Κορυφώνεται η αγωνία για την Μαρινόπουλος Α.Ε.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ                                                                                                           

Στα δύο χωρίστηκαν οι πιστωτές του Μαρινόπουλου, με την αρνητική στάση του Δημοσίου απέναντι στην αίτηση της εταιρίας για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, να προκαλεί έκπληξη στην αγορά και ερωτηματικά, σε μέρος της κυβέρνησης που από εχθές τόνιζαν, πως αποτελεί προτεραιότητα να μην χαθούν οι 12.500 θέσεις εργασίας.  Το 45% των πιστωτών, τράπεζες, εργαζόμενοι, IKA και προμηθευτές, τάχθηκαν υπέρ της  έγκρισης του αιτήματος, ενώ ακόμα δεν έχουν δοθεί επίσημες ή ανεπίσημες διευκρινήσεις για την αρνητική  στάση του Δημοσίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει  την απόφασή του μετά τις 17:30. Από την πλευρά των νομικών συμβούλων της Μαρινόπουλος Α.Ε., υπέρ του αιτήματος έχει ταχθεί το 42,16% των πιστωτών, ποσοστό που ανεβαίνει στο 45%, αν συνυπολογιστεί η Πανγαία.  Θετικό είναι ότι ελάχιστη προϋπόθεση για την θετική κατάληξη, είναι να συμφωνήσει το 40% των πιστωτών.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών εξετάζει τις συνολικά ττέσσερις αιτήσεις για την προστασία των εταιριών από τους πιστωτές, έως την δικάσιμο που αναμένεται να είναι η 16η Σεπτεμβρίου.

Η αρνητική στάση του Δημοσίου – Τι λένε οι εκπρόσωποι
Το ποσό της οφειλής απέναντί στο κράτος  είναι κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, το μεγάλο ύψος της οφειλής οδήγησε τους εκπροσώπους του Δημοσίου, να ζητήσουν την απόρριψη της αίτησης από το δικαστήριο, ενώ αν τελικά γίνουν δεκτές, ζητά να καταβληθεί ισόποση εγγύηση, από την εταιρεία.

Κύκλοι κοντά στην διαδικασία, όταν ερωτήθηκαν γιατί είναι αρνητική η στάση του Δημοσίου, δείχνουν προς την κατεύθυνση της πάγιας  που ακολουθεί τις προβλέψεις εγκυκλίου του Χάρη Θεοχάρη (πρώην ΓΓΔΕ), η οποία δίνει το «playbook» , έναν χάρτη για το πώς πρέπει να κινηθεί το Δημόσιο, σε τέτοιες περιπτώσεις.

Από πηγές κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζεται πως διαφωνούν κάθετα με την αρνητική εισήγηση του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Κάτι που επιβεβαιώνει αρχικές πληροφορίες, πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός επικρατείας Αλέκος  Φλαμπουράρης, θέλουν ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της αγοράς, με προστασία των θέσεων εργασίας, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση και δοθεί χρόνος για να υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης ή προχωρήσει το ενδιαφέρον της Σκλαβενίτης για την εξαγορά του 75%  της Μαρινόπουλος Α.Ε.

Από την πλευρά των εργαζομένων, ο νομικός σύμβουλος τόνισε πως η στάση αυτή δεν είναι η πραγματική βούληση του Δημοσίου και ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας να αποσαφηνίσει τη θέση του γραπτώς.

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα εξεταστεί και η πιθανή εξαγορά της εταιρίας από την Σκλαβενίτης η οποία δήλωσε παρών,  με επιστολή που έστειλε στη Μαρινόπουλος, αλλά δεν δεσμεύεται για τη συμμετοχή της βάζοντας μία σειρά προϋποθέσεων. Αυτές είναι:
•    Διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες
•    διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου
•    Εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τυχόν εξ αυτών απορρέουσες ρυθμίσεις
•    Διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλο.

Από την πλευρά της Σκλαβενίτης εστάλη στο Πρωτοδικείο επιστολή που εκδηλώνει και επισήμως το ενδιαφέρον της  για τη Μαρινόπουλος. Ακόμα και χωρίς να δεσμεύεται, η επιστολή έχει μεγάλη βαρύτητα καθώς δίνει μία προοπτική για την σωτηρία του δικτύου και βάζει νέα δεδομένα στο τραπέζι.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή