Στους 35 ανέβηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα, καθώς σήμερα τέσσερα ακόμη ύποπτα κρούσματα, βγήκαν θετικά στον ιό, στη Ζάκυνθο.
Εχθές Πέμπτη άλλοι 21 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό από τους 24 που ελέγχθηκαν και ήταν στο ταξιδιωτικό γκρουπ το οποίο επέστρεψε από το Ισραήλ. Από αυτούς τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο 66χρονος είναι με πιο βαριά νόσηση πνευμονίας, οι άλλοι δύο έχουν εμφανίσει πνευμονία, ενώ έξι είναι σε παρακολούθηση με καλή κλινική εικόνα.
«Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού, η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από την πραγματική επιδημία» επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών. Μίλησε για υποδιάγνωση του ιού λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί.
«Ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι ήπια», πρόσθεσε.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των χωρών με κρούσματα είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ήδη 80 χώρες καταγράφουν συνολικά 96.000 κρούσματα, αλλά «ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος».
Ο ιός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία, είπε και σημείωσε ότι «δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία».
«Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού. Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10-15% του πληθυσμού» εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας.
Όσον αφορά το ένατο περιστατικό στην Πάτρα και τους άλλους εκδρομείς στο Ισραήλ, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον των ταξιδιωτών.
«Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν όλα σωστά από τα νοσοκομεία που υποδέχθηκαν τα περιστατικά, εξήγησε ότι «τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας».
Τέλος ανέφερε ότι συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να κρατούν τους πολίτες στο σπίτι για να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν χρόνια νοσήματα.
Με ευθύνη του ΕΟΔΥ ξέφυγε ο κορωνοϊός σε Ηλεία και Αχαΐα – Εγκληματικές παραλείψεις από το κράτος
Για τα όσα συνέβησαν πριν την ανακοίνωση του ένατου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα μας μίλησε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας.
“Εμείς είπαμε στον ΕΟΔΥ ότι έχει συμπτώματα μετά από επιστροφή από το Ισραήλ και την Αίγυπτο αλλά το Ισραήλ μέχρι χθες δεν ήταν στις χώρες υψηλού κινδύνου”, ανέφερε μεταξύ άλλων σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς.
Ο Δημήτρης Ζιαζιάς είναι και αυτός σε καραντίνα γιατί είναι ένας από τους γιατρούς που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο ασθενή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου και υποστήριξε πως “δεν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος γιατί υπάρχει μια προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι γιατροί ότι δεν έστειλαν έγκαιρα το δείγμα. Είχε γίνει επικοινωνία γιατρών από Αμαλιάδα και Ρίο με τον ΕΟΔΥ και η σαφέστατη οδηγία ήταν να μην σταλεί δείγμα. Μετά από επιμονή των γιατρών της παθολογικής κλινικής του Ρίου εστάλη το δείγμα”.
“Εμείς είπαμε στον ΕΟΔΥ ότι έχει συμπτώματα μετά από επιστροφή από το Ισραήλ και την Αίγυπτο αλλά το Ισραήλ μέχρι χθες δεν ήταν στις χώρες υψηλού κινδύνου. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και καθορίζονται για κάθε χώρα πιο εξειδικευμένα μέτρα. Οι οδηγίες ήταν ότι πιθανό κρούσμα είναι όποιος έχει συμπτώματα γρίπης και επιστρέφει από χώρα υψηλού κινδύνου: Ιράν, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιταλία. Δεν υπήρχε στον κατάλογο των οδηγιών το Ισραήλ“, συμπλήρωσε.
Κορωνοϊός: 21 από τους 24 ταξιδιώτες βρέθηκαν θετικοί
Στο ταξίδι στους Αγίους Τόπους, όπου νόσησε ο 66χρονος, ταξίδεψαν 53 άτομα συνολικά. Από αυτά τα 24 έχουν εξεταστεί και τα 21 διαγνώστηκαν με τον κορωνοϊό, φτάνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα στα 31. Ολοι μαζί, όπως και η γυναίκα του 66χρονου που ήταν το δέκατο χρονικά κρούσμα, είχαν ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους, όπου αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι πως επέστρεψαν από εκεί στις 27 Φεβρουαρίου, όταν ακόμη δεν υπήρχε κρούσμα στο Ισραήλ.
Από τους 21 που βρέθηκαν θετικοί, οι 9 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ρίου και οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, με την κατάσταση της υγείας τους να κρίνεται καλή (δύο παρουσιάζουν ήπια πνευμονία).
Όσον αφορά για την ιχνηλάτηση των επαφών του 66χρονου, έχουν βρεθεί πάνω από 400 άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή και γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι σε όσες περιπτώσεις κρίνεται πως χρειάζεται. Στο νοσοκομείο από χθες ισχύουν έκτακτα μέτρα, καθώς μία πτέρυγα μετατράπηκε σε πτέρυγα κορωνοϊού, ενώ αναβλήθηκε η σημερινή εφημερία. Και στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπου αρχικά νοσηλεύτηκε ο 66χρονος, αποφασίστηκε να μην γίνει η εφημερία.
Συνεχίζονται τα έκτακτα μέτρα σε Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο, απολύμανση στην Αμαλιάδα
Η αύξηση των κρουσμάτων δείχνει πως τα έκτακτα μέτρα στους τρεις νομούς των ταξιδιωτών (Αχαϊα, Ηλεία, Ζάκυνθος) ήταν ένα μέτρο που χρειάστηκε να επιβληθεί, ώστε να καθυστερήσει ή να περιορίσει, όσο το δυνατόν, την διασπορά της νόσου. Τα μέτρα θα συνεχιστούν και σήμερα, καθώς τα σχολεία σε αυτούς τους τρεις νομούς θα παραμείνουν κλειστά, όπως και αθλητικοί χώροι, μουσεία, κινηματογράφοι, αρχαιολογικοί χώροι και άλλοι χώροι μαζικών συναθροίσεων.
Στην Αμαλιάδα, οι δρόμοι ερήμωσαν χθες, καθώς η ανησυχία στους κατοίκους για εξάπλωση του ιού, είναι έκδηλη, με τον Δήμο να προχωρά σε απολύμανση κτιρίων.