Κοτζιάς: Αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις της Τουρκίας

“Η Τουρκία θέλει να έχει στρατό στην Κύπρο για τουλάχιστον άλλα 15 χρόνια”
Σαφείς ευθύνες στην Τουρκία για το «ναυάγιο» των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας επέρριψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. τόνισε ότι αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις της Άγκυρας ενώ είπε ότι η Τουρκία αρνήθηκε να υποβάλει γραπτές προτάσεις, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.
Διατύπωσε μάλιστα το ερώτημα, γιατί η Άγκυρα επιμένει να έχει τον ρόλο του εγγυητή ένας «στρατός πραξικοπηματιών», σημειώνοντας ότι στελέχη του τουρκικού στρατού κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Κατά τον κ. Κοτζιά, ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του είπε: «Θέλουμε να διατηρήσουμε τα δικαιώματά μας τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ άφησε επίσης αιχμές για τον ρόλο του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σημειώνοντας ότι «ο μεσολαβητής δεν μεσολαβούσε», ενώ τον κατηγόρησε για μονομερείς θέσεις.
Σχετικά Άρθρα
27/07/2025 - 12:10
Δείτε επίσης