Κορωνοϊός-Ραγδαίες εξελίξεις: Τα μέτρα που εξετάζονται – Πάει για lockdown η Θεσσαλονίκη

Νέα μέτρα αναμένεται να εισηγηθεί την Πέμπτη στην κυβέρνηση η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζουν εκτάκτως μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Οι εξελίξεις, μετά το «μαύρο» ρεκόρ των 1.547 κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς και μετά το ρεκόρ κρουσμάτων σε Αττική όπου εντοπίστηκαν 419 νέες μολύνσεις και 384 στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα 158 στις Σέρρες.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος που βγήκε στο ΣΚΑΪ, διακόπτοντας τη σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους, είπε ότι συζητούν διάφορα μέτρα – συμπληρωματικά μεταξύ τους. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι εάν τηρηθούν τα μέτρα και οι αποστάσεις στην εστίαση, μπορεί να μην απαιτηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας τους. Πιο πιθανό τόνισε είναι ένα μέτρο επιβολής περιορισμών από νομό σε νομό – ιδίως από τους πιο επιβαρυμένους σε άλλους. Τέλος, ερωτηθείς για το γενικό lockdown ο κ. Γώγος απάντησε: «Είμαστε τόσο κοντά όσο και μακριά»

Μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, πέφτουν στο τραπέζι τα ενδεχόμενα για επιβολή lockdown στη Θεσσαλονίκη και να μπει νωρίτερα στο επίπεδο 4.

Οι ειδικοί προβληματίζονται έντονα από την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί -ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παν. Αρκουμανέας- εισηγούνται ισχυρά να τεθεί σε καθεστώς lockdown η Θεσσαλονίκη, όπως έγινε και με Γιάννενα, Σέρρες, Κοζάνη και Καστοριά. Είναι άλλωστε ένα μέτρο που έχει αρχίσει να υιοθετείται πλέον και στην Ευρώπη. Μερικό lockdown επιβάλλει η Γερμανία και αναμένεται να ανακοινώσει ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνουν μαζικά τεστ κορωνοϊού.

Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα στις 28/10

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ειδικότερα:

  • 52 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 1 εισαγόμενο κρούσμα που προήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
  • 419 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 384 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 34 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας
  • 51 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 34 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 57 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
  • 158 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ  24 προέρχονται από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
  • 16 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου 

Από αύριο σε lockdown Γιάννενα και Σέρρες

Από αύριο τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη νόσο Covid-19, που ανακοινώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Συγκεκριμένα, από αύριο, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 6:00 το πρωί, η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και η περιφερειακή ενότητα των Σερρών περνούν από το «πορτοκαλί», το Επίπεδο 3 δηλαδή (αυξημένης επιτήρησης), στο «κόκκινο», Επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι τις 5:00 το πρωί, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους.

Επίσης, σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το «κίτρινο», Επίπεδο 2 (επιτήρησης), περνούν στο «πορτοκαλί», Επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης). Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι τις 5:00 το πρωί.

Σημειώνεται ότι η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το Επίπεδο 2, «κίτρινο», στο Επίπεδο 1, «πράσινο». Τέλος, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το Επίπεδο 1, «πράσινο», στο Επίπεδο 2, «κίτρινο».

Περισσότερες πληροφορίες για το επίπεδο συναγερμού που ισχύει σε κάθε περιοχή και τα αντίστοιχα μέτρα διατίθενται στον σύνδεσμο: https://covid19.gov.gr/covid-map.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή