Ποιες επαγγελματικές κατηγορίες μένουν χωρίς επίδομα τον Απρίλιο
«ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ» επιδόματα και ενισχύσεις, την ώρα που η κρίση της πανδημίας θερίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το μεγάλο «ψαλίδι» του υπουργείου Οικονομικών αφήνει χωρίς καμία βοήθεια χιλιάδες εργαζόμενους.
Σφίγγουν την μέγγενη, την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα πνέει τα λοίσθια. Επαγγελματικές κατηγορίες μένουν χωρίς επίδομα τον Απρίλιο, οι αυστηρές προϋποθέσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής αφήνουν στο «κρύο» χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ αφήνουν απροστάτευτες τις επιχειρήσεις να βυθίζονται στα χρέη. Πληθαίνουν οι καταγγελίες από επιχειρηματίες της εστίασης, ότι τους κόβουν το ρεύμα, ενώ είναι κλειστοί με κυβερνητική εντολή! Σε αντιδιαστολή, ο καυγάς για το 400άρι δικηγόρων και επιστημόνων έφερε υποχώρηση του υπουργείου Εργασίας και αύξηση των ποσών. Τον άμεσο κίνδυνο για την ελληνική Οικονομία, λόγω ανεπάρκειας μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών επισημαίνουν οι αναλυτές. Οι φορείς της αγοράς επιμένουν ότι αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει «ρότα» μπορεί να κλείσουν 200.000 επιχειρήσεις, μέσα στην κρίση της πανδημίας! Σενάριο που αν επαληθευτεί, θα σημαίνει και πολλαπλάσιο αριθμό νέων ανέργων, ισχυρό πλήγμα στην κατανάλωση και κίνδυνο αρνητικού «σπιράλ» στην αγορά που θα έβαζε «ταφόπλακα» στα σχέδια για ανάκαμψη και ανάπτυξη που διαφημίζει το οικονομικό επιτελείο.
Κραυγή αγωνίας
Η Kontranews μεταφέροντας από την πρώτη στιγμή την κραυγή αγωνίας της ελληνικής αγοράς είχε προειδοποιήσει ότι «πετσοκόβουν επιδόματα ανεργίας και ενισχύσεις εν μέσω πανδημίας!». Την ώρα που η Ευρώπη δίνει δημοσιονομικά περιθώρια για περισσότερη βοήθεια, η κυβέρνηση πάει να βγάλει «από τη μύγα ξύγκι» κουτσουρεύοντας τα βοηθήματα που έχουν ανάγκη επιχειρήσεις και εργαζόμενοι! Δίνοντας οξυγόνο στους μικρομεσαίους, ίσα-ίσα να παραμείνουν κάποιοι ζωντανοί και να αποφευχθεί ένα μαζικό μπαράζ λουκέτων. Όμως στην μεγάλη εικόνα, ήδη δρομολογούν τις εξελίξεις ώστε το μεγάλο κομμάτι από τα 32 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας να διοχετευτεί στους «μεγάλους», διαφημίζοντας παράλληλα και σχέδια επενδύσεων. Με τα κονδύλια της ευρωπαϊκής ρευστότητας, η ελίτ της ελληνικής και ξένης αγοράς αναμένεται να απορροφήσει την κατανάλωση που θα αφήσει «ορφανή» η κατάρρευση των μικρομεσαίων.
Όμως όπου υπήρξε αντίσταση από τις εργασιακές ομάδες, οι εξελίξεις ακολούθησαν. Το Υπουργείο Εργασίας φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω κάνει στο θέμα του χορηγήματος των 400 ευρώ προς τους δικηγόρους και τους άλλους επιστήμονες, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η αιφνίδια μείωση του συνολικού ποσού που τους διανεμήθηκε από τα 40 εκατ. ευρώ, στα σχεδόν 17 εκατ. ευρώ.
Νέα απόφαση
Υπενθυμίζεται ότι οι «επιστήμονες» δηλαδή σχεδόν 190.000 ενεργά μέλη της ελληνικής αγοράς, είχαν ξεκαθαρίσει ότι «θεωρούν προσβολή της αξιοπρέπειας τους την στάση του υπ. Εργασίας για τα 400 ευρώ» και είχαν ζητήσει από τον υπουργό την άμεση αποκατάσταση τους. Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, παραδέχτηκε ότι «τηρήθηκαν συγκεκριμένες αρχές από το Υπουργείο Οικονομικών και πράγματι από τα 40 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί, δόθηκαν τελικά 17 εκατ. ευρώ. Συνεννοούμαστε με το Υπουργείο Οικονομικών για τα κριτήρια ώστε να δοθεί το ποσό που λείπει». Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, υποστήριξε ότι το υπουργείο του, μαζί με το Οικονομικών, «επεξεργαζόμαστε το κείμενο μιας νέας υπουργικής απόφασης που αφορά στους επιστήμονες. Δόθηκαν 17, 5 εκατομμύρια από 40 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δεσμευτεί, άρα περίσσεψαν». Όταν λόγω πανδημίας, το οικονομικό επιτελείο, επαναλαμβάνει ότι οι πόροι είναι «πεπερασμένοι» και ότι μέσες άκρες η εύρεση ρευστότητας για την περαιτέρω στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι πρόκληση, η δικαιολογία ότι «περισσεύουν» χρήματα, δεν πείθει κανέναν.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι επιστήμονες αποτελούν ισχυρή σύνθεση εργασιακών ομάδων, που δεν πίστεψαν και δεν υποχώρησαν στις κυβερνητικές θέσεις. Στην κοινή επιστολή τους γινόταν λόγος για προσβολή της αξιοπρέπειάς τους σχετικά με «τη στάση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορικά με το χορήγημα 400 ευρώ στους επιστήμονες, το οποίο έλαβαν μόλις 44.258 επιστήμονες επί συνόλου 120.000 και μόλις 17,7 εκατομμύρια ευρώ από τα 67 εκατομμύρια που βρίσκονται στο αποθεματικό τους και καλούν το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να εκδώσει άμεσα νέα ΚΥΑ, με την οποία θα απαλείφει τους πρωτόγνωρους για καταβολή χορηγήματος/επιδόματος όρους (πτώση τζίρου 20%, οικογενειακό επίδομα) έτσι ώστε το χορήγημα του ειδικού Λογαριασμού του ΟΑΕΔ που σχηματίστηκε αποκλειστικά και μόνο από εισφορές των επιστημόνων να το λάβουν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη με αύξουσα σειρά συνολικού ατομικού εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού κατά τα αρχικώς υπεσχημένα, πλέον των όσων ήδη το έχουν λάβει».
Αναστολές εργασίας
Η εικόνα είναι σαφής. Κάποιοι προσπαθούν να φέρουν την Οικονομία στα μέτρα τους, στα πρότυπα Πισσαρίδη. Το επίδομα των 400 ευρώ θα μειώνεται ανάλογα με την αμοιβή του εργαζόμενου, ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις κόβονται από τις αναστολές εργασίας. Αυτό όμως που ξάφνιασε την αγορά περισσότερο, είναι ότι αφήνουν εκτός βοήθειας τις περισσότερες επιχειρήσεις που ζητούν τα «δανεικά» της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Περάσαμε ήδη ένα εφιαλτικό το πρώτο τρίμηνο με απώλειες 7,5 δισ. ευρώ. Η πρώτη εικόνα από την αγορά δείχνει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 χάθηκαν 7,5 δισ. ευρώ, την ώρα που κυβερνητική βοήθεια ήταν 2,5 δισ. ευρώ και αυτά υπό την αίρεση πως μεγάλο μέρος τους είναι δανεικά και επιστρεπτέα. Ειδικότερα στην εστίαση, έμπειροι επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν ότι μπορεί να μπει λουκέτο στο 45% των επιχειρήσεων.
Η ύφεση πολιορκεί τη μεγάλη εικόνα της Οικονομίας και όλοι περιμένουν «θαύματα» από τον Τουρισμό. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, όμως τα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης και αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τις καμπύλες εξέλιξης κρουσμάτων και διασωληνωμένων, δείχνουν Ιούνιο… Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος δήλωσε σχετικά πως «αν και ο Ιούνιος βγει εκτός παιχνιδιού, τότε πλέον αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για έσοδα μεταξύ 40% και 50% του 2019 απομακρύνεται πάρα πολύ». Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των απωλειών υπενθυμίζεται ότι ο τζίρος του τουρισμού το 2021 υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ, από 4 δισ. ευρώ πέρυσι και 18 δισ. ευρώ το 2019, δηλαδή αν όλα πάνε όπως τα θέλουν στο αρμόδιο υπουργείο θα έρθει το 45% του τζίρου του 2019.
Αγωνία εργαζομένων
Όμως Τουρισμός δεν είναι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις. Σε κοινή ανακοίνωση τους, οι Τομεάρχες Τουρισμού και Εργασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Νοτοπούλου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζουν την αγωνία των εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό «που εκπέμπουν SOS εδώ και μήνες η κυβέρνηση απαντά με αδιαφορία. Απαξιώνει έναν ολόκληρο κλάδο αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις ανάγκες χιλιάδων εργαζόμενων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας».
Η κατάσταση στον κλάδο είναι τραγική, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εποχικά εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης καθώς το βοήθημα των 534 ευρώ έληξε τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης, όσοι είχαν το δικαίωμα εντάχθηκαν στο ταμείο ανεργίας, το οποίο παρατάθηκε γι άλλους δυο μήνες αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην εργάζονται εδώ και πολλούς μήνες και να μην έχουν έσοδα. Οι εργαζόμενοι αγωνιούν για την εργασία τους ακόμη και όταν οι συνθήκες επιτρέψουν το άνοιγμα της Εστίασης. Η κυβέρνηση από τη μία δεν ανοίγει τον διάλογο για την επόμενη μέρα που διαφαίνεται ακόμη πιο δύσκολη και με περισσότερα λουκέτα και από την άλλη αρνείται να επεκτείνει και να κηρύξει υποχρεωτικές τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις του κλάδου που έληξαν στις 21/2/2021.
Αντίξοες συνθήκες
Την ώρα που ο Υπουργός Τουρισμού διαφημίζει ότι ο Τουρισμός ανοίγει, η κυβέρνησή του αφήνει έκθετους και ανυπεράσπιστους τους εργαζόμενους σε αυτόν, καλώντας τους ουσιαστικά εν μέσω πανδημίας να εργαστούν υπό αντίξοες συνθήκες για 500 ευρώ το μήνα. Η μη ύπαρξη ΣΣΕ είτε η μη επέκτασή της θα υπονομεύσει τους εργαζόμενους και θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές θέτοντας κατ’ επέκταση σε κίνδυνο ολόκληρο τον κλάδο σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να εμπαίζει τους εργαζόμενους, να τους στηρίξει και να ανοίξει άμεσα και με ειλικρίνεια τον διάλογο για την επόμενη μέρα.
Η ζημιά είναι είδη πολύ μεγάλη και θα χρειαστούν χρόνια για να κλείσουν οι πληγές. Όμως, αν το μέγαρο Μαξίμου αλλάξει λογική στην αντιμετώπιση της κρίσης και ενισχύσει πιο αποφασιστικά την ελληνική επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους, η κατάρρευση μπορεί να μετατραπεί σε ελεγχόμενη υποχώρηση. Περισσότερα χρήματα, σε μεγαλύτερο εύρος δικαιούχων, χωρίς απαγορευτικούς «κόφτες» και ίσως επιβιώσουν αρκετές επιχειρήσεις για να αποτραπεί η καταστροφή…