Κυνήγι θησαυρού για τον Ερντογάν στο Καστελόριζο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews


Γιατί ο Σουλτάνος θα συνεχίσει να μας απειλεί με πόλεμο

• Ένα υπερ-κοίτασμα που μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Τουρκίας, όπως εκτίμησε Τούρκος ναύαρχος, για τα επόμενα 572 χρόνια

• Όλες οι μεγάλες δυνάμεις στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου

Ξαναζούμε τον μύθο του μεγάλου θησαυρού. Το κυνήγι άρχισε πριν από μερικά χρόνια, αλλά στον μέσο Έλληνα τώρα γίνεται γνωστός. Τώρα που η Τουρκία προσπαθεί να μας τον κλέψει απειλώντας με πόλεμο τη χώρα μας.

Ο πυρετός του χρυσού στα χρόνια των χρυσοθήρων και το Ελ Ντοράντο, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα στις ελληνικές θάλασσες νότια του Καστε­λόριζου, νότια της Κρήτης και ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο. Εκεί δηλα­δή που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο βρίσκεται η ελληνική ΑΟΖ.

Εκεί τώρα συναντώνται ο μύθος με την πραγματικότητα, την προηγμένη επι­στήμη και τεχνολογία και οι ερευνητές υπόσχονται πλούτο πολύ μεγαλύτερο από πολλά Ελ Ντοράντο.

Ο… νέος θησαυρός

Και το όνομα του νέου θησαυρού, «υδρί­τες». Δεν είναι κανένα εξωτικό αέριο. Είναι το γνωστό μας και ταπεινό μεθά­νιο σε παγωμένη μορφή. Πιο συγκεκρι­μένα, ο υδρίτης είναι ένα παγωμένο, συμπυκνωμένο κομμάτι μεθανίου, που βρίσκεται στον πυθμένα των θαλασσών, εκεί που υπάρχουν λασποηφαίστεια και αποτελεί το φιλικό υπερκαύσιμο του μέλ­λοντος. Για να αντιληφθείτε τις ποσότητες θα σας πούμε πως 1 κυβικό μέτρο υδρί­τη, περιέχει 160 κυβικά φυσικού αερίου!

Τα υποθαλάσσια αυτά λασποηφαί­στεια, σχηματίζονται ακριβώς από την διέξοδο που προσπαθεί να βρει το αέριο μεθάνιο από τα σπλάχνα της γης, καθώς μέσα από ρήγματα του φλοιού επιχειρεί να βγει προς τα έξω, όπως η λάβα ενός κανονικού ηφαιστείου, παρασύροντας υλικά του πυθμένα αλλά και σχηματίζο­ντας κρατήρες.

Καθώς όμως το μεθάνιο ανεβαίνει μέσα από τον ζεστό φλοιό της γης προς τον πυθμένα της θάλασσας ψύχεται, λόγω του μεγάλου θαλάσσιου βάθους, της μεγάλης πίεσης του νερού και της χαμηλής θερμοκρασίας και σχηματίζει ένα είδος πάγου, όπου βρίσκεται φυλακι­σμένο πλέον και συμπυκνωμένο μαζί με μόρια νερού, κάτω από στρώμα λάσπης. Κάπου – κάπου μάλιστα ελευθερώνεται σε μικρές ποσότητες και ανεβαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας με μορφή «ανε­ξήγητων» φυσαλίδων.

Είναι πολλά τα δισεκατομμύρια…

Κι αφού είδαμε από τι αποτελείται ο θησαυρός, που θεωρείται το καύσιμο του μέλλοντος, ας περάσουμε στο ψητό, για να δούμε την αξία αυτού που θέλουν να αρπάξουν οι Τούρκοι. Ίσως δώσου­με και μία απάντηση για το απαγορευ­τικό που έχουν εκδώσει για τον 28ο μεσημβρινό.

Συνεχίζοντας λοιπόν το κυνήγι του θησαυρού που υπάρχει στις ελληνικές θάλασσες που προσπαθούν να κλέψουν οι Τούρκοι, φτάνουμε στο Καστελόριζο. Νότια του Καστελόριζου σύμφωνα με έρευνες πολλών ξένων, αλλά και Ελλή­νων επιστημόνων, υπάρχει το λασποη­φαίστειο «Αναξίμανδρος». Πρόκειται για ένα λασποηφαίστειο τεράστιας σημασίας, αφού η αξία των υδριτών που κρύβει στα σπλάχνα του εκτιμάται στα 525 δισεκα­τομμύρια δολάρια. Αν είναι περισσότε­ρα ή λιγότερα θα το μάθουμε μόνο όταν, όπως λένε οι ειδικοί του πετρελαίου, το τρυπάνι φτάσει στο κοίτασμα.

Όπως πλέον αντιλαμβάνεστε η λύσ­σα των Τούρκων για το Καστελόριζο κρύ­βει έναν πλούτο 525 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν, όμως προχωρήσουμε πιο νότια, εκεί που συναντούνται η ελληνι­κή, η κυπριακή και η αιγυπτιακή ΑΟΖ, τότε ο θησαυρός που θέλουν να αρπά­ξουν οι Τούρκοι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι

Θα καταλάβουμε την αξία του και από μία απλοϊκή τουρκική προσέγγιση του θέματος. Οταν ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί κλήθηκε σε τηλε­οπτική εκπομπή να μιλήσει για τα κοι­τάσματα που διεκδικεί η Τουρκία με το ψευτομνημόνιο, που έχει συνάψει με την κυβέρνηση του Σάρατζ στη Λιβύη, ανέφερε πως τα κοιτάσματα που υπάρ­χουν στην περιοχή φτάνουν για να εξα­σφαλίσουν στην Τουρκία ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία για 572 χρόνια.

Κρατούσε μάλιστα κι ένα χάρακα για να δείχνει την περιοχή που αναφε­ρόταν. Πρόκειται για θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής ΑΟΖ, αλλά κι εντός της έκνομης και άκυρης συμφωνίας που σύναψε το ισλαμιστικό καθεστώς της Άγκυρας με το ισλαμιστικό καθεστώς της Τρίπολης της Λιβύης. Είναι η ίδια περι­οχή που κατοχυρώθηκε με την τμηματι­κή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Είναι γνωστά πολλά χρόνια, αλλά…

Τα κοιτάσματα αυτά τα έχουν εντοπίσει εδώ και πολλά χρόνια Νορβηγοί επι­στήμονες, αλλά οι ελληνικές κυβερνή­σεις, στις οποίες είχαν απευθυνθεί, δεν ανταποκρίθηκαν.

Επίσης, δυτικές δυνάμεις γνώριζαν για την ύπαρξη υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως και νότια της Ρόδου, από το 1968, σύμφω­να με τον καθηγητή Αντώνη Φώσκολο.

Από το 1968 Αμερικανοί και Ολλαν­δοί και από το 1978 οι Γάλλοι, πραγμα­τοποίησαν επιστημονικές έρευνες στη Μεσόγειο σχετικές με την περίοδο απο­ξήρανσής της (πριν 5,9 – 5,4 εκ. χρό­νια). Έκαναν και γεωτρήσεις και από τα δείγματα που πήραν κατάλαβαν ότι υπήρχαν κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Οι έρευνες αυτές είχαν διάρκεια από το 1968 έως το 2013 και συμμετείχαν επί­σης Ισπανοί, Ιταλοί και Γερμανοί πανεπι­στημιακοί. Εντοπίστηκαν από τους ίδιους ερευνητές και τα υποθαλάσσια ηφαίστεια που έβγαζαν φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με χαρτογραφήσεις και πολύχρονη ερευνητική εργασία του Εθνι­κού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Γεωφυ­σικής και Ωκεανογραφίας της Τεργέστης, του Ινστιτούτου GEOAZUR της Γαλλίας, του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανεπι­στημίου της Βαρκελώνης, του Πανεπι­στήμιου της Βρέμης, του ΕΛΚΕΘΕ, του ΙΓΜΕ, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστήμιου Αθηνών προκύπτει ότι ο υποθαλάσσιος χώρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας διαθέτει πολύ μεγάλα αποθέματα υδριτών μεθανίου.

Τι έχουν δείξει οι έρευνες

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Αναξίμαν­δρος» (σκοπός του η μελέτη των υδριτών της Ανατολικής Μεσογείου), που χρη­ματοδοτείται και από την ΕΕ, αποκάλυ­ψε την δυνητική ύπαρξη μεγάλων ποσο­τήτων υδριτών μεθανίου στην ευρύτερη υποθαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

Οι έρευνες έγιναν στην υποθα­λάσσια οροσειρά του Αναξίμανδρου, στα λασποηφαίστεια με τις ονομασίες «Άμστερνταμ», «Καζάν», «Αθήνα» και «Θεσσαλονίκη», όπως ονομάστηκαν από τους επιστήμονες που τα ανακάλυ­ψαν. Το 2010 ο καθηγητής του Πολυ­τεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος είχε δημοσιοποιήσει τα συμπεράσμα­τα διεθνών μελετών, σύμφωνα με τα οποία «η χώρα μας διαθέτει σύγχρονα “μεταλλεία”». Αναφέρεται σε κοιτάσμα­τα υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά της Κρήτης και σε γεωλογικούς σχημα­τισμούς νότια της νήσου που περικλεί­ουν στερεό αέριο (υδρίτες). Ξένες επι­στημονικές δημοσιεύσεις εκτιμούν ότι στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρή­της, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, στους γεωλογικούς σχηματισμούς μίας έκτα­σης 60.000 km2, περικλείονται υδρίτες του απίστευτου μεγέθους των 30 τρισε­κατομμυρίων κυβικών μέτρων».

Πάντως, για την Ελλάδα συνολικά οι υδρίτες μεθανίου που έχουν εντοπι­στεί στη δυτική Ελλάδα, νότια Κρήτη και ως το Καστελόριζο είναι αξίας 3,7 τρι­σεκατομμυρίων δολαρίων.

Χοντραίνει το παιχνίδι…

Αν κρίνουμε από τα παραπάνω, το παι­χνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο ίσως είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που φανταζόμαστε, γιατί αν βάλουμε στο παιχνίδι και την ύπαρξη σπάνιων γαι­ών και των υδριτών μεθανίου το παι­χνίδι που θα διεξαχθεί στην περιοχή μας είναι πολύ απρόβλεπτο. Θα έχου­με μία πολύπλοκη σχέση συμφερόντων όλων των παγκόσμιων κύριων γεωπο­λιτικών δρώντων, που θα θέλουνε το μερίδιο τους στην περιοχή με απρόβλε­πτες συνέπειες για την περιοχή

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή