κάνουμε εκστρατεία πειθούς». Το πρώτο ενικό πρόσωπο χρησιμοποιείται ακόμη και εναντίον του κόμματος- που τον έκανε αρχηγό του. «Η ΝΔ του2021 δεν είναι η ΝΔ του 2016 και νομίζω ότι έχω αφήσει και εδώ το στίγμα μου, να αλλάξω την παράταξη».

Άσχετο- αν και όχι και τόσο: η συνέντευξη έχει και ολίγη … Μαρέβα . Τον τιμά ως σύζυγό της να δηλώνει ότι «είναι δυναμική γυναίκα με δημόσια παρουσία και δεν θα την ήθελα αλλιώς».
Αλλά έχει άδικο όταν λέει ότι «άλλοι φρόντισαν να τη βάλουν στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης». Την έβαλε ο ίδιος, όταν έτρεχε στα μεσημεριανάδικα και εξιστορούσε την ιδιωτική τους ζωή.

Ή όταν αναρτά στο Διαδίκτυο οικογενειακές υποθέσεις, όπως είναι οι ευχές σε γιορτές και γενέθλια. Μάλλον τα μπερδεύει λέγοντας ότι η σύζυγός του «στοχοποιήθηκε χυδαία».  Δεν κάνει να μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου και για «χυδαιότητα» στο σπίτι από όπου ξεκίνησε η «πολιτική της κλειδαρότρυπας» εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη δεν στοχοποιήθηκε από κανέναν για το «δυναμισμό» της. Μπορεί να αδικήθηκε. Αλλά απλώς διατυπωθήκαν ερωτήσεις για επιχειρηματικές της δραστηριότητες – και δεν απαντήθηκαν ποτέ. Προφανώς σύζυγός της το πιστεύει όταν λέει: «Βοηθάει σιωπηλά σε πολλά πράγματα , τα οποία στηρίζουν την εικόνα της χώρας».

Αν εννοεί τα πιο πρόσφατα σχόλια για τις διακοσμητικές αλλαγές σε ένα χώρο – στο μέγαρο Μαξίμου- που δεν της ανήκει και με μια ιδιότητα- της «πρώτης κυρίας»- που δεν έχει, μας κάνει πλάκα. Η κυβέρνηση μιας χώρας ασκείται αποκλειστικά από όσους έχουν εντολή και θεσμικό ρόλο. Οι συγγενείς τους δεν συμπεριλαμβάνονται .  Όποιος πιστεύει το αντίθετο, έχει ένα ακόμη σύμπτωμα της τρικυμίας.

Μιλάει για «υγειονομικό σαμποτάζ» από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο Τσίπρας έβαλε πλάτη από τη πρώτη στιγμή.

ΝΕΟ ΣΟΚ

Εμβόλια για τα λεμόνια και τα πορτοκάλια

Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για οικονομικές απώλειες εκατομμυρίων

Τα εσπεριδοειδή ενδέχεται να γίνουν προϊόντα πολυτελείας καθώς διάφορες ποικιλίες κινδυνεύουν από αρρώστιες. Επιστήμονες από την Καλιφόρνια εστιάζουν στον εμβολιασμό τους. Εχει ζέστη και αέρα συνήθως στην τεράστια έκταση καλλιέργειας εσπεριδοειδών στο Ριβερσάιντ της Καλιφόρνιας, περίπου μια ώρα έξω από το Λος Αντζελες. Ο ερευνητής Κίραν Γκάντχεβ δείχνει νεαρές λεμονιές, ύψους μόλις μισού μέτρου, που μόλις εμβολιάστηκαν… όχι κατά του κοροναϊού αλλά στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας εσπεριδοειδών του Πανεπιστημίου Ριβερσάιντ. Για να εμβολιάσει τις λεμονιές ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία. Οπως εξηγεί: «Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι φλοιού από ένα μολυσμένο δέντρο, κόβουμε τον κορμό κάθετα και οριζόντια. Στη συνέχεια τοποθετούμε το κομμάτι του μολυσμένου δέντρου στο υγιές». Ο μολυσμένος φλοιός φέρει ίχνη από το γενετικό υλικό ενός ιού, που οδηγεί στο κιτρίνισμα των φύλλων, ελαχιστοποιώντας τον αριθμό των φρούτων που τελικά παράγει το δέντρο (Yellow Vein Disease). Μάλιστα, οι ειδικοί μπορούν να εντοπίσουν τα πρώτα ίχνη της εμφάνισης της νόσου ακόμη και στα φύλλα νεαρών δέντρων. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των δέντρων μπορεί να ανταποκριθεί σε μια μικρή δόση του ιού και να μην μολυνθεί ξανά. Οπως εξηγεί ο Γκάντχεβ, το νέο εμβόλιο για τα εσπεριδοειδή βρίσκεται στην πρώτη φάση των κλινικών μελετών, ενώ διερευνάται παράλληλα η ασφάλειά του. Οι μελέτες του Πανεπιστημίου Ριβερσάιντ της Καλιφόρνιας επικεντρώνονται σε διάφορες ασθένειες των εσπεριδοειδών, όπως η ιδιαίτερα ανησυχητική νόσος Citrus Greening ή «ασθένεια των πράσινων εσπεριδοειδών», όπως θα μπορούσε να μεταφραστεί.

Οπως επισημαίνει ο έλληνας καθηγητής φυτοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ριβερσάιντ της Καλιφόρνιας, Γεώργιος Βιδαλάκης, «το φυτό σταματά να φωτοσυνθέτει, οι ρίζες πλέον χάνουν τη δύναμη να αναπτυχθούν και το δέντρο σε λίγα χρόνια μας αποχαιρετά». Η ασθένεια προέρχεται από την Κίνα. Από το 2005 εντοπίζεται επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδίως στη Φλόριντα. Ηδη έχει οδηγήσει σε μεγάλες οικονομικές απώλειες για τους παραγωγούς λεμονιών και πορτοκαλιών. Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για οικονομικές απώλειες εκατομμυρίων μακροπρόθεσμα. Ενας επιπλέον παράγοντας που ευνοεί την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών στα εσπεριδοειδή είναι η κλιματική αλλαγή. Ο Γεώργιος Βιδαλάκης παρατηρεί: «Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, είναι γεγονός. Μειώνεται ο κύκλος ζωής ορισμένων εντόμων και μεταλλάσσονται οι βιότοποι». Σύμφωνα με τον ειδικό, το πρόβλημα είναι ότι ορισμένες επικίνδυνες ασθένειες είναι επίσης κληρονομικές. Προειδοποιεί μάλιστα ότι ενδέχεται στο μέλλον τα λεμόνια και τα πορτοκάλια να γίνουν είδη πολυτελείας, αν δεν προστατευθούν άμεσα. Δεν θα εξαφανιστούν, όπως λέει, αλλά ενδεχομένως να ακριβύνουν, ενώ η συγκομιδή τους θα γίνεται σε ορισμένες μόνο περιόδους.

Προηγούμενο άρθρο

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή