Όλα ανοιχτά φαίνεται ότι είναι σχετικά με το πότε θα αρθεί το lockdown, πότε δηλαδή θα υπάρξει κάποια χαλάρωση των μέτρων χωρίς να μιλάμε φυσικά για επιστροφή στην κανονικότητα.
Λοιμωξιολόγοι, αλλά και κυβέρνηση άφησαν να φανεί χθες πώς οι επόμενες ημέρες και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν πως θα κινηθεί η χώρα πριν τις γιορτές, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τα δεδομένα της πανδημίας στη χώρα. Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες πάντως ο ΕΟΔΥ δεν είναι καθησυχαστικά καθώς ο υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία (600 χθες), ενώ την ίδια ώρα και ο αριθμός των θανάτων σε καθημερινή βάση, παραμένει πολύ υψηλός (85 χθες). Παράλληλα, σε πόλεις της περιφέρειας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, με 18 περιοχές να είναι στο «κόκκινο», κάτι που δημιουργεί νέα επιφύλαξη σχετικά με το πότε θα ανοίξει και πάλι η οικονομία και τα σχολεία, εν όψει μάλιστα των εορτών.
Μητσοτάκης: Δεν μιλάμε με ημερομηνίες, αλλά με δεδομένα για lockdown
Μήνυμα άλλωστε ότι η άρση του lockdown θα κριθεί βάσει των δεδομένων έστειλε τη Δευτέρα και ο πρωθυπουργός από το υπουργικό συμβούλιο.
«Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, καθώς έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα, και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες ωστόσο, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Συνεπώς, στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα» πρόσθεσε.
«Ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες» είχε αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άλλωστε την περασμένη εβδομάδα σημειώνοντας πως «είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας».
Lockdown: Επιφυλακτικοί οι λοιμωξιολόγοι -Τα κρούσματα των επόμενων ημερών κρίνουν τις εισηγήσεις
Και οι λοιμωξιολόγοι πάντως είναι επιφυλακτικοί και τόνιζαν χθες πως θα περιμένουν να δουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας πριν καταλήξουν στις εισηγήσεις που θα κάνουν. Ειδικότερα, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής, τόνισε πως η εικόνα με την μείωση των κρουσμάτων θα είναι πιο ξεκάθαρη ως την Παρασκευή. Η μείωση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα φαίνεται πως δεν έχει πείσει απόλυτα τους επιστήμονες για το αν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων και γι’ αυτό θέλουν να δουν πως θα κυλήσει η επιδημία αυτή την εβδομάδα για να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Άλλωστε, εκτός από την μείωση στους αριθμούς των κρουσμάτων εξετάζουν και μία άλλη σειρά από δείκτες.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γαργαλιάνος, το Rt έχει μεγάλη σημασία, αλλά από τη στιγμή που «πέφτει ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής, μέχρι να εισπράξουμε λιγότερους θανάτους, λιγότερες νοσηλείες, λιγότερους διασωληνωμένους, περνάει ένα χρονικό διάστημα». «Και σήμερα που μιλάμε μπαίνουν άνθρωποι στο νοσοκομείο, μπαίνουν άνθρωποι σε ΜΕΘ και μπορεί να διασωληνωθούν. Που σημαίνει πως μπορεί να μας πάρει ακόμη και 10 μέρες η αποφόρτιση του συστήματος» συνέχισε, τονίζοντας πως ακόμη και αν υπάρξει άρση του lockdown το επόμενο διάστημα, αυτό θα γίνει κάτω από αυστηρούς περιορισμούς.
«Αυτό που βιώσαμε και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική, να εφαρμόζουμε μέτρα και να μην τα τηρεί κανείς, τέλος πάντων ήταν πολλοί που δεν τα τηρούσαν, δεν θα το ξαναζήσουμε», είπε επίσης σε αυστηρό τόνο ο κ. Γαργαλιάνος, και πρόσθεσε: «Γιατί, αν το ξαναζήσουμε, θα έχουμε προβλήματα και θα είναι χειρότερα από αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες 15 ημέρες».
Αναφερόμενος στους δύο τομείς της κοινωνίας που ακόμη είναι όλα ανοιχτά για το άνοιγμά τους -τα σχολεία και την εστίαση- σχολίασε πως στα σχολεία ανησυχεί το γεγονός ότι θα υπάρχει μετακίνηση 700.000 ανθρώπων σε καθημερινή βάση, ενώ για την εστίαση σημείωσε πως αν ανοίξει, αυτό θα γίνει με «αυστηρούς περιορισμούς»
Παπαευαγγέλου: Έπεσε το Rt, αλλά ο κόσμος δεν τηρεί τα μέτρα
Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο εστίασαν χθες οι ειδικοί, είναι στην τήρηση των μέτρων. Φαινόμενα με κίνηση στους δρόμους μη φυσιολογική σε περίοδο lockdown έχει προβληματίσει και δεν είναι τυχαίο πως έγινε χθες από αρκετούς αναφορά στο γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που δεν τηρεί τα μέτρα.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής -Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας χθες στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μείωση του Rt κάτω από το 1, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και για εμφανή δείγματα πως τα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας στη χώρα δεν τηρήθηκαν από όλους.
Ανυποχώρητοι για τις 7 Δεκεμβρίου
Εξίσου επιφυλακτικοί ως προς την επιστροφή στους συνήθεις ρυθμούς της ζωής εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους επιστήμονες, καθώς μόνο μια εβδομάδα υπολείπεται από την ολοκλήρωση της παράτασης της καραντίνας και χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος του διπλάσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη» δήλωσε χθες η Ματίνα Παγώνη, Αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, καθώς τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και των νοσηλευόμενων παραμένει υψηλός, οδηγώντας σε νέα αύξηση των διασωληνώσεων τις επόμενες 10 ημέρες. Η ίδια τάχθηκε αναφανδόν κατά του ανοίγματος των σχολείων πριν τον Γενάρη, εκτιμώντας ως ασφαλές όριο επανόδου στην κανονικότητα τα 500 κρούσματα σε ημερήσια βάση.
Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ως «παρακινδυνευμένο» να ανοίξει οτιδήποτε πριν τις 7 Δεκέμβρη εκτίμησε και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «το να ανοίξουν τα σχολεία έχει και καλά και κακά, αλλά όσο περνούν οι ημέρες ίσως δεν έχει και νόημα η συζήτηση», δηλαδή μπροστά στο ενδεχόμενο να ανοίξουν για λιγότερες από 10 ημέρες στο διάστημα από 14-23 Δεκεμβρίου. Ο κ. Βατόπουλος απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα αναφορικά με την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τονίζοντας πως «δεν μπορώ να πω ναι ή όχι, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας».
Αντίθετα με τις τελευταίες πληροφορίες που ήθελαν να μένει σε… καραντίνα και τις γιορτές η εστίαση, με μια ρηξικέλευθη πρόταση επανήλθε χθες ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο παραμονής στο εστιατόριο κατόπιν ραντεβού» δήλωσε ο κ. Γαργαλιάνος, επικαλούμενος το ευρωπαϊκό παράδειγμα. Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος απάντησε πως αναμένονται και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν την κινητικότητα που γίνεται πέριξ των δημοτικών σχολείων, καταλήγοντας πως «αν δούμε ότι είναι ικανοποιητικά θα ξεκινήσουν όσον τον δυνατόν συντομότερα».
Κλειστά σχολεία στη Θεσσαλονίκη
Σε κάθε περίπτωση, το αίτημά του να μην ανοίξουν τα σχολεία και η οικονομία στη Θεεσαλονίκη, επανέφερε χθες, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, το οποίο είχε εισηγηθεί και στον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του το περασμένο Σάββατο. «Στην παρούσα συγκυρία δεν είναι ρεαλιστική οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown στη Θεσσαλονίκη. Αν ανοίξουμε πρόωρα και επιπόλαια την αγορά, θα έχουμε σύντομα τα ίδια άσχημα αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Ζέρβας.
«Δεν χρειάζονται λογισμικά το βλέπουμε από την κίνηση στους δρόμους. Να καταλάβουμε όλοι ότι συγχρωτισμός και συναθροίσεις αποτελούν ασέβεια προς την δημόσια υγεία και αυτοθυσία του προσωπικού του ΕΣΥ και προς τους συμπολίτες που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα», ανέφερε σημειώνοντας πως «η μη δραστική μείωση των κρουσμάτων παρατείνει την πανδημία, επηρεάζει την οικονομία και επιφέρει κόπωση σε όλους. Να δείξουμε σεβασμό σε όσους χάθηκαν από τον κορωνοϊό».