Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Kontra News του Σαββάτου
Η ΚΡΑΥΓΗ αγωνίας των ασφαλισμένων που περιμένουν τρία και τέσσερα χρόνια για να πάρουν συντάξεις, φαίνεται ότι ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του… φιλελεύθερου Κωστή Χατζηδάκη.
Σε μια προσπάθεια να μεταθέσει το πρόβλημα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιχείρησε να επιρρίψει το σύνολο της ευθύνης στα στελέχη του υπουργείου, τα οποία χαρακτήρισε γραφειοκράτες.
Βέβαια ξεχνάει ότι αυτοί οι γραφειοκράτες ήταν επιλογή του προηγούμενου υπουργού Γιάννη Βρούτση, στη διάρκεια της θητείας του οποίου γιγαντώθηκε το πρόβλημα.
Ο Κωστής Χατζηδάκης επιχείρησε να απαξιώσει τον ΕΦΚΑ, τον οποίο χαρακτήρισε συνέχεια των προβληματικών ταμείων αλλά υποσχέθηκε άμεση ρύθμιση στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων.
Σύμφωνα με δήλωσή του πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η τροπολογία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης και των αναδρομικών χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές δυσκολίες σε όσους περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους.
Ένα κράτος που καθυστερεί 2, 3, 4 χρόνια να δώσει συντάξεις δεν δικαιούται να βγάζει γλώσσα στους ασφαλισμένους και να τους περνά από 40 κόσκινα μέχρι να τους δώσει έστω μια προσωρινή ενίσχυση.
Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι, δεν είναι αλήθεια ότι επί Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις.
Η κυβέρνηση είπε, παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ 190.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις και μαζί με τις επικουρικές και τις συντάξεις χηρείας έφτασαν να εκκρεμούν 1.059.000 συντάξεις.
Βέβαια ο Κωστής Χατζηδάκης δεν δεσμεύτηκε χρονικά για την επίλυση του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος με τις εκκρεμείς συντάξεις.
Γιατί ακόμα με την ψήφιση της τροπολογίας για την εθνική σύνταξη, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα βρίσκονται σε ομηρία και θα αναγκάζονται να ζουν με ψίχουλα.
Ο Κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε επίσης νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διατάξεις για την τηλεργασία.
Προφανώς η κατάσταση που διαμορφώθηκε με την πανδημία στον χώρο της εργασίας θα παγιωθεί με την καθιέρωση τηλεργασίας και ελαστικών συμβάσεων.
Υποσχέθηκε επίσης ότι θα αλλάξει και ζητήματα που αφορούν στον συνδικαλισμό για να προσαρμοστεί η νομοθεσία στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Αναφερόμενος στην ανεργία είπε ότι η Ελλάδα έχει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς την εξέλιξη της ανεργίας εν μέσω πανδημίας.
Πρόσθεσε επίσης ότι για τα επιδόματα ανεργίας μελετούμε τις προτάσεις και εξετάζουμε τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αναφέρθηκε επίσης στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο ασφαλιστικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι παλαιότερα αντιστοιχούσαν τέσσερις εργαζόμενοι σε ένα συνταξιούχο, ενώ τώρα η αναλογία είναι, ένας εργαζόμενος προς ένα συνταξιούχο.