Νέες «φωτιές» ανάβουν στο προεκλογικό σκηνικό, με νέα μέτωπα να ανοίγουν ξαφνικά από το πουθενά. «Πυρά» και αντιδράσεις ανάμεσα στον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον νυν υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, μία κόντρα που ξεκίνησε μετά από την υπερψήφιση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών(ΟΗΕ), των νέων κανόνων, για την διαχείριση του χρέους. Μία ιδιαίτερα σημαντική ψηφοφορία από την οποία η χώρα μας απείχε! Το ψήφισμα αν και μη δεσμευτικό, είναι πολιτικά φορτισμένο και αναμένεται να ασκήσει σοβαρές πολιτικές πιέσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
ΥΠΟΙΚ: θέμα στρατηγικής σημασίας η αναδιάρθρωση του χρέους
Άμεση ήταν η απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών, στις κατηγορίες «στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ» ότι ο υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης με τις κινήσεις του έφερε την ανατροπή της ελληνικής θέσης, σχετικά με τη δυνατότητα διαγραφής του χρέους, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι θέμα στρατηγικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάκαμψη, «το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ».
Βάσει του ψηφίσματος, πιστωτές και οφειλέτες οφείλουν να συμπράττουν με καλή πίστη και συνεργασία, προκειμένου να φθάσουν σε μία αμοιβαία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Αν και οι νέοι κανόνες υπερψηφίστηκαν με μεγάλη υποστήριξη, (έλαβαν 136 θετικές ψήφους, έξι αρνητικές, ενώ 41 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας) ΗΠΑ και Ευρώπη δεν τους βλέπουν με καλό μάτι καθώς δεν είναι εναρμονισμένοι με τους κανόνες που έχουν βάλει στην παγκόσμια Οικονομία και μάλιστα οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει την ένστασή τους ότι αρμόδιο για την θέσπιση τέτοιων κανόνων είναι το ΔΝΤ. Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει και χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες καταψήφισαν το ψήφισμα, με την αιτιολόγηση πως, τέτοιου είδους συμφωνίες «προκαλούν αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά».
Κοτζιάς: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να αλλάξει την ελληνική θέση για το χρέος
Κατά τον κ. Κοτζιά , ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, εισηγήθηκε στον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, την ανατροπή της επίσημης θέσης της χώρας περί δυνατότητας διαγραφής του χρέους , στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Σε γραπτή δήλωσή του, ο ίδιος τονίζει ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν δικαιούται να αλλάζει την πολιτική που είχε χαράξει η απελθούσα κυβέρνηση εφόσον μοναδική της δικαιοδοσία είναι να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες και από την άλλη δείχνει τον υπουργό Οικονομικών για την επιλογή του να εισηγηθεί στον Πέτρο Μολυβιάτη, την αποχή της Ελλάδας από τη σχετική ψηφοφορία.
Στη δήλωσή του ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρει:
«H υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης.
Βάσει οδηγιών Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο εξωτερικών μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας έδωσε σαφείς οδηγίες στη ΜΑ στον ΟΗΕ όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα. Υπάρχουν πληθώρα οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος . Η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους. Η αλλαγή της σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου:
Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θέμα στρατηγικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάκαμψη και έχει εργασθεί εντατικά ώστε να διαμορφωθούν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για μία επιτυχή διευθέτηση. Στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων -και όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στο Λονδίνο το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου- το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για την έγκαιρη και άρτια προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του χρέους που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν το τέλος του 2015. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ.