Κραυγή απόγνωσης από τους επαγγελματίες

Η κυβέρνηση άφησε ακάλυπτους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες

ΜΑΥΡΕΣ γιορτές έκανε η ελληνική αγορά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επαγγελματιών. Πανδημία και ακρίβεια χτυπούν σκληρά τις επιχειρήσεις με τους μικρομεσαίους να βγάζουν κραυγή απόγνωσης. Κάνουν λόγο για πτώση τζίρου κοντά στο 80% και με την κυβέρνηση να τους έχει αφήσει επί της ουσίας ακάλυπτους, προειδοποιούν για μαζικά λουκέτα και βροχή απολύσεων. 

Οι μεγάλοι χαμένοι είναι η εστίαση και το εμπόριο. «Βράζουν» οι επιχειρηματίες στην εστίαση και διασκέδαση. Με την κυβέρνηση να παίρνει μέτρα που εξαϋλώνουν τον τζίρο τους, όμως χωρίς να τα συνοδεύει με αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης, οι επαγγελματίες δηλώνουν ότι «ξαναπληρώνουμε το μάρμαρο, χωρίς καμία βοήθεια». 

Σε ανακοίνωση του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, που θεωρούν ότι για ακόμα μία φορά στοχοποιείται ο κλάδος τους, ρωτούν δεικτικά «οι σαρδέλες στα ΜΜΜ δεν κολλάνε, δεν διασπείρουν;». Πολλοί αναρωτιούνται «μήπως έχει μπει σιωπηλά σε εφαρμογή η έκθεση που θεωρεί όλες τις μικρές επιχειρήσεις βαρίδι για την ελληνική οικονομία» αναρωτιούνται, ενώ από τα επιμελητήρια τονίζουν ότι «Όταν ανακοινώνονται μέτρα που περιορίζουν τις δυνατότητες λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρχουν και ανάλογες δράσεις στήριξης». Το εμπόριο, αποτέλεσε έναν από τους κλάδους που επλήγησαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σύμφωνα με γνώστες των εξελίξεων η απώλεια της τάξης άνω των 10 δις ευρώ από τον τζίρο των επιχειρήσεων, άνοιξε πληγές που δύσκολα θα κλείσουν. 

Το χειρότερο για τους μικρομεσαίους είναι ότι η κατανομή του συρρικνωμένου τζίρου δείχνει πως καταγράφεται μια μεταφορά του τζίρου από τις μικρότερες στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Πολυεθνικές και μεγάλες αλυσίδες απορροφούν όλο και ταχύτερα την πίτα της αγοράς, με τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής Οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να βρίσκονται σε μαρασμό. 

Στήριξη επιχειρήσεων

Το πρόβλημα είναι γνωστό. Βασική προτεραιότητα είναι η στήριξη των επιχειρήσεων της χώρας ώστε να αυξηθούν οι προοπτικές ανάκαμψης τους, ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Ο ίδιος τονίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει «πληγωθεί» από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ενώ συνεχίζεται η ασφυκτική πίεση σε κλάδους όπως της εστίασης και της διασκέδασης λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων. 

Η ΚΕΕΕ, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μεταξύ των οποίων είναι η επιδότηση ενοικίου για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, αποζημίωση ειδικού σκοπού για αυτές που θα παραμείνουν κλειστές, τρίμηνη αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων, κατάργηση της υποχρέωσης επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όμως προς το παρόν από την κυβέρνηση δεν έχει υπάρξει η ανταπόκριση που έχει ανάγκη η αγορά. Παράλληλα, χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται δέσμιες των χρεών τους από την εποχή των μνημονίων και των νέων που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Από την ΚΕΕΕ τονίζουν ότι πρέπει να βρεθεί λύση για το ιδιωτικό χρέος που προκαλεί κραδασμούς στην οικονομία και απειλεί τη βιωσιμότητα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που έπληξε η υγειονομική κρίση καθώς και να υπάρξει μέριμνα για την ενίσχυση της ρευστότητας τους. 

Και βέβαια να εφαρμοστούν μέτρα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων. Αυτή η κατάσταση με τα αυξημένα ενεργειακά κόστη που μοιραία οδηγούν σε ανατιμήσεις μία σειρά προϊόντων και ανεβάζουν κατά πολύ τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων, θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί για μήνες. Οπότε και σε αυτό το μέτωπο είναι αναγκαίο να δρομολογηθούν περισσότερες δράσεις για να μην μείνει κανείς απροστάτευτος.

Δυσοίωνο το μέλλον

Όμως ο συνδυασμός των κρίσεων της πανδημίας και της ακρίβειας απειλούν το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Χαρακτηριστική είναι η αγωνία για δυσοίωνο άμεσο μέλλον, όπως φαίνεται να διαμορφώνεται που εκφράζουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και βιοτέχνες των τεχνικών κλάδων, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, για την αύξηση 7,1% του Δείκτη Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη Νοεμβρίου 2020, καθώς και αύξηση 0,9% κατά το μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. 

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Β.Ε.Α., Κώστας Δαμίγος, δήλωσε σχετικά ότι «Με το ξέφρενο ράλι των αυξήσεων των υλικών και των πρώτων υλών, παρουσιάζεται το φαινόμενο, οι προγραμματισμένες κατασκευές, να βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού, αλλά και να υπάρχει μεγάλη δυσκολία έναρξης των νέων. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, θα έχει αναμφισβήτητα, σημαντικές επιπτώσεις, στα τεχνικά επαγγέλματα και γενικότερα στην οικονομία». Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, κρούει και πάλι, τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επαγγελματιών και βιοτεχνών, αλλά και για τον κίνδυνο απώλειας εκατοντάδων θέσεων εργασίας, όμως και εδώ πρόκειται για έναν κλάδο που έχει αφεθεί να παλεύει μόνος απέναντι στην κρίση. Αυτό, καθώς όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες, αν και έχει ζητηθεί από την Πολιτεία ο ορισμός συντελεστών αναθεώρησης για την κάλυψη των σημαντικών μεταβολών και αυξήσεων, που έχουν επέλθει στις τιμές των βασικών υλικών, δεν έχει γίνει καμία άλλη ενέργεια, πέραν της αναγνώρισης του προβλήματος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή