Κατηγορηματικός οτι «η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάννης» εμφνίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων.
Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμο 24/7 ο υπουργός εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «αντί να διδαχθεί και να μελετήσει τι της λέει η Ευρωπαική Επιτροπή για το Διεθνές Δίκαιο» να μην παραβιάζει τις Συνθήκες και τόνισε πως «δουλειά της διπλωματίας είναι να αποτρέπει συνθήκες» για θερμό επεισόδιο.
Τοποθετήθηκε για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «κάνουμε τα πάντα για να ελευθερωθούν». Ενώ, μιλώντας για τους «οκτώ», σχολίασε πως «η πολιτεία οφείλει να φροντίζει για την ασφάλεια όλων».
Όσο για τις διαπραγματεύσεις στο Ονοματολογικό, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λύση χωρίς erga omnes και χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:
Για τις προκλήσεις στην Τουρκία: «Να είμαστε πιο νηφάλιοι. Λέω σε συνομιλητές μου ότι αν ήμουνα Ερντογάν και έβλεπα ότι αντιδρά η Ελλάδα θα ήμουν ευχαριστημένος. Δεν θέλω να υποτιμώ τις προκλήσεις αλλά η χώρα χρειάζεται ψυχραμία».
Για τα Ίμια: «η Τουρκία αντί να διδαχθεί και να μελετήσει τι της λέει η Ευρωπαική Επιτροπή για το Διεθνές Δίκαιο για άλλη μια φορά το παραβιάζει. Στην πλευρά του Αιγαίου θα είναι ωφέλιμο να λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ο Ασάντ έχει παραβιάει το δίκαιο του πολέμου. Αυτά που κάνει η Τουρκία στο Αφρίν θυμίζει όσα έκανε την εποχή του 1930. Έχουμε παραβίαση στη Συρία από όλες τις πλευρές».
Για το περιστατικό με τη σημαία: «εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει το υπουργείο εξωτερικών- το λέω προς όλους- .Ασφαλώς να υψώσει κανείς σημαία, αλλά πως και πότε θα υπερασπιστείς αυτή σου την ενέργεια πρέπει να το σκέφτεσαι. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να γίνεται, αλλά να το σκέφτεσαι. Το ΥΠΕΞ και ο πρωθυπουργός είναι υπέυθυνοι για την εξωτερική πολιτική και το συντονισμό της».
Για το αν φοβάται θερμό επεισόδιο: «δουλειά της διπλωματίας είναι να αποτρέπει τέτοιες εξελίξεις. Να μην αφήσουμε να γίνουν ατυχήματα στην περιοχή».
Για το τι έγινε στη Ρω: «πυροβολήθηκε ένας θόρυβος και όχι ένα οπτικό αντικείμενο».
Για επιδιώξεις Τουρκίας: «έχει 2 χαρακτηριστικά. Είναι πολύ νευρική δύναμη με εσωτερικές αντιφάσεις (εθνικές, θρησκευτικές, κάθε είδους αντιφάσεις), το δεύτερο είναι ο αναθεωρητισμός ότι έχει την αίσθηση αποκτήσει τέτοια ισχύ που ζητά την αλλαγή των πραγματικοτήτων. Τρίτον πιέζει να βρει ένα τρόπο να συμμετάσχει στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων.
Για τη χρονική διάρκεια προκλήσεων Ερντογάν: «Μεγάλο ρόλο έπαιξε η προσπάθεια πραξικοπήματος. Επίσης παίζει κάποιο ρόλο ότι πάνε σε εκλογές. Βοηθούν στην παραπέρα ένταση».
Για τους «οκτώ»: «η πολιτεία οφείλει να φροντίζει την ασφάλεια όλων».
Για τους «δύο»: «Δεν ξέρω αν έγινε τυχαία ή όχι (σς η σύλληψή τους). Στην Άγκυρα βλέπουν πως αντιδρούμε (και σωστά) με πάθος, αλλά η Τουρκία έχει άλλη αντίληψη περί της ζωής των στρατιωτικών γιατι έχουν χάσει φαντάρους χωρίς να δακρύζει το ματι τους. Εχουμε διαφορετική αντίληψη. Ή Αγκυρα διαβάζει διαφορετικά τα γεγονότα από ότι εμείς. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να απελευθερωθούν».
Για την ΠΓΔΜ: « Τα προβλήματα των διαπραγματεύσεων, όπως με την ΠΓΔΜ δε λύνονται με δηλώσεις και συνεντεύξεις. Δεν θέλουμε μια συμφωνία για τη συμφωνία.Δείχνουμε υπευθυνότητα και τόλμη, για να τελειώνουμε με το πρόβλημα, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, αλλά με γνώμονα μόνο το εθνικό συμφέρον.
Δεν μπορεί να υπάρεξει λύση με την ΠΓΔΜ χωρίς erga omnes εφαρμογή και χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος. Θέλουμε μια συμφωνία με σταθερότητα και μακράς πνοής που να λύνει τα προβλήματα, όχι να δημιουργεί νέα»