«Κούρεμα» δανείων αντί πώλησης σε funds εξετάζουν οι τράπεζες!

Καλύτερα «κούρεμα» των δανείων, παρά να τα πουλήσουν στα funds για ένα κομμάτι ψωμί! Αυτό σκέφτονται οι τράπεζες και ετοιμάζουν σχέδιο για διαγραφές σε δάνεια, που αν τα πουλήσουν στους ξένους, θα πάρουν μόνο το 5% μέχρι το 12% της αξίας τους.
Όπως τονίζεται από τραπεζικούς κύκλους, η διαδικασία θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά για να αποφευχθεί ο «ηθικός κίνδυνος», αλλά στην πράξη η εξέλιξη αυτή σημαίνει καλά νέα για τις τράπεζες που δεν θα δουν το χαρτοφυλάκιό τους να πηγαίνει δώρο στους «γύπες» των αγορών και ακόμα καλύτερα νέα για πολλούς υπερχρεωμένους δανειολήπτες που θα δουν τις οφειλές τους να διαγράφονται!
Ο «ηθικός κίνδυνος»
Όπως εξηγούν γνώστες της αγοράς, ο ηθικός κίνδυνος είναι π.χ. Αν χαριστεί σε έναν υπερχρεωμένο δανειολήπτη μέρος ή όλο το χρέος του, τότε όταν στο μέλλον πάρει ο ίδιος ή κάποιος άλλος δάνειο, γιατί να το εξοφλήσει και να μην το αφήσει απλήρωτο και να ζητήσει διαγραφή, όπως έγινε στην πρώτη περίπτωση;
Η λύση που φέρνει διαγραφές δανείων
Όπου υπάρχει ανάγκη, υπάρχει και τρόπος, λέει ο σοφός λαός και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει όχι ανάγκη, αλλά μεγάλο οικονομικό συμφέρον.
Οι τράπεζες για να μην χάσουν τα λεφτά τους, φέρονται να επεξεργάζονται σχέδια για διαγραφές σε μεγάλες κατηγορίες πελατών με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, σε μία διαδικασία που θα ρίξουν «άπλετο φως» για να μην μπορεί κανείς να ρίξει σκιές εκ των υστέρων.
Ατό που προβάλλεται ως προϋπόθεση για να ξεκινήσουν τα «κουρέματα» , τα οποία θα έρθουν για όλα τα δάνεια, καταναλωτικά, τα επιχειρηματικά ακόμα και τα στεγαστικά είναι «το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο» που θα προστατεύει τα στελέχη των τραπεζών που παίρνουν την ευθύνη για τις διαγραφές, ώστε να μην κατηγορηθούν πως ενήργησαν εις βάρος της τράπεζας.
Αυτό φαίνεται να έχει και την στήριξη των δανειστών, που φέρονται να πιέζουν ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση. Τράπεζες και δανειστές, θέλουν οι εξελίξεις να συνδυαστούν με τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές ελέγχου, που ήδη έχουν αρχίσει να «ζυμώνονται».
Τα κριτήρια θα είναι πολύ αυστηρά και με την προϋπόθεση ότι οι οφειλέτες, θα αποδεικνύουν με στοιχεία, ότι βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τις οφειλές τους. Όμως αυτό, δεν σημαίνει ότι θα την γλυτώσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αφού απαράβατος όρος, θα είναι να μη έχουν οι οφειλέτες μεγάλη ακίνητη περιουσία, για να γίνει η διαδικασία χωρίς να διακυβευθεί το «αίσθημα δικαιοσύνης», για όσους παρά τις τρομερές δυσκολίες που έφεραν τα μνημόνια συνεχίζουν, πολλές φορές με θυσίες, να πληρώνουν τις δόσεις τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είχε γράψει η kontranews από τις 18 Αυγούστου, σε δημοσίευμα με τίτλο «Πως οι τράπεζες θα διαγράψουν μέχρι και 25 δις χρεών», θα αξιοποιηθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας, της Τραπέζης της Ελλάδος που περιλαμβάνει πλήθος δυνατοτήτων για ρύθμιση χρεών και περιλαμβάνουν και «κούρεμα» οφειλής. Σε αυτό το πλαίσιο, έρχονται διαγραφές δανείων πάνω από 24,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2019!
Μάλιστα, αυτό θα βοηθήσει τις τράπεζες, να επιτύχουν τους στόχους που έχει βάλει η Τράπεζα της Ελλάδος, για μείωση του βάρους των κόκκινων δανείων κατά 41 δις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει όχι μόνο να προχωρήσουν σε εκτεταμένες ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και να αντισταθμίσουν τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.
Αν και το πλάνο των τραπεζών αναμένεται να πάρει μορφή μέσα στον επόμενο μήνα, με προβλέψεις 60 δισ. ευρώ, έχουν τα περιθώρια για μεγάλες διαγραφές, δανείων, ειδικά στο κομμάτι που και οι ίδια οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ πίσω το σύνολο της οφειλής!
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης