Το πειραματικό εμβόλιο της «AstraZeneca» κατά του νέου κορωνοϊού ήταν ασφαλές και παρήγαγε σημαντική ανοσοαπόκριση στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν σε περισσότερους από 1.000 υγιείς ασθενείς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που δημοσιεύει τη Δευτέρα (20/07) η βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» και όλος ο κόσμος περιμένει τις επόμενες ημέρες να ακούσει ακόμα πιο ευχάριστα νέα. Με βάση τα όσα αναφέρει και η Σάρα Γκίλμπερτ, επικεφαλής των ερευνητών που αναπτύσσουν το εμβόλιο…
Το εμβόλιο, που έχει την ονομασία «AZD1222» και αναπτύσσεται από την «AstraZeneca» και επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δεν προκάλεσε καμιά σοβαρή παρενέργεια και προκάλεσε αντίσωμα και ανοσολογικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής.
Προσωρινά στοιχεία έδειξαν ισχυρό αντίσωμα και αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου
Προσωρινά αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη Φάση Ι/ΙΙ της δοκιμής COV001, υπό το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδειξαν ότι το «AZD1222» ήταν ανεκτό.
«Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιό μας θα βοηθήσει να διευθετηθεί η πανδημία, αλλά αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε η Σάρα Γκίλμπερτ, η επικεφαλής των ερευνητών που αναπτύσσουν το εμβόλιο.
«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο ισχυρή ανοσοαπόκριση χρειάζεται να προκαλέσουμε για να επιτύχουμε μια αποτελεσματική προστασία κατά της λοίμωξης SARS-CoV-2». Η Γκίλμπερτ δήλωσε ότι οι ερευνητές πρέπει να μάθουν περισσότερα για την COVID-19 και να συνεχίσουν τις δοκιμές τελικού σταδίου οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε ήσσονος σημασίας παρενέργειες πιο συχνά σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αλλά ορισμένες μπορεί να περιοριστούν με τη χορήγηση παρακεταμόλης, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες από το εμβόλιο.
«Τα σημερινά δεδομένα αυξάνουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο θα δράσει και μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την παρασκευή του εμβολίου σε κλίμακα για ευρεία και ισότιμη πρόσβαση σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της «AstraZeneca».
Δυνατή έως τον Σεπτέμβριο η παραγωγή ενός εκατομμυρίου και πλέον δόσεων του εμβολίου
Οι αρχικές εκτιμήσεις για την παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων του πειραματικού εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της COVID-19 έως τον Σεπτέμβριο μπορεί να είναι συντηρητικές καθώς η παραγωγή του εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορεί να ολοκληρωθούν οι δοκιμές τελικού σταδίου, δήλωσε σήμερα ερευνητής.
«Μπορεί να παρασκευαστούν ένα εκατομμύριο δόσεις έως τον Σεπτέμβριο: αυτό μοιάζει με μια εν πολλοίς συντηρητική εκτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα του τι συμβαίνει», δήλωσε ο Άντριαν Χιλ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφερόμενος στην ικανότητα παραγωγής του εταίρου, της φαρμακοβιομηχανίας «AstraZeneca».
«Σίγουρα θα υπάρχουν ένα εκατομμύριο δόσεις γύρω στον Σεπτέμβριο. Αυτό που είναι λιγότερο προβλέψιμο από το μέγεθος της παραγωγής είναι πόσο συχνά θα εμφανίζονται κρούσματα της ασθένειας, συνεπώς πότε θα υπάρξει ένα τέλος», υπογράμμισε ακόμα και πρόσθεσε ότι πιθανόν οι δόσεις του εμβολίου να είναι διαθέσιμες έως το τέλος του έτους.
Ηνωμένο Βασίλειο: Παραγγελίες εκατομμύρια δόσεων τριών διαφορετικών εμβολίων
Λίγο νωρίτερα τη Δευτέρα (20/07), η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι σύναψε συμφωνίες για την εξασφάλιση 90 εκατομμυρίων δόσεων δύο πειραματικών εμβολίων, αυτό της γερμανο-αμερικανικής BioNTech/Pfizer και αυτό του γαλλικού εργαστηρίου Valneva.
Οι συμφωνίες αυτές – για 30 εκατομμύρια δόσεις από τη συμμαχία της γερμανικής BioNtech και του αμερικανικού εργαστηρίου Pfizer και 60 εκατομμύρια (με επιλογή και για επιπλέον 40 εκατομμύρια) δόσεις από τη γαλλική Valneva- έρχονται να προστεθούν σε αυτή που έχει συνάψει η βρετανική κυβέρνηση με τον βρετανικό όμιλο AstraZeneca για 100 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού του εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα πειραματικά εμβόλια παγκοσμίως.
Οι αριθμοί αυτοί για δόσεις εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού ξεπερνούν κατά πολύ τον βρετανικό πληθυσμό (66 εκατομμύρια κάτοικοι), αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια αυτά θα είναι αποτελεσματικά, αλλά και στην περίπτωση που είναι, δεν είναι γνωστό πόσες δόσεις τους θα χρειάζονται για να προστατευθεί ένας άνθρωπος.
Με τις νέες αυτές συμφωνίες, «η βρετανική κυβέρνηση έχει εφεξής εξασφαλίσει πρόσβαση σε τρία εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία αναπτύσσονται εδώ και στον κόσμο, δίδοντας στη Βρετανία όλες τις πιθανότητες να έχει πρόσβαση σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο το ταχύτερο δυνατό», υπογραμμίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Το πρώτο σχόλιο του Ηλία Μόσιαλου – «Πολύ ενθαρρυντικές οι ανακοινώσεις»
Το εμβόλιο της Οξφόρδης και τα πρώτα αποτελέσματα, σχολίασε μέσω Facebook, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος και τόνισε ότι είναι πολύ θετικά. Χαρακτηριστικά, είπε πως είναι «Θετικές και πολύ ενθαρρυντικές οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης (κλινική φάση δοκιμών 1/2)».
Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι πρέπει «να περιμένουμε και τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης σε λίγες εβδομάδες».
Επίσης, στις 22 Ιουνίου ξεκίνησε η οροεπιδημιολογική μελέτη για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Στόχος της μελέτης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου 2020, είναι ο έλεγχος σημαντικού και αντιπροσωπευτικού αριθμού μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΕΚΠΑ για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στο αίμα τους.
Στην ερευνητική ομάδα της μελέτης συμμετέχουν 15 καθηγητές του ΕΚΠΑ από την Ιατρική Σχολή και τα Τμήματα Βιολογίας, Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών και Χημείας.
Έτσι δρα το εμβόλιο
Το εμβόλιο με την ονομασία ChAdOx1 nCoV-19 παρασκευάζεται με ταχύτητες που δεν έχουν ξανασυναντήσει οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια. Αποτελείται από έναν γενετικά σχεδιασμένο ιό ο οποίος προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.
Φυσικά έχει υποστεί μεγάλες παραλλαγές έτσι ώστε να μην προκαλέσει μολύνσεις στους ανρώπους, ενώ συμπεριφέρεται όπως ο κορωνοϊός. Οι επιστήμονες το έκαναν αυτό μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες της πρωτεΐνης του κορωνοϊού που είναι και το κρίσιμο «εργαλείο» για να εισβάλλει ο ιός στα κύτταρά μας.
Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μοιάζει με τον κορωνοϊό και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μάθει πως να του επιτίθεται. Στο ερώτημα αν είναι ασφαλές οι επιστήμονες λένε ότι είναι αλλά έχει παρενέργειες. Το 70% των ανθρώπων στους οποίους χορηγήθηκε παρουσίασαν πυρετό ή πονοκέφαλο τα οποία αντιμετωπίστηκαν με την χορήγηση παρακεταμόλης.
Η Ρωσία ενδέχεται να έχει το εμβόλιο του κορωνοϊού νωρίτερα από άλλες χώρες
Την ίδια ώρα, οι δοκιμές για την ανάπτυξη του εμβολίου του κορωνοϊού στην Ρωσία προχωρούν επιτυχώς και ενδέχεται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από ό,τι σε άλλες χώρες, χάρη στους επιστήμονες και τις υπάρχουσες υποδομές. Την άποψη αυτή είχε εκφράσει ο πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, (Russian Direct Investment Fund –RDIF) Κυρίλ Ντμίτριεφ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN,το περασμένο Σάββατο.
Απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου, πού οφείλονται οι επιτυχίες της Ρωσίας στην κατεύθυνση αυτή, ο Ντμίτριεφ είπε «Διαθέτουμε πολλές υποδομές για την ανάπτυξη του εμβολίου. Και πάλι θα έλεγα ότι θα είμαστε πρώτοι χάρη στους επιστήμονές μας και τις έρευνες τις οποίες έχουμε κάνει μέχρι σήμερα».
Ο Ντμίτριεφ όταν κλήθηκε στην συνέντευξή του αυτή να σχολιάσει τις αναφορές του Εθνικού Κέντρου για την Κυβερνοσφάλεια στη Βρετανία (NCSC), ότι χάκερς που σχετίζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να κλέψουν δεδομένα για το εμβόλιο του κορονοϊού από την Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, επέστησε την προσοχή στην χρονική συγκυρία που διατυπώθηκαν τέτοιου είδους κατηγορίες
«Κατ΄αρχάς, έχουμε εκπλαγεί πολύ με την επιλογή της χρονικής συγκυρίας. Και αυτό συνέβη στην ουσία, την επόμενη μέρα αφότου ανακοινώσαμε ότι περιμένουμε να εγκριθεί το δικό μας εμβόλιο τον Αύγουστο», είχε πει ο Ντμίτριεφ στα αγγλικά.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με όσα της προσάπτουν για κλοπή δεδομένων. Νωρίτερα ο Ντμίτριεφ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται να κλέψει το βρετανικό εμβόλιο καθώς η βρετανική εταιρεία AstraZeneca είχε παραδώσει την τεχνολογία του εμβολίου στην ρωσική φαρμακευτική εταιρείας R-Pharm.
Την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κιρίλ Ντμίτριεφ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο «Reuters» ότι η Ρωσία σχεδιάζει να παραγάγει φέτος εγχωρίως 30 εκατ. δόσεις ενός πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν άλλες 170 εκατ. δόσεις στο εξωτερικό.
Η πρώτη δοκιμή του εμβολίου σε ανθρώπους, ένα τεστ διάρκειας ενός μήνα σε 38 ανθρώπους, τερματίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ερευνητές συμπέραναν πως είναι ασφαλές για να χρησιμοποιηθεί και πως προκαλεί ανοσοαπόκριση, αν και η ισχύς αυτής της ανοσοαπόκρισης είναι μέχρι στιγμής ασαφής. Μια μεγαλύτερη δοκιμή Φάσης 3 σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους αναμένεται να αρχίσει τον Αύγουστο, είχε δηλώσει Κιρίλ Ντμίτριεφ.
«Πιστεύουμε πως με βάση τα σημερινά αποτελέσματα, θα εγκριθεί στη Ρωσία τον Αύγουστο και σε μερικές άλλες χώρες τον Σεπτέμβριο…, θα καταστεί πιθανόν το πρώτο εμβόλιο που θα εγκριθεί στον κόσμο», δήλωσε στην συνέντευξη του.
Περισσότερα από 100 πιθανά εμβόλια αναπτύσσονται κατά της πανδημίας. Τουλάχιστον δύο βρίσκονται στην τελική Φάση 3 των δοκιμών σε ανθρώπους, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – το ένα αναπτύσσεται από την κινεζική Sinopharm και το άλλο από την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ο Ντμίτριεφ δήλωσε πως η ρωσική δοκιμή της Φάσης 3 θα διεξαχθεί στη Ρωσία και σε δύο χώρες της Μέση Ανατολής και θα αρχίσει όταν ολοκληρωθεί, στις 3 Αυγούστου, η δοκιμή της Φάσης 2 σε 100 ανθρώπους.
Την Παρασκευή (17/07) η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την παραγωγή εμβολίου για την Covid-19 που έχει αναπτυχθεί από τον φαρμακευτικό αυτό γίγαντα και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ο όμιλος της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας «R-Pharm» κατέληξε σε συμφωνία με τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία «AstraZeneca» για την παραγωγή του εμβολίου της Covid-19, είχε δηλώσει στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24», ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας Αλεξέι Ρέπικ.
«Έχουμε επισημοποιήσει το σχέδιο αυτό με τη μορφή των συμφωνιών που υπογράψαμε στον τομέα της παραγωγής και της προμήθειας του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την “AstraZeneca” και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες της “R-Pharm” για την υλοποίηση του έργου», δήλωσε ο Ρέπικ.
Μετά τις κατηγορίες της Βρετανίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών ότι χάκερς υποστηριζόμενοι από το ρωσικό κράτος προσπάθησαν να κλέψουν δεδομένα για το εμβόλιο της Covid-19 και σχετικές θεραπείες, ο επικεφαλής του Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας (RDIF) Κυρίλ Ντμίτριεφ, είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες ψευδείς και είπε ότι η Μόσχα δεν έχει ανάγκη να κλέψει μυστικά, αφού ήδη έχει συνάψει συμφωνία με την AstraZeneca για την παραγωγή βρετανικού εμβολίου στη Ρωσία.