Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023

Κοτζιάς: Ο Ερντογάν μετάνιωσε για τη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ

Μοιραστείτε το

Μίλησε στο κανάλι λόγω του Τούρκου παραγωγού του Survivor

«Κάποιοι ήθελαν σκόπιμα να αποτύχει η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών αναλύοντας τα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα τόνισε:

«Οι διακρατικές σχέσεις δεν είναι όπως οι σχέσεις με τους γείτονες που άμα δεν σου αρέσουν δεν τους μιλάς. Πρέπει να υπάρχει επικοινωνία και συζήτηση όλα τα κράτη συζητούν ακόμα και με τους πιο δύσκολους γείτονες». Οπως είπε «δεν φοβόμαστε καμία συζήτηση και κανένα διάλογο .

Ο πυρήνας της εξουσίας στην Τουρκία είναι ο Ερντογάν Γι’ αυτό και τον καλέσαμε. Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε με κανέναν άλλον».

Παράλληλα ο Νίκος Κοτζιάς ισχυρίστηκε ότι «κάναμε συμφωνία για τις διαδικασίες και κρατήθηκε από πλευράς Τουρκίας στη Θράκη ιδίως . Η επίσκεψη αυτή δεν έχει καμία σχέση με το 2004 όπου ο Ερντογάν έκανε 4 ομιλίες στη Θράκη». Προσέθεσε δε πως «υπήρξε μετακίνηση στις θέσεις του από την αρχή της επίσκεψης μέχρι το τέλος της» καθώς ο Ερντογάν μετέτρεψε την παλιά θέση που αμφισβητούσε την Λωζάνη σε «επικαιροποίηση» της Λωζάνης όσον αφορά την ανατολική πλευρά. Οπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος «είπε για πρώτη φορά ότι δεν αμφισβητεί ελληνικά εδάφη» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είπαν ότι υπερασπίζονται τη συνθήκη της Λωζάνης» για να ρωτήσει: «Νομίζετε ότι αυτή η υπεράσπιση έπεσε από τον ουρανό ή είναι αποτέλεσμα επίπονης εργασίας;».

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε επίσης ότι όσα συμφωνήθηκαν με τον Ερντογάν για την Θράκη, τηρήθηκαν:

    Συμφωνήσαμε μαζί του να μην κάνει συγκέντρωση με σημαίες στη Θράκη δεν την έκανε.
    Πήρε το μικρόφωνο και μίλησε μέσα σε σχολείο.
    Την προηγούμενη φορά εκτός προγράμματος επισκέφθηκε χωριά και έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις

Αυτή τη φορά δεν πάτησε κάνεις Τούρκος από την Τουρκία το πόδι του στη Θράκη γιατί λήφθηκαν μέτρα να μην έρθουν.

Αναφερόμενος σε όσους χαρακτήρισαν την επίσκεψη Ερντογάν ως φιάσκο ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε:

«Τη γραμμή έδωσε πρώτη η εφημερίδα «Ελεύθερη Ωρα» και ακολούθησαν και οι άλλοι». Και συνέχισε: «Το μόνο που άλλαξε στο σχεδιασμό της επίσκεψης ήταν η συνέντευξη του προέδρου της Τουρκίας. Ο Ερντογάν ήταν να δώσει συνέντευξη στο ΑΠΕ και έδωσε στο ΣΚΑΪ. Γιατί; Όπως ο ίδιος είπε στους δικούς του δημοσιογράφους “με μετέπεισε ο διευθυντής ενημέρωσης μου”.

Ποιος είναι; Είναι ένας παραγωγός Τούρκος με σήριαλ, που έχει το Survivor. Αυτή είναι η αλήθεια ξέρω ότι σας πειράζει» ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά ο Ερντογάν φέρεται να είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν: «Φαίνεται ότι έκανα λάθος» για τη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

Δεν έμεινε όμως εκεί στις αιτιάσεις του. «Ποιος άνοιξε το θέμα περί Λωζάνης και επέμενε και δεν του αρκούσε η πρώτη απάντηση; Αυτοί που άλλαξαν τη συνέντευξη του Ερντογάν. Κάποιοι σκόπιμα ήθελαν να αποτύχει η επίσκεψη. Κάποιοι ενοχλούνται από την δυναμική εξωτερική πολιτική και θέλουν αδράνεια» είπε.

Για να καταλήξει: «Ό,τι κι αν κάνουμε, χωρίς να το εξετάζετε, μας βρίζετε. Η εξωτερική πολιτική της χώρας σήμερα έχει μεγάλη αποδοχή αλλά για λόγους ανταγωνισμού κάποιοι βομβαρδίζουν τον ελληνικό λαό με ανορθολογικά επιχειρήματα».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.