Συνολικά 31 είναι τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Τα νέα δεδομένα για τα κρούσματα στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος- εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε για την ομάδα των ταξιδιωτών από το Ισραήλ, στις 27 Φεβρουαρίου, η χώρα δεν είχε μεγάλη διασπορά. Το γεγονός της μετάδοσης δείχνει τη δυναμική του ιού, είπε ο κ.Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν δύο στελέχη και μεταδίδεται και από ασθενείς με χαμηλή συμπτωματολογία. Ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί είπε ο κ.Τσιόδρας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκονται 12 από τα 21 νέα κρούσματα.
Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι ελληνικές Αρχές μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής λοιμωξιολόγου του ΕΟΔΥ, Σωτήρη Τσιόδρα, ότι ανέρχονται σε 31 τα κρούσματα από τον κοροναϊό. Μάλιστα, τα 21 νέα κρούσματα είναι οι συνταξιδιώτες του 66χρονου, ένατου κρούσματος, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα τους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο μαζί με τη σύζυγό του.
Εννέα από τα 21 θετικά περιστατικά που εντοπίστηκαν στην ομάδα που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο. Σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή, ο ένας ασθενής παραμένει σε βαριά αλλά ελεγχόμενη κατάσταση ενώ άλλοι δύο παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα και παρακολουθούνται στενά από την ειδική ομάδα του νοσοκομείου.
Οι υπόλοιποι έξι που νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας είναι με πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους άλλους τρεις αλλά παραμένουν στο νοσοκομείο για επιδημιολογική παρακολούθηση. Οι υπόλοιποι 12 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους γιατρούς και τον ΕΟΔΥ. Ενας από τα 21 διαπιστωμένα κρούσματα είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου. Γι’ αυτό και το Πανεπιστήμιο θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 30 και 69 ετών.
Εργαστηριακός έλεγχος μόνο στα σοβαρά περιστατικά
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πολύ σύντομα αν αυξηθούν δραματικά και τα περιστατικά στη χώρα μας, εργαστηριακός έλεγχος θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά. Σήμερα, δεκάδες συμπολίτες μας σπεύδουν για εργαστηριακό έλεγχο στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολύ μεγάλες αναμονές και να δοκιμάζεται το ήδη βεβαρυμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Ποια είναι τα νοσοκομεία αναφοράς
Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση.
Τα νοσοκομεία είναι τα ακόλουθα:
- ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»
- ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»
- ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης
- ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας
- ΓΝ Λαμίας
- Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
- Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου
- ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε και πρόσθεσε ότι τα «καθ’ υπερβολή μέτρα που ελήφθησαν» έχουν σκοπό να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός, τόνισε ο κ.Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι οι ταξιδιώτες από το Ισραήλ επέτρεψαν στη χώρα μας στις 27 Φεβρουαρίου, δηλαδή όταν στο Ισραήλ δεν υπήρχε κρούσμα. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν δύο στελέχη του ιού, όπως μεταδίδεται τα τελευταία 24ωρα», ενώ επανέλαβε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από ασθενείς με χαμηλή συμπτωματολογία.