Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κορωνοϊός: Τι συζητούν οι λοιμωξιολόγοι – Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Μοιραστείτε το

Για τα νέα μέτρα που θα προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μίλησε την Παρασκευή ο Χαράλαμπος Γώγος, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων ότι εκτός απροόπτου, τον Αύγουστο θα μπει τέλος στα πανηγύρια λόγω των συχνών φαινομένων συνωστισμού.

Όπως τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σε τηλεοπτική εκπομπή, κάποια έξτρα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους όπως για παράδειγμα το να μην είναι ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των πελατών σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε μπαρ ή καφετερίες και κέντρα διασκέδασης.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός – Χαρδαλιάς: Περιορισμοί και μέτρα για τη μουσουλμανική γιορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ

«Αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης πάνω πχ από 50 ή 100 ατόμων.

Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown δηλαδή σταματάνε την μετάδοση είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι».

Ο κ. Γώγος εξήγησε ότι «δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar. To καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο. Γι αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται θα πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα».

Αναφορικά με τα πανηγύρια ο κ. Γώγος σημείωσε πως «κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση η δική μου αλλά και όλων νομίζω. Το πανηγύρι έχει πολύ κόσμο. Συνήθως εκατοντάδες άτομα και εκεί έχουμε ζητήσει να τηρούνται τα μέτρα και σχεδόν πάντα παραβιάζονται». 

Σε ό,τι αφορά στις εκκλησίες και το γιατί εξαιρέθηκαν από το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, ο καθηγητής υπογράμμισε πως «επιτηρούμε αυτή την στιγμή τι θα γίνει με τις Εκκλησίες. Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα αν και η σύσταση παραμένει, είναι γιατί έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την Εκκλησία που περιγράφει λεπτομερέστερα τι θα γίνεται στις εκκλησίες πχ πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας την μάσκα του και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός και σε αποστάσεις μέσα σε κάθε ναό.

Άρα έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο απλά επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος, θεωρούμε ότι τα μέτρα μπορούν να τηρηθούν.  

Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό»

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Γώγος είπε πως «αυτή η εποχή είναι των νέων και δεν μπορούν να περιοριστούν, γι αυτό αυτοί οι νέοι είναι που έχουν την κοινωνική ευθύνη ώστε να συμμορφωθούν γιατί είναι αυτοί που μπορούν να διασπείρουν την νόσο» ενώ τόνισε πως «η ανάγκη της μάσκας έρχεται να καλύψει την αδυναμία τήρησης των αποστάσεων που είναι ο ιδανικός τρόπος προφύλαξης από τον κορωνοϊό».

 

Δεν αυξάνεται η πληρότητα στα πλοία

Στα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για τον κορωνοϊό καθώς και στους λόγους για τους οποίους δεν αυξήθηκε η πληρότητα στα πλοία και δεν αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εκκλησίες αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Σχετικά με τον λόγο που η πληρότητα για τα πλοία παρέμεινε στο 65% και δεν αυξήθηκε ο ίδιος εξήγησε πως «πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις στα καθίσματα των πλοίων γιατί είναι μια μακρά διαδικασία, ο κάθε πλους κρατάει πάνω από 3 ώρες συνήθως στα νησιά επόμενος είναι μεγάλη χρονική διάρκεια έκθεσης σε ασυμπτωματικό φορέα φυσικά οπότε το ένα κάθισμα κενό είναι το 50% πρακτικά για να τηρηθεί το 65% λαμβάνεις υπόψη και τους άλλους χώρους που η χωρητικότητα είναι πάνω από 70 – 80% και εκεί υπάρχει συγχρωτισμός πάλι στις κοινόχρηστες αίθουσες υπάρχει σημαντικός αριθμός κόσμου που έρχονται σε επαφή με τον άλλον επομένως το 100% δεν είναι δυνατό να συμβεί. Για αυτό κρατήσαμε ένα 80% ώστε ο μέσος όρος να είναι γύρω στο 60% προσθέτοντας πως «η μάσκα ειδικά όταν χρησιμοποιείται καλά κρατάει πάνω από το 80% της μετάδοσης όταν χρησιμοποιείται απ΄όλους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για το σπάσιμο της μετάδοσης αλλά ποτέ δεν προηγείται του χώρου, της απόστασης δηλαδή ανάμεσα στους ανθρώπους».

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.