Κορωνοϊός: Άνοιγμα Λυκείων με δύο self tests την εβδομάδα – Τα σενάρια για μετακινήσεις το Πάσχα

3
Κορωνοϊός: Άνοιγμα Λυκείων με

Η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές του λυκείου είναι γεγονός μετά την χθεσινή απόφαση των λοιμωξιολόγων.

Παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν, αποφασίστηκε να δοθεί το «πράσινο φως» για να ανοίξουν τα σχολεία την προσεχή Δευτέρα, αποκλειστικά για τα λύκεια σε πρώτη φάση. Στην συνεδρίαση της επιτροπής, υπέρ του ανοίγματος τάχθηκαν 19 μέλη της επιτροπής, ενώ έξι ήταν κατά. Κατά πληροφορίες, ένα από τα μέλη που ψήφισε κατά του ανοίγματος, ήταν ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ποια σχολεία ανοίγουν

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, από τη Δευτέρα 12 Απριλίου επαναλειτουργούν διά ζώσης τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, ημερήσια και εσπερινά, όλης της χώρας, καθώς και οι λυκειακές τάξεις των Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις. Παράλληλα, συνεχίζουν τη διά ζώσης λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, οι οποίες δεν έχουν κλείσει καθόλου από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς.

Σχολεία: Ανοιγμα με self test και μέτρα

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, τα self test είναι υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Χωρίς το αποτέλεσμα του τεστ οι μαθητές δεν θα μπορούν να προσέλθουν στο μάθημα. Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται Δευτέρα και Πέμπτη. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Αν κάποιος κάνει μοριακό τεστ 24 με 48 ώρες πριν, τότε δεν χρειάζεται να κάνει το self test.

Οσον αφορά τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, είναι τα εξής:

η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,ιαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
χρήση αντισηπτικών,

σχολαστικοί καθαρισμοί,

τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,

ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής,

χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Η διαδικασία για τα self test για τους μαθητές

Τα self test θα πρέπει να γίνονται στο σπίτι. Οι γονείς με το ΑΜΚΑ τους θα το προμηθεύονται από τα φαρμακεία και στη συνέχεια στο σπίτι θα πραγματοποιούν το τεστ.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

Οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Τι γίνεται αν το self test είναι αρνητικό;

Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους. Θα επιδεικνύουν την εκάστοτε κάρτα στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Τι γίνεται αν το self test είναι θετικό;

Για τους μαθητές, θα δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις, το σχέδιο για μετακινήσεις το Πάσχα

Στο “τραπέζι” φαίνεται πως έχει πέσει το σενάριο, το αμέσως επόμενο διάστημα να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση τα Σαββατοκύριακα, κατά τα οποία επιτρέπονται ήδη οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο.

Επιπλέον, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και για το σχέδιο… “Πάσχα στο χωριό” θα ανοίξει μετά τις 15 Απριλίου, όταν και θα υπάρξει καλύτερη και πιο σαφής εικόνα για την επιδημιολογική πορεία της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΡΕΝ, δύο είναι σενάρια τα οποία εξετάζονται. Το πρώτο, να επιτραπεί τελικά η μετακίνηση εκτός νομού σε όσους, με βάση το Ε9, θα μπορούν να αποδεικνύουν ότι πηγαίνουν στα εξοχικά τους. Μία δεύτερη σκέψη που συζητείται, είναι να επιτραπεί η μετακίνηση σε άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, έχουν χαρτί δηλαδή ότι έχουν εμβολιαστεί και έχει περάσει το ασφαλές διάστημα που χρειάζεται μετά τη δεύτερη δόση. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση αν επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού, είναι ξεκάθαρο πως και για τις ημέρες του Πάσχα θα υπάρξουν οι περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να συγκεντρώνονται στα σπίτια.

Το άνοιγμα της εστίασης φαίνεται πως “κλειδώνει” για μετά το Πάσχα και σε κάθε περίπτωση, σε πρώτη φάση θα αφορά στους εξωτερικούς χώρους.