«Τρέχουν» οι Ευρωπαίοι για το μεταναστευτικό
Ο «Αγώνας δρόμου» των ευρωπαίων ηγετών να προλάβουν τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και την «άνοδο των μυρίων» ξεκινά αύριο το απόγευμα στο Βερολίνο, με την κρίσιμη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο ηγέτες αναμένεται ότι στην συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της Καγκελαρίας, θα βάλουν στο τραπέζι τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το νέο μεγάλο ζήτημα, την πρωτοφανή εισροή μεταναστών. Ειδικά για το πρώτο θέμα, στην συνέχεια αναμένεται πως να συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί μετά τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και με χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν καθημερινά την πατρίδα τους και να αναζητούν ασφάλεια και μία καλύτερη ζωή εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, φαίνεται η πρόθεση του Γαλλογερμανικού «άξονα» να εμβαθύνουν στην εναρμόνιση των πολιτικών ασύλου και να θέσουν σε εφαρμογή μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική.
Οι Ευρώπη, αυτό το διάστημα συζητά την επιτάχυνση της δημιουργίας κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών στην Ιταλία και την Ελλάδα. Όπως ανέφερε σχετικά γαλλική πηγή, «Όσο δεν έχουμε κέντρα φιλοξενίας, επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών που θα αποτρέψει νέες αφίξεις και (όσο δεν υπάρχει) μια αλληλεγγύη εντός της ΕΕ, δεν μπορεί να γίνει τίποτα». Μόνο η Γερμανία, εκτιμά ότι θα δεχτεί έως και 800.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου μέσα στο 2015.
Η ιταλική ακτοφυλακή μέσα στο τελευταίο 48ώρο διέσωσε περίπου 4.400 μετανάστες στα νερά της Μεσογείου, με τον λογαριασμό των αφίξεων στα λιμάνια εντός του 2015 να ξεπερνά τους 100.000 μετανάστες, από Αφρική, Μέση Ανατολή και Νότια Ασία.
Ψηλά στην ατζέντα είναι τοποθετημένη η σύνταξη από κοινού ενός νέου καταλόγου των χαρακτηριζόμενων «ασφαλών χώρων». Προς το παρόν, τέτοιες λίστες συντάσσονται από κάθε χώρα ξεχωριστά και οι διαφορές μεταξύ τους, κυρίως σχετικά με τις χώρες των Βαλκανίων, δημιουργούν στρεβλώσεις. Συγκεκριμένα, οι μετανάστες που έρχονται από τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως «ασφαλείς» δεν θεωρούνται εκ των προτέρων υποψήφιοι για άσυλο.
Γαλλικές πηγές ανέφεραν σχετικά πως, «Πρέπει να ξαναδώσουμε ώθηση ώστε αυτό που αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή και να ανοιχθούν νέες προοπτικές». Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί «δεν είναι αρκετές, δεν είναι γρήγορες και δεν είναι στο ύψος τον περιστάσεων (…) Η κατάσταση δεν ρυθμίζεται».