Κορωνοϊός: Η φυσική νόσηση προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από την επαναλοίμωξη

Το ενδεχόμενο επαναλοίμωξης από κορωνοϊό μειώνεται σημαντικά για όποιους έχουν νοσήσει από τις μεταλλάξεις Alpha, Beta και Delta, σε αντίθεση με όσους νόσησαν με Omicron σημείωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης για την πορεία του σχεδίου Εμβολιαστικής κάλυψης.

“Η φυσική νόσος από την Alpha τη Βeta και τη Delta προσέφερε ισχυρή προστασία έναντι της Οmicrοn κατά 90%. Αντίθετα η Omicron είχε προστασία 60%” ανέφερε η καθηγήτρια.

Τόνισε δε ότι δεν θεωρείται επαναλοίμωξη από κορωνοϊό η διάγνωση της λοόμωξης σε λιγότερο από 3 μήνες.

«Ζούμε σε μία περίοδο που οι γνώσεις συνεχώς μεταβάλλονται. Η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή και η αυξημένη δυνατότητα για επαναλοιμώξεις είναι τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον. Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την τέταρτη δόση εμβολίου ανέφερε ότι μια μελέτη από το Ισραήλ, έδειξε ότι διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με την παραλλαγή Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία από εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Παραμένει ισχυρή η σύσταση μας για τρίτη δόση ενώ η τέταρτη αφορά τους ανοσοκατεσταλμένους ανέφερε.

Ο ΓΓ πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα φθάνουν στην χώρα μας 168.000 δόσεις του εμβολίου Novavax και στις επόμενες μία ή δύο ημέρες αναμένεται να ανοίξουν τα ραντεβού στην πλατφόρμα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή