Όταν μία κυβέρνηση έχει μαζί της όλα τα ΜΜΕ, τα οποία συνήθως στηρίζουν ακόμη και τα οφθαλμοφανή ψέματά της, τότε μπαίνει σε έναν πειρασμό: να συνεχίσει να λέει τα ίδια ψέματα ή ακόμη και χειρότερα και, μάλιστα, με πιο απροσχημάτιστο τρόπο. Βλέπετε, αν κανείς δεν διαψεύδει δημοσίως αυτά που λες, τότε ούτε ο φόβος να εκτεθείς υπάρχει ούτε κάποιος σοβαρός δημοσιογραφικός έλεγχος της ασκούμενης εξουσίας.
Ταυτοχρόνως, είναι αλήθεια ότι, με τη βοήθεια των «συμπολιτευόμενων» ΜΜΕ, αλλά και του προσεκτικά φιλοτεχνημένου σοβαροφανούς προφίλ του πρωθυπουργού, πολλοί πολίτες θα μπουν στον πειρασμό να διερωτηθούν: «μα, αφού λέει συγκεκριμένα πράγματα. Είναι δυνατόν να λέει ψέματα;». Κι όμως, είναι. Το πρόσφατο, διαγγελματικού χαρακτήρα, τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έβριθε ψεμάτων, ανακριβειών και λαθών. Ψέματα, πάντως, που όπως όλα αυτού του είδους, έχουν κοντά ποδάρια.
Και έχουν κοντά ποδάρια επειδή ακυρώνονται στην πράξη από την καθημερινότητα των πολιτών: για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί 250 λεωφορεία παραπάνω στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Οι επιβάτες, όμως, ξέρουν ότι η ζωή τους το τελευταίο διάστημα έχει επιβαρυνθεί. Ότι τα δρομολόγια έχουν γίνει πιο αραιά, ότι τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ είναι βρόμικα, τρίζουν, είναι κακοσυντηρημένα.
Ο μόνος που έχει δει τα 250 λεωφορεία φαίνεται ότι είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ίσως, μάλιστα, με αυτά τα 250 λεωφορεία να έχουν φτάσει στα νοσοκομεία και οι «χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία», αφού ομοθυμαδόν όλοι οι γιατροί του συστήματος υγείας καταγγέλλουν το ακριβώς αντίθετο: ότι, δηλαδή, τα νοσοκομεία καθημερινά απορφανίζονται από νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και πως οι υγειονομικοί δίνουν υπεράνθρωπη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό ανοχύρωτοι και με πολλαπλές ελλείψεις.
Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι προσώρας αυτή η «μαγική εικόνα» που παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει γίνει αντιληπτή στους πολίτες. Βλέπετε, ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα πολλοί προτιμούν –είτε για ευκολία, είτε από τον φόβο της πανδημίας- το αυτοκίνητό τους, ενώ οι κάτοικοι σε χωριά και μικρές επαρχιακές πόλεις προφανώς δεν μπορούν να γνωρίζουν βιωματικά τις σκηνές ντροπής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Επίσης, ό,τι κι αν λένε οι γιατροί, όσοι πολίτες δεν έχουν επαφή με το σύστημα υγείας και δεν βλέπουν τις αγωνιώδεις σκηνές που εκτυλίσσονται καθημερινά στα νοσοκομεία δεν μπορούν να νιώσουν την πίεση στο σύστημα υγείας.
Όμως, ο χρόνος περνά, όλοι μιλούν με όλους, τα social media έχουν πάρει φωτιά και μία μαγική εικόνα δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα. Είναι γνωστή, άλλωστε, η φράση που έχει αποδοθεί στον Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να ξεγελάς λίγους για πολύ καιρό ή να ξεγελάς πολλούς για λι΄γο. Δεν μπορείς, όμως, να τους ξεγελάς όλους για πάντα».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ