Κορωνοϊός: Τι θα κρίνει την άρση του lockdown – Πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα – Tι ανοίγει και πότε

Στα επιδημιολογικά δεδομένα, στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στις εισηγήσεις των ειδικών θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο η απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί, καθημερινά, αναλυτικά αυτά τα στοιχεία από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, και τα αξιολογεί διαρκώς και διεξοδικά. Ακόμη, επισήμανε ότι αντιλαμβάνονται «την προσδοκία που δημιουργεί στους συμπολίτες μας το γεγονός ότι οι γιορτές πλησιάζουν, αλλά και την αδήριτη ανάγκη των επαγγελματιών όλων των κλάδων να ανοίξει η αγορά την περίοδο αυτή», παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, «το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία, η υγεία όλων μας».

Πώς θα γίνουν οι γιορτές των Χριστουγέννων

Ερωτηθείς πώς θα γίνει η άρση του lockdown και πώς θα γίνουν οι γιορτές των Χριστουγέννων ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «μέρα με τη μέρα αξιολογούν τα πραγματικά δεδομένα και όσες αποφάσεις είναι να παρθούν θα παρθούν στην ώρα τους και με αποκλειστικό γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα» ενώ συμπλήρωσε ότι «να είναι όλοι σίγουροι ότι όταν θα μπούμε στη διαδικασία της σταδιακής άρσης των όποιων περιορισμών το βασικό μας κριτήριο θα είναι όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα που μας απασχολούν σε καθημερινή βάση και τα αξιολογούμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, ακόμα και μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων δεν προβλέπονται οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια και οι εορταστικές εξορμήσεις. Ειδικότερα οι μετακινήσεις μας θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και sms, έστω και αν η οικονομία ανοίξει σταδιακά και με προσοχή.

Μάλιστα, όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς:

  • Δε θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό
  • Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα
  • Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα

Επιπλέον, το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «για την κυβέρνηση μοναδική προτεραιότητα παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η προστασία των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν ή μπορεί να κινδυνέψουν από την ύπουλη αυτή απειλή, που δεν ξεχωρίζει ηλικίες, υγειονομικό προφίλ και επιτίθεται χωρίς διαχωρισμούς», ενώ προσέθεσε ότι «ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που τόσο απρόσμενα έφυγαν, και όσων δίνουν μάχη για τη ζωή τους, έρχεται να μας υπενθυμίσει καθημερινά ότι η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθένα από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής, για εμάς, για τις οικογένειές μας και τους γύρω μας».

Lockdown: Τα σενάρια για μετακινήσεις, σχολεία, εστίαση

Στο τέλος της εβδομάδας, καθώς λήγει στο τέλος του μήνα το lockdown, αναμένεται να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις και να γίνουν και οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό. Όπως όλα δείχνουν, επικρατέστερο σενάριο είναι να παραταθεί η απαγόρευση μετακινήσεων από Νομό σε Νομό και την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ το άνοιγμα της κοινωνίας θα γίνεται σε δόσεις και με προτεραιότητες.

Για τα σχολεία, σύμφωνα με το Star και το Mega η απόφαση κλίνει στο να ανοίξουν πανελλαδικά τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πτωτική τάση στα κρούσματα. Προσεκτική εμφανίστηκε ωστόσο η υπουργός Παιδείας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα δεν επιτρέπει προβλέψεις για άμεσο άνοιγμα των σχολείων. «Ό,τι έχει να κάνει με τις δομές εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία τους παρακολουθείται καθημερινά από την επιτροπή των ειδικών. Αναμένουμε τις εισηγήσεις τους και την απόφαση του πρωθυπουργού», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως που σημείωσε πως μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των σχολείων».

Όσον αφορά την εστίαση, υπάρχει η πρόθεση να ανοίξουν για τις γιορτές τα εστιατόρια, με μέγιστο 4 άτομα ανά τραπέζι και ωράριο λειτουργίας ως τις 10 το βράδυ. Δεν αναμένεται να ανοίξουν καφέ και μπαρ, παρά μόνο καταστήματα αποκλειστικά με φαγητό, ενώ γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι πάνε για τη νέα χρονιά. Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα.

Ποιες περιοχές δεν εμφανίζουν βελτίωση

Επιπλέον σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα στο σύνολο της χώρας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, με κάποιες περιοχές να έχουν ξεκινήσει να παρουσιάζουν ίσως και τα πρώτα σημεία βελτίωσης. Παρόλα αυτά τόνισε ότι υπάρχουν και περιοχές όπου τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, όπως η Βόρεια Ελλάδα, καθώς σε κάποιες περιοχές περίμεναν νωρίτερα τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης, κάτι που, όπως είπε, «δείχνει μεν ορατό αλλά δεν έχει γίνει στο βαθμό που θέλαμε».

«Τίθεται, λοιπόν, ένα θέμα σχετικά με την πιστή τήρηση και εφαρμογή των μέτρων γιατί όλα αυτά επηρεάζουν τις ΜΕΘ μας, την κατάσταση στα νοσοκομεία μας και την λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως φαίνεται, σε κάποιες περιοχές ίσως κάποιοι συμπολίτες μας να επιδεικνύουν πιο χαλαρή συμπεριφορά από ότι επιβάλλουν οι συνθήκες. Γεγονός που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Δεν είναι η στιγμή, παρά την κόπωση, για τις όποιες δικαιολογίες και για τις όποιες εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Για ακόμη μία φορά επισήμανε ότι όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο καλύτερα αποδίδουν και άρα χρειάζεται να εφαρμοστούν για μικρότερο χρονικό διάστημα, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να τηρούν απαρέγκλιτα αυτά τα μέτρα.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε όλους τους «συμπολίτες του» που εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα, περιορίζουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους και μένουν σπίτι. «Γιατί αυτό είναι το πλέον σημαντικό, να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα για όσο θα ισχύουν. Για να μείνουμε όλοι μας ασφαλείς», κατέληξε.

Διαδικασία ιχνηλάτησης

Ερωτηθείς για τα «ορφανά κρούσματα» και τι πρέπει να βελτιωθεί στη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «δεν ισχύει ότι υπάρχουν ορφανά κρούσματα άνω του 80%. Συγχέεται η επιδημιολογική αρχική διερεύνηση που κάνει ο ΕΟΔΥ στα κρούσματα για το που έχουν αρχικά κολλήσει με την μετέπειτα διαδικασία ιχνηλάτησής τους. Το 92,3% των κρουσμάτων ιχνηλατείται αρκούντως διεξοδικά, τόσο αυτοί όσο και οι επαφές τους, και θα πρέπει να πω ότι ακόμη και χωρίς σαφής ένδειξη, πολλές φορές οι παραδοχές των αλγορίθμων μας είναι οριζόντιοι και δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια μεγάλων διαρροών σε σχέση με τον όγκο και την ποσότητα των ανθρώπων που προχωράμε σε απομόνωση ή των δομών που αναγκαζόμαστε να κλείσουμε. Κι αυτό έχει γίνει από την αρχή της κρίσης και αυτήν τη στιγμή». Ακόμη αναφερόμενος στους εργαζομένους της ιχνηλάτησης είπε ότι η ιχνηλάτηση στην Πολιτική Προστασία έχει 190 εργαζόμενους και αναμένεται η πρόσληψη άλλων 192 τις επόμενες μέρες.

«Δεν ξέρω τι συστήνει το ECDC, δεν ξέρω πόσο χρήσιμοι θα ήταν 3.000 ιχνηλάτες αυτήν τη στιγμή για να ιχνηλατήσουν 1.400 κρούσματα και δεν ξέρω και σε τι παραμέτρους βασίζεται το ECDC. Αυτό που ξέρω είναι ότι ακόμα και τη μέρα που είχαμε το ρεκόρ 3.350 κρουσμάτων οι 190 ιχνηλάτες μας χρεώθηκαν ισοσταθμικά 18 περίπου υποθέσεις ο καθένας τις οποίες ολοκλήρωσαν σε διάρκεια 10 με 14 ώρες ο καθένας και μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο. Πέρα από τα νούμερα, τις στατιστικές και τις αναφορές υπάρχουν 190 εξαιρετικά στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από τα Σώματα Ασφαλείας, από τον ΕΟΔΥ, από το Υπουργείο Υγείας, που καθημερινά δουλεύουν πολύ σκληρά, πολύ υπεύθυνα και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά και αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα και πρακτική σε όλη την Ευρώπη. Η ιχνηλάτηση είναι τα τείχη που σηκώνουμε για να προστατεύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να στεγανοποιήσουμε και να καθυστερήσουμε τους κύκλους μετάδοσης του ιού, αυτού του αόρατου εχθρού, και είμαι περήφανος γι αυτά τα παιδιά που κάθε μέρα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πρόστιμα πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ και λουκέτα σε επιχειρήσεις για παράβαση των μέτρων

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.546.677 ευρώ και 15ήμερο λουκέτο σε οκτώ επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και σε οίκο ανοχής, είναι το αποτέλεσμα των ελέγχων των αρμόδιων αρχών για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων του lockdown το τριήμερο 20-22 Νοεμβρίου.Το διάστημα αυτό διενεργήθηκαν συνολικά 188.642 έλεγχοι και καταγράφηκαν 5.121 περιπτώσεις παράβασης.

Το 72,9% των περιπτώσεων αφορούσε παραβάσεις περιορισμού κίνησης (μη αποστολή sms, αδικαιολόγητη μετακίνηση μετά τις 21:00 κ.λπ.), ενώ 24,7% σε μη χρήση μάσκας.

Δεν έλειψαν και οι παραβάσεις και από πλευράς επαγγελματιών κυρίως εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων αναστολής ή ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου τους.

Στον οίκο ανοχής επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ καθώς λειτουργούσε ενώ θα έπρεπε να ήταν κλειστός και άλλα 3.000 ευρώ στην υπεύθυνη διαχείρισης.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη ενημέρωση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, χαρακτηριστικές είναι και οι εξής περιπτώσεις:

  • Σε πέντε παραγωγούς- επαγγελματίες πωλητές οργανωμένων λαϊκών αγορών επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 7.500 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή δραστηριότητας, καθώς δεν τηρούσαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις οι πάγκοι τους.
  • Πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας, επιβλήθηκε σε ένα γυμναστήριο στη Περιφέρεια Αττικής, επειδή λειτουργούσε παρά την αναστολή λειτουργίας του κλάδου του.
  • Αναστολή λειτουργίας σε τρία καταστήματα για 15 ημέρες για μη τήρηση της προβλεπόμενης αναλογίας ατόμων ανά τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας.
  • Πρόστιμο ύψους 6.000 ευρώ σε έναν διοργανωτή πολιτιστικής εκδήλωσης και στα συμμετέχοντα άτομα για την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων ενώ υπάρχει απαγόρευση.

Παπαευαγγέλου: Στο 99% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης -Σταθεροποιούνται τα κρούσματα

Για την κατάσταση στις ΜΕΘ, αλλά και την μείωση των κρουσμάτων τοποθετήθηκε χθες και η Βάνα Παπαευαγγέλου. Η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, αναφερόμενη στα 1.388 κρούσματα χθες, είπε πως η μείωση είναι μικρότερη του αναμενόμενου, ενώ εστίασε στην κατάσταση στις ΜΕΘ.

Η κ. Παπαευαγγέλου προειδοποίησε ότι το ΕΣΥ πιέζεται αφόρητα, καθώς η πληρότητα κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά είναι στο 86%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα αγγίζει το 99%, με το σύνολο των διασωληνωμένων να ανέρχεται πλέον σε 549. Στην Αττική το ποσοστό πληρότητας ανέρχεται στο 81%.

Η κ. Παπαευαγγέλου εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, όμως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να «επιπεδωθεί» η καμπύλη, όπως είπε. Ωστόσο, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα, εκτίμησε η λοιμωξιολόγος.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως δύο εβδομάδες νωρίτερα καταγράφηκαν 4.500 κρούσματα, ενώ την περασμένη εβδομάδα 4.300, γεγονός που δείχνει τάση μείωσης και σταθεροποίησης. Παράλληλα, σταθεροποίηση παρατηρείται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, με 400 την ημέρα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή