Κρήτη: Νέα ισχυρή δόνηση 5,7 Ρίχτερ – Αισθητός από Ηράκλειο μέχρι Χανιά

6
Κρήτη: Νέα ισχυρή δόνηση 5,7 Ρίχτερ - Αισθητός από Ηράκλειο μέχρι Χανιά

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ ταρακούνησε λίγο μετά τις 7 το πρωί την Κρήτη δίνοντας συνέχεια στην έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες. Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το νησί με τις μαρτυρίες να αναφέρουν μεγάλη διάρκεια. Το εστιακό εστιακό βάθος ήταν στα 46,6 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 48 χλμ νοτιοδυτικά της Άρβης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο νέος αυτός σεισμός δεν φαίνεται να σχετίζεται με τους άλλους στην περιοχή αλλά ούτε και με τον μεγάλο σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Κρήτη: Νέα ισχυρή δόνηση 5,7 Ρίχτερ - Αισθητός από Ηράκλειο μέχρι Χανιά

«Η σεισμική δόνηση δεν σχετίζεται με τους αλλούς σεισμούς στην Κρήτη το προηγούμενο διάστημα, ούτε θα έχουμε μετασεισμική ακολουθία λόγω του βάθους του σεισμού» διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Γεωλογίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στο νησί με τους ειδικούς να παρακολουθούν την δραστηριότητα. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να «ξυπνήσει» κι άλλα ρήγματα ειδικά απο τη στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή έχουν εκδηλωθεί και άλλες δονήσεις. Oχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το νότιο τμήμα της περιοχής, όπου φαίνεται να έγινε περισσότερο αισθητή η σεισμική δόνηση.

Τόσο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο όσο και η αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου αναφέρουν ένταση 5,7 μονάδων της κλίμακας Ρίχτερ.

«To ένιωσα, το κατάλαβα, γιατί είμαι στο Ηράκλειο, θα πάω εκεί κοιτάμε μήπως είναι επέκταση της ζώνης του Αρκαλοχωρίου προς τη θάλασσα, που δεν το βλέπω πιθανό αυτό, ή σε ένα ρήγμα παράλληλο στις ακτές της Κρήτης που έχει να κάνει με τη ζώνη καταβύθισης. Ευτυχώς ο σεισμός έγινε στη θάλασσα το παρακολουθούμε» σχολίασε από πλευράς του στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ΙνστιτούτουΆκης Τσελέντης.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσελέντης, «το καλοκαίρι εκεί κάτω, λίγο νοτιότερα, έδινε πολλούς σεισμούς, αλλά δεν είχαν σχέση με τη ζώνη του Αρκαλοχωρίου. Τους τελευταίους 3 μήνες βλέπουμε ότι υπάρχει επέκταση της σεισμικής ακολουθίας του Αρκαλοχωρίου και βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά. Μάλλον δεν είναι, επέκταση αυτού του ρήγματος».