«ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΕΦΥΡΩΘΟΥΝ».
Ο Ν. Κοστέλο ενημέρωσε την ελληνική αντιπροσωπεία ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιθυμεί συμφωνία και έχει πάψει να ζητά πράγματα πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημούλη.
Μπορεί στην Αθήνα το «κουαρτέτο» των δανειστών, να έβαλε δύσκολα στην ελληνική κυβέρνηση ζητώντας μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μέχρι το 2018, αλλά στην Ευρώπη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν φόρεσε ένα πιο συναινετικό πρόσωπο. Αυτό που είπε επί της ουσίας ο ευρωπαίος αξιωματούχος είναι ότι αυτό που βγήκε από το κάδρο των απαιτήσεων που εκφράζουν οι δανειστές, είναι οι υπερβολικές απαιτήσεις του Ταμείου για μέτρα έως και 9 δισ. ευρώ. Όταν κάνει λόγο για μόνο ότι προβλέπεται στην συμφωνία αυτό που περιγράφει είναι όσα μέτρα χρειαστούν για την επίτευξη των στόχων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη έχει βάλει τον πήχη σε προσαρμογή της τάξης του 3% ή σε ευρώ, μέτρα ύψους σχεδόν 5,5 δισ..
Τέλος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές, μέχρι το τέλος Απριλίου εκτίμησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο «κουαρτέτο», Ντέκλαν Κοστέλο, στη συνάντηση μελών του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των δανειστών ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιθυμεί συμφωνία και έχει πάψει να ζητά πράγματα πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί τον Αύγουστο.
Ο Ντέκλαν Κοστέλο εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών μπορούν να «γεφυρωθούν».
Από την ελληνική πλευρά ο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης κατά την τοποθέτησή του είπε ότι «περιμένουμε γρήγορη και δίκαιη αξιολόγηση», για να προσθέσει ότι «δεν θέλουμε ούτε χατίρια ούτε χάδια, αλλά την άρση της ιδιότυπης ομηρίας στην οποία βρίσκεται η ελληνική δημόσια σφαίρα».
Σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο, ο Νίκος Ξυδάκης εξέφρασε την ελπίδα, ότι οι θεσμοί θα μπορούσαν να συμβάλλουν με την προσφορά τεχνογνωσίας στη σταθεροποίηση και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα πρέπει να εργασθούν για τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής και πολιτικής συνοχής.
Σημαντική αναφορά έγινε από τον έλληνα υπουργό και για «αυξανόμενο έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη» υποστηρίζοντας ότι αυτό οδηγεί στον «ευρωπαϊκό σκεπτικισμό», και τη «δημιουργία λόγου μίσους» κατά της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων.