Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη Δυτική Ελλάδα και 18 περιοχές της χώρας- Η κυβέρνηση επιβάλλει πλαφόν στα τεστ

Το δεύτερο κύμα δεν λέει να μας αφήσει

Την προειδοποίηση ότι «το ιικό φορτίο μειώνεται αλλά όχι όσο θα θέλαμε» και πως «το δεύτερο κύμα κορωνοϊού δεν λέει να φύγει» έστειλαν κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα οι Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Θα έχουμε πίεση τις επόμενες 7-14 ημέρες» προειδοποίησε η κα Παπαευαγγέλου , ενώ ο υφ. Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης, ενώ τόνισε πως πρέπει να δείξουμε προσοχή σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία, όπου αυξάνονται τα κρούσματα

Λίγο νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 607 διασωληνωμένους, 101 νεκρούς και 2.013 νέα κρούσματα. Στην ενημέρωση βρίσκεται ο υφυπουργός Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Επίσης ανακοινώσεις θα κάνει και ο γ.γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ενώ δεν παραβρίσκεται ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην νέα ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, σημειώνοντας πως τα κρούσματα παραμένουν υψηλά στη Θεσσαλονίκη, την Αττική, τη Λάρισα τις Σέρρες, αλλά και τη Μαγνησία.

Όπως είπε η κα. Παπαευαγγέλου, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη 17η θέση από άποψης νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη και στην 16η με βάση τη θνητότητα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, επεσήμανε η λοιμωξιολόγος. Είδαμε μείωση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, είπε και ανέφερε πως ο μέσος όρος μολύνσεων από τον κορωνοϊό βρίσκεται κοντά στις 2000, στην Αττική είναι κάτω από 400 και στη Θεσσαλονίκη κάτω από 600.

«Η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που επιθυμούσαμε» είπε ωστόσο η κα. Παπαευαγγέλου. «Ακόμη και σήμερα σε κάποιες περιοχές της χώρας μας αυξάνονται τα κρούσματα» πρόσθεσε και τόνισε πως αυτό εν μέρει να οφείλεται σε γνωστές συρροές.
Στα 48 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας νέων κρουσμάτων κορωνοϊού

Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε περαιτέρω αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, που την περασμένη εβδομάδα ανήλθε στα 48 χρόνια. Επιπλέον, 3.200 νέα κρούσματα αφορούν σε άτομα άνω των 65 ετών.

«Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και η πίεση παραμένει κρίσιμη και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πιέζει περαιτέρω καθ’ όλη της διάρκεια της εβδομάδας» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σοκάρει ο μέσος όρος θνητότητας από τον κορωνοϊό

Την ίδια ώρα, ο αριθμός θανάτων ανέρχεται πλέον σε 85 νεκρούς την ημέρα κατά μέσο όρο. «Συμπερασματικά αν και έχουμε σαφή μείωση στα νέα κρούσματα, αυτό συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό… το δεύτερο κύμα δεν λέει να μας αφήσει» αναφέρει η κα. Παπαευγγέλου.

«Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμη εξεταστεί από την επιτροπή και θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα» είπε τέλος η Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως τόνισε, μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση, απότομη έξαρση των κρουσμάτων. «Όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση, τόσο γρηγορότερα θα δούμε αναζωπύρωση» επεσήμανε.
Χαρδαλιάς: Ανησυχία για την Δυτική Ελλάδα και 18 περιοχές της χώρας

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε στις 18 ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, αλλά και εκείνες που βρίσκονται σε αύξηση.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε πως παρά την γενικότερη επιπέδωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, υπάρχουν 18 περιοχές που συνεχίζουν να δείχνουν ιδιαίτερα επιβαρυμένες και η κατάστασή τους εγείρει ανησυχία.
Οι 18 ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές στην Ελλάδα:

    Πέλλα,
    Δράμα,
    Θεσσαλονίκη,
    Γρεβενά,
    Φλώρινα,
    Πιερία,
    Ημαθία,
    Σέρρες,
    Λάρισα,
    Κιλκίς,
    Χαλκιδική,
    Μαγνησία,
    Ξάνθη,
    Καρδίτσα,
    Βόλος,
    Έβρος,
    Καβάλα,
    Τρίκαλα.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις περιοχές όπου παρατηρείται συνεχής αύξηση ιικού φορτίου. Αυτές είναι στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αχαΐα, η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία, με τον υφυπουργό να στέκεται και στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Δήμαρχο Πατρέων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την σημασία της αυστηρής τήρησης των μέτρων στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας το επόμενο διάστημα.

Τέλος, αναφορικά με την άρση του lockdown και τα Χριστούγεννα ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Είναι πρόωρη η συζήτηση για άρση των μέτρων την παρούσα στιγμή. Τα Χριστούγεννα, όπως και σε όλο τον κόσμο θα είναι διαφορετικά. Για τις επόμενες 10 μέρες είναι σημαντική η αυστηρή τήρηση των μέτρων».

Ανώτατη τιμή στα τεστ κορωνοϊού ορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο γ.γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης μίλησε για φαινόμενα κερδοσκοπίας και ασύμμετρων ανατιμήσεων, ανακοινώνοντας πλαφόν στην τιμή των τεστ κορωνοϊού αλλά και σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Οπως ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ως ανώτατη τιμή για μοριακό έλεγχο ορίζονται τα 40 ευρώ, ενώ για τα rapid test ορίζονται τα 10 ευρώ. «Μέλημα μας ήταν και παραμένει η κοινωνική συνοχή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς, που όμως τώρα βρίσκεται σε αναστολή. Γνωρίζοντας ότι για λόγους πρόληψης γίνεται τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσης, με σχετική τροπολογία», επισήμανε.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του γ.γ. Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη:

«Η Κυβέρνηση έχει εξ αρχής θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα της, την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την πρόσβαση των πολιτών σ’ αυτή. Και οι δύο παράμετροι είναι αδιαπραγμάτευτοι για εμάς.

Μέλημα μας ήταν και παραμένει, η κοινωνική συνοχή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Υποστηρίζουμε τις πρακτικές του υγιούς ανταγωνισμού, όταν όμως αυτός λειτουργεί.

Τώρα όμως που το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς βρίσκεται σε αναστολή, οφείλουμε να παρέμβουμε θεσμικά μπροστά σε φαινόμενα ασύμμετρων ανατιμήσεων και κερδοσκοπίας.

Σήμερα και γνωρίζοντας πλέον ότι για λόγους πρόληψης, γίνεται ευρεία χρήση των τεστ ανίχνευσης του ιού από τους πολίτες, είτε κατά μόνας, είτε από τις επιχειρήσεις για λογαριασμό των υπαλλήλων τους, έχοντας πρώτιστα διασφαλίσει την διαθεσιμότητα των εν λόγω προϊόντων και υπηρεσιών και συνάμα έχοντας προσδιορίσει το κόστος διάθεσης αυτών στους χρήστες, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσής τους.

Έτσι λοιπόν, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει σχετική τροπολογία, με την οποία θα εξουσιοδοτείται να μπορεί να ορίσει ανώτατες τελικές τιμές, σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών.

Αμέσως μετά την ψήφιση και δημοσίευση στο ΦΕΚ της διάταξης, θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα τίθενται σε εφαρμογή οι ανώτατες τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων για ανίχνευση κορωνοϊού SARS-CoV-2, σε κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

α) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορονωιού SARS-CoV-2, τα σαράντα ΕΥΡΩ (40,00€)

β)  ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορονωιού SARS-CoV-2 (Rapid test), τα δέκα (10,00) ευρώ,

Από την πρώτη κιόλας στιγμή της πανδημίας που ενέσκηψε στην χώρα και την εξ αυτής υγειονομική κρίση, που προκλήθηκε από τον Κορωνοϊό, η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μερίμνησαν άμεσα, επιστρατεύοντας θεσμικά και τεχνικά εργαλεία, τα οποία διασφάλισαν:

    Την απρόσκοπτη και συνεχή τροφοδοσία της αγοράς.
    Την επάρκεια αγαθών υγειονομικής προστασίας (δυνατότητα εγχώριας παραγωγής αντισηπτικών, μασκών κ.α εκμηδενίζοντας τον χρόνο αδειοδότησης).
    Την πρόσβαση των πολιτών σε προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλό κόστος.

Συγκεκριμένα:

1. Αναπτύξαμε και θέσαμε σε εφαρμογή την ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής, με την οποία οι καταναλωτές μπορούν πλέον να συγκρίνουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων μεταξύ των σούπερ μάρκετ, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στις τιμές.

2. Πρώτοι στην Ευρώπη ενεργοποιήσαμε το Μητρώο Καταγραφής Αποθεμάτων του υγειονομικού υλικού, έχοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο της επάρκειας των αγαθών στην ιδιωτική οικονομία.

3. Μειώσαμε τον ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μεγάλη γκάμα αγαθών, που είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, μειώνοντας δραστικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών.

4. Θεσπίσαμε το σταθερό περιθώριο μικτού κέρδους σε αγαθά και υπηρεσίες, οριζόμενο ίδιο με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους εκτός περιοριστικών μέτρων, αποτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κερδοσκοπία, επιτυγχάνοντας την διατήρηση του χαμηλού πληθωρισμού και προστατεύοντας εν τέλει τα εισοδήματα των πολιτών.

5. Αναβαθμίσαμε την υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών 1520. Περισσότεροι από 300 χιλιάδες καταναλωτές και επαγγελματίες, έχουν εξυπηρετηθεί τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά έως σήμερα.

6. Εποπτεύσαμε με τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό παρόντα (ΕΛΑΣ-ΔΙΜΕΑ-ΕΑΔ-ΛΣ-ΣΕΠΕ-Δημοτικές Αστυνομίες) την τήρηση των μέτρων για την προστασία των πολιτών, πραγματοποιώντας περισσότερους από 660 χιλιάδες ελέγχους ανά την επικράτεια.

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε την κοινωνία από κάθε αθέμιτη εμπορική πρακτική. Όποτε και όπου χρειαστεί θα παρέμβουμε σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή