Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022
14
04
42

Κορωνοϊός: «Φρένο» στη μουσική σε εστίαση και διασκέδαση βάζουν τα σχολεία – Γιατί παρατείνονται τα μέτρα

Μοιραστείτε το

Αριθμός κρουσμάτων, πίεση στο ΕΣΥ, μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης για την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον, πορεία επαναλειτουργίας των σχολείων και φυσικά οι εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, είναι τα δεδομένα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, ως προς τη λήψη των αποφάσεων για την επαναφορά της μουσικής σε εστίαση και διασκέδαση. Αν και το σενάριο άρσης της απαγόρευσης δεν αποκλείεται ακόμα κατηγορηματικά, η υλοποίησή του φαίνεται να συγκεντρώνει πλέον ελάχιστες πιθανότητες.

Το κεντρικό σενάριο που συζητά το κυβερνητικό επιτελείο είναι η παράταση του υφιστάμενου πακέτου περιοριστικών μέτρων και μετά τις 16 Ιανουαρίου και συγκεκριμένα έως το τέλος του μήνα. Τέθηκε, ωστόσο, επί τάπητος η πιθανότητα άρσης αποκλειστικά της απαγόρευσης της μουσικής στους χώρους της εστίασης και διασκέδασης, διατηρώντας την απαγόρευση ορθίων και το κλείσιμο τα μεσάνυχτα.

Η συζήτηση αυτή έγινε υπό το σκεπτικό ότι το μουσικό «σιωπητήριο» ήταν το τελευταίο μέτρο που επιβλήθηκε κυρίως μπροστά στον φόβο συνωστισμού την Πρωτοχρονιά, συνεπώς τώρα θα μπορούσε να είναι το πρώτο που θα αρθεί.

Προτεραιότητα τα σχολεία

Η διαρκώς αυξανόμενη πορεία των κρουσμάτων, ωστόσο, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις κορύφωσης του πέμπτου κύματος με την παραλλαγή Όμικρον, αλλά κυρίως η επαναλειτουργία των σχολείων από χθες, οδήγησαν σύμφωνα με πληροφορίες την κυβέρνηση σε προβληματισμό και δεύτερες σκέψεις. Ενώ άλλες πηγές σημείωναν πως αυτή η προοπτική δεν αντιμετωπίζεται και πολύ θετικά από τους ειδικούς.

Κυβερνητική πηγή επισήμανε ότι «προτεραιότητα σε αυτή τη φάση έχει η ομαλή και ασφαλής συνέχιση της δια ζώσης εκπαίδευσης», τονίζοντας πως η παράλληλη επαναφορά της μουσικής σε εστίαση και διασκέδαση ενέχει αφενός τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης αύξησης των κρουσμάτων στην κοινότητα, αφετέρου τον κίνδυνο εκπομπής λάθος μηνύματος (σ.σ. χαλάρωσης) προς την κοινωνία «ενώ δεν είμαστε ακόμα εκεί».

«Προφανώς υπάρχει μια πρόθεση να προχωρήσει αυτό κάποια στιγμή, αλλά το σωστό timing δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο», προσέθετε η εν λόγω πηγή. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο αύριο Τετάρτη οπότε και συνεδριάζει η Ολομέλεια της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αξιολογήσει όλα τα τελευταία δεδομένα και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση για την «τύχη» των μέτρων που τελούν σε ισχύ μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Τι θα γίνει με τα γήπεδα

Στις μικρές αλλαγές που συζητήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και η πιθανότητα μιας μικρής αύξησης του επιτρεπόμενου ποσοστού θεατών στα γήπεδα και συγκεκριμένα στο 20% από 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα που εφαρμόζεται σήμερα. Οι πληροφορίες του Reader αναφέρουν πως τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμα και όλα θα κριθούν στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου θα διαφανούν τα περιθώρια για την εν λόγω αλλαγή.

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.